Ασθένειες μπιζελιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ασκοχύτωση

Η καλλιέργεια της μπιζελιάς προσβάλλεται απ' την ασθένεια της ασκοχύτωσης. Προσβάλλει πολλά όσπρια αυτή η ασθένεια, όπως τη ρεβιθιά, τη φασολιά, τη φακή, την κουκιά. Το φυτό το οποίο προσβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό όμως είναι η ρεβιθιά. Πρόκειται για έναν μύκητα ο οποίος προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όταν επικρατεί ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βροχή και κακός αερισμός.

Σε χρονιές με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα, οι καταστροφές στην καλλιέργεια του ρεβιθιού είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής. Μερικές φορές ο μύκητας προσβάλλει και τους σπόρους. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο. Ασκοχύτωση.






Σκωρίαση

Η σκωρίαση είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μύκητα. Στα υπέργεια τμήματα των φυτών ο μύκητας δημιουργεί φλύκταινες γεμάτες με καφετί ουρεδοσπόρια, οι δε σπόροι συρρικνώνονται. Ο μύκητας μεταδίδεται με το σπόρο και τα φυτικά υπολείμματα.

Εκτός απ' το φυτό της μπιζελιάς προσβάλλει κι άλλα όσπρια, όπως τη φασολιά, τη φακή, την κουκιά. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσβολή της ασθένειας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Σκωρίαση.






Σκηρωτινίαση

Η σκληρωτινίαση είναι μια ασθένεια της μπιζελιάς που όμως προσβάλλει κι άλλες καλλιέργειες οσπρίων, όπως αυτή των κουκιών, της φασολιάς, αλλά και της φακής.

Οφείλεται σε μύκητα ο οποίος διατηρείται στο έδαφος κυρίως ως σκληρώτιο αλλά και ως μυκήλιο πάνω σε οργανικά υλικά. Τα προσβεβλημένα φυτά μαραίνονται απότομα, εξαιτίας σήψης του λαιμού, που εμφανίζεται με μαύρες νεκρωτικές κηλίδες. Το προσβεβλημένο μέρος καλύπτεται από ένα λευκό μυκήλιο εντός του οποίου παρατηρούνται τα σκληρώτια του μύκητα που έχουν χρώμα μαύρο. Η ασθένεια ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες και υψηλή εδαφική υγρασία.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.





Ωίδιο

Η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται με την εμφάνιση γκριζόλευκου επιχρίσματος στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα τη μάρανση και τελικά την ξήρανση του φυτού της μπιζελιάς. Η ασθένεια ευνοείται από σχετικά υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 26oC) και από ημερήσια διακύμανση θερμοκρασίας, 12-26oC. Τα κονίδιά του βλαστάνουν και σε χαμηλή σχετική υγρασία. Η βροχόπτωση έχει μάλλον δυσμενή επίδραση στην εξέλιξη της ασθένειας. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι που σπέρνεται το φθινόπωρο, συνήθως διαφεύγει την ασθένεια, επειδή η ωρίμανσή του γίνεται πριν οι συνθήκες του περιβάλλοντος γίνουν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα.

Εκτός από την καλλιέργεια της μπιζελιάς προσβάλλει κι άλλα όσπρια, όπως τη φακή και τη φασολιά.





Φουζάριο

Πρόκειται για την ίδια ασθένεια που προσβάλλει και την καλλιέργεια της φακής.

Το Φουζάριο (Fusarium sp.) είναι μύκητας του εδάφους που προσβάλλει τα φυτά από τις ρίζες, τόσο κατά το φύτρωμά τους όσο και κατά τα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας τους. Αποτέλεσμα της προσβολής από αυτή την ασθένεια είναι το γρήγορο κιτρίνισμα και η ξήρανση των φυτών με συνέπεια τη δραστική μείωση του πληθυσμού των φυτών και λήψη χαμηλών αποδόσεων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια αυτή αλλα και την προσβολή της, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισής της πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο. Φουζάριο.





Μωσαϊκό του μπιζελιού

Πρόκειται για την κυριότερη ίωση του μπιζελιού. Η ασθένεια αυτή προκαλεί νανισμό των φυτών, συστροφή των ελίκων, καρούλιασμα των φύλλων. Μεταφέρεται με τις αφίδες και μεταδίδεται με το σπόρο. Συνιστάται η χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου.




Ριζοκτόνια

Η ριζοκτόνια είναι ασθένεια που προκαλείται από μύκητα που ζει στο έδαφος σαπροφυτικά για πολλά χρόνια. Το παθογόνο προσβάλλει τα φυτά σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους, προκαλώντας σήψεις στις ρίζες. Οι προσβεβλημένες ρίζες τελικά νεκρώνονται και το ίδιο και τα φύλλα μετά από την προσβολή τους από το παθογόνο. Τα φυτά μαραίνονται, κιτρινίζουν και μετά ξεραίνονται. Σε φυτά που έχουν προσβληθεί, ο φλοιός της ρίζας κατά την εκκρίζωση ξεκολλάει από τον κεντρικό άξονα όπως το γάντι από το χέρι. Η προσβολή αρχίζει κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε μεγάλα φυτά και ευνοείται από υγρό και θερμό καιρό. Ο μύκητας διατηρείται στο έδαφος και στα φυτικά υπολείμματα και η εκδήλωση της ασθένειας ευνοείται από θερμοκρασίες 15-20oC. Η καταπολέμηση αυτής της ασθένειας είναι ίδια όπως και στη σκληρωτινίαση.