Αυγά στρουθοκαμήλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άυγό στρουθοκάμηλου συγκριτικά με αυγό κότας
Αυγό στρουθοκάμηλου
Αυγό στρουθοκάμηλου

Το κόστος των σπάνιων αυγών της στρουθοκαμήλου ανέρχεται σε περίπου 25 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή τους ακούγεται εξωπραγματική, χωρίς όμως να είναι, αφού ένα μόλις αβγό αρκεί για να χορτάσουν δέκα άτομα.

Είναι το μεγαλύτερο αυγό από το μεγαλύτερο πουλί στη γη. Το αβγό της στρουθοκαμήλου είναι πορώδες στην υφή του, με χρώμα λευκό έως υποκίτρινο. Το περιεχόμενο ισοδυναμεί σε βάρος με περίπου 20 αβγά κότας, ενώ το συνολικό βάρος του αβγού (μαζί με το τσόφλι) κυμαίνεται από 1,24 έως και 2 κιλά, το μήκος του φτάνει τα 17-19 εκ. και το πλάτος του τα 14-15 εκ.

Τα αυγά της στρουθοκαμήλου επωάζονται από 39-59 ημέρες. Η εκκολαπτότητά τους είναι περί το 70% των αυγών που τοποθετήθηκαν στο εκκολαπτήριο. Η θερμοκρασία εκκόλαψης είναι 35-36oC Η θερμοκρασία επώασης είναι 35-37oC. Τα αυγά της στρουθοκαμήλου πρέπει να συλλέγονται 2 φορές την ημέρα, να ψυχραίνονται στους 18-21-βαθμ. και σε 2-4 ημέρες να τοποθετούνται για επώαση.

Τα αυγά που επωάζονται πρέπει να είναι τελείως καθαρά κι αν είναι λερωμένα να χρησιμοποιείται κατάλληλο για στρουθοκαμήλους απολυμαντικό και ποτέ να μην σπογγίζονται με ύφασμα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουν πως το καθάρισμα όταν είναι ακατάλληλο είναι χειρότερο από το μη καθάρισμα.