Ασθένειες κουκιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βοτρύτης

Προσβολή από βοτρύτη σε φύλλα κουκιάς

Πρόκειται για μία ασθένεια των κουκιών, που όμως προσβάλλει και άλλα φυτά όπως αυτό της φασολιάς. Ο βοτρύτης ευνοείται ιδιαίτερα από ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και βροχώπτωση. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει ιδιαίτερα τα φύλλα των κουκιών. Τους προκαλεί μικρές καστανές (σοκολατί) κηλίδες κυρίως στα φύλλα, ανθόπτωση και σήψη των θυλακίων. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισής της ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Βοτρύτης.


Περονόσπορος

Προσβολή περονόσπορου (εδώ) σε φύλλο αμπέλου

Ο περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια του μπιζελιού που προσβάλλει επίσης τα κουκιά, το βίκο κ.ά.

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια εμφανίζονται κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμοι προσβάλλονται και οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Για την εξάπλωση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 7,5-20oC.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με επιτρεπόμενα για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σκωρίαση

Προσβολή από σκωρίαση εδώ σε φύλλα φασολιάς

Πρόκειται για την ίδια ασθένεια που προσβάλλει κι άλλα όσπρια, όπως τα φασόλια, τις φακές, τα μπιζέλια κ.ά.

Η σκωρίαση προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες, όπως ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βροχόπτωση και κακός αερισμός της φυτείας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη ασθένεια ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Σκωρίαση.

Ασκοχύτωση

Προσβολή φύλλου (εδώ) φασολιάς από Ασκοχύτωση

Ο μύκητας που προκαλεί την ασκοχύτωση η οποία είναι μία σοβαρή ασθένεια της ρεβυθιάς, έχει κι άλλους ξενιστές, όπως ρεβίθια, το μπιζέλι, το βίκο, τις φακές, τα κουκιά, το λαθούρι, το φασόλι και το τριφύλλι.

Προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όταν επικρατεί ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βροχή και κακός αερισμός. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο. Ασκοχύτωση.


Σκληρωτίνια

Η σκληρωτίνια είναι μύκητας εδάφους. Προκαλεί σήψεις στο λαιμό και στις ρίζες που μεταδίδονται κατόπιν στα εναέρια μέρη του φυτού. Οι βλαστοί και τα φύλλα μαραίνονται και ξεραίνονται ολόκληρα τα φυτά. Στο ύψος του λαιμού την Άνοιξη εμφανίζονται ανάμεσα στις λευκές υφές του μύκητα σωματίδια μαύρα σκληρά, τα σκληρώτια.

Η ασθένεια ευνοείται ιδιαίτερα από μέτριες-χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Οι πρώτες προσβολές στον αγρό αρχίζουν από τα σκληρώτια που μένουν στο έδαφος. Πρόκειται για την ίδια ασθένεια που προσβάλλει και το φυτό της φακής. Για περισσότερες λεπτομέρειες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Σκληρωτίνια.

Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού του φασολιού

Πρόκειται για μία ασθένεια της κουκιάς που οφείλεται σε ιό. Προσβάλλει κυρίως τη φασολιά. Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της φασολιάς ανήκει στο γένος Potyvirus της οικογένειας Potyviridae. Είναι διαδεδομένος παγκοσμίως. Υπάρχει παντού όπου καλλιεργούνται φασόλια και άλλα ψυχανθή. Στο φασόλι (Phaseolus vulgaris) το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι το μωσαϊκό των φύλλων όπου παρατηρούνται έντονα κίτρινες θέσεις που εναλλάσσονται με θέσεις πράσινου χρώματος, τα νεύρα και τα αγγεία του φυτού φέρουν μια χαρακτηριστική διαύγεια-διαφάνεια. Παρατηρείται επίσης νέκρωση κορυφής. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια αλλά και μέτρα για την αντιμετώπισή της ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Ιός του κίτρινου μωσαϊκού φασολιάς.