Προϊόντα στρουθοκαμήλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κρέας στρουθοκαμήλου

Κρέας στρουθοκαμήλου
Λουκάνικα από στρουθοκάμηλο
Παριζάκι από στρουθοκάμηλο
Ζαμπόν από στρουθοκάμηλο

Ιδανικό έδεσμα για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους και ταυτόχρονα αναζητούν εκλεπτυσμένες γευστικές απολαύσεις. Η στρουθοκάμηλος, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση που της αξίζει στα gourmet τραπέζια των καλών εστιατορίων, καθώς αποτελεί μια άκρως διαιτητική επιλογή, με εκπληκτικά νόστιμο κρέας.

Πωλείται ιδιαίτερα ακριβά (30 €/κιλό) σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα, γεγονός αποτρεπτικό για την κατανάλωσή του από το μέσο πληθυσμό. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για αυτό παραμένει πάντοτε υψηλότερη από την παραγωγή της. Γενικότερα, στη χώρα μας, η ημερήσια κατανάλωση σε κρέας (όλων των τύπων) αγγίζει τα 100 γρ, ποσότητα που θεωρείται ρεκόρ Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, η στρουθοκάμηλος έχει κόκκινο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά και χοληστερίνη, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο (κυρίως το συκώτι), μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Τα δυνατά του σημεία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος είναι:

  • οι λιγότερες θερμίδες,
  • το μικρότερο ποσοστό λίπους και χοληστερόλης και
  • το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης και σιδήρου.

Για το λόγο αυτό, αποτελεί τη νούμερο ένα συνιστώμενη πηγή πρωτεϊνών, από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως, o American Heart Association, o American Cancer Association και o American Diabetic Association. Έτσι, είναι το υγιεινότερο κόκκινο κρέας και μια μετρημένη κατανάλωση, φαίνεται να ξεπερνά τους γνωστούς διατροφικούς περιορισμούς και να αναδεικνύεται με μια θρεπτική ανωτερότητα σε μια εξαιρετικά γευστική διαιτητική επιλογή. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το κρέας του μέλλοντος.

100 Γραμμάρια (Μαγειρεμένο) Πρωτεϊνες % Λιπαρά (Γρ) Θερμίδες (KCal) Σίδηρος (Mg) Χοληστερόλη (Mg)
Στρουθοκάμηλος 32.2 1.2 111 4.9 65
Κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) 28.9 7.4 190 2.1 89
Γαλοπούλα (χωρίς πέτσα) 29.3 5.0 170 1.8 76
Μοσχαρίσιο κρέας 19 14 211 3.0 86
Χοιρινό κρέας 29.3 9.7 212 1.1 86
Πηγή: USDA and independent research

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία

Διατροφικά στοιχεία στρουθοκάμηλου
Θερμίδες 115KCal 100 gr
Πρωτεΐνη 20.2 gr 33%
(Τρυπτοφάνη) 0.25 gr 70%
Λίπος 1.2 gr 3%
Υδατάνθρακες 0 gr 0%
Χοληστερίνη 65 mg 20%
Νάτριο 72 mg 3%
Κάλιο 291 mg 8%
Ψευδάργυρος 4.3 mg 10%
Νιασίνη 7 mg 25%
Θειαμίνη 0,21 mg 10%
Βιταμίνη Β6 0,5 mg 20%
Βιταμίνη Β12 5,5 mg 70%
Παντοθενικό 1,2 mg 10%
Σίδηρος 4,9 mg 30%
Σελήνιο 35,00 mcg 45%
Φώσφορος 213 mg 25%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: USDA

Η στρουθοκάμηλος έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Ως αρνητικό σημείο, είναι το ποσοστό χοληστερίνης που περιέχει, αν και είναι χαμηλότερο από όλα τα κρέατα, ακόμη και από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα. Επομένως, ιδιαίτερη προσοχή στη συχνή κατανάλωσή του από άτομα με υπερχοληστεριναιμία.

Επίσης, το κρέας της στρουθοκαμήλου είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Ακόμη, περιέχει 50% πρωτεΐνες (αμαγείρευτη), εύπεπτες και είναι πλούσιο σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές ή άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλιπης πρωτεΐνης. Η διασπορά του λίπους είναι σχεδόν ανύπαρκτη διότι έχει χαμηλό ενδομυϊκό λίπος. Τέλος, το κρέας της στρουθοκαμήλου είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού ενώ είναι μαλακό, εύπεπτο και εξαίρετο συμπλήρωμα φυτικών τροφών.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς

Καλό θα είναι να προμηθεύεστε το κρέας στρουθοκαμήλου από επίσημα σημεία πώλησης, όπως τα κρεοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ, ντελικατέσσεν και όχι από πλανόδιους πωλητές, αποφεύγοντας έτσι πιθανές μολύνσεις ή αλλοιώσεις του κρέατος από μη σωστή τήρηση των κανόνων φύλαξης και υγιεινής.

Μπορείτε να το φυλάξετε συσκευασμένο σε θερμοκρασία 0-4oC για τη χρονική διάρκεια που αναγράφεται στη συσκευασία, εφόσον αυτή δεν ανοιχτεί. Όταν ανοίξετε τη συσκευασία και δεν χρησιμοποιήσετε όλη την ποσότητα του κρέατος, είναι προτιμότερο το υπόλοιπο να καταψυχθεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον -18oC, συσκευασμένο σε πλαστική σακούλα.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Το άπαχο αυτό κόκκινο κρέας είναι πράγματι μια μαγειρική απόλαυση, εύκολη και γρήγορη. Μπορεί να γίνει ψητό, βραστό, καπνιστό, τηγανιτό και σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο. Μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος (αν παραψηθεί σκληραίνει). Για το λόγο αυτό, στο ψήσιμο δεν ‘μαζεύει’ τόσο σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα που έχουν περίπου 50% απώλεια (λίπος και κόκαλα). Νόστιμο και τρυφερό το κρέας, δένει υπέροχα με κάθε είδους καρυκεύματα, αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά, και σάλτσες, αναδεικνύοντας έτσι τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, σε μια πληθώρα συνταγών και πανδαισία γεύσεων. Κανένα κρέας δεν συνδυάζει τόσο ιδανικά τη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως αυτό της στρουθοκαμήλου.

Όσον αφορά, το αυγό, το οποίο σε μέγεθος είναι 25-30 φορές μεγαλύτερο από αυτό της κότας, και ζυγίζει 1,5-2 κιλά, πρέπει να βράσει για 2 ώρες μέχρι να γίνει ‘σφιχτοβρασμένο’. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και ομελέτα (1 αυγό δίνει 12 ομελέτες). Είναι και αυτό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως το αυγό της κότας.

Τέλος, το κέλυφος του αυγού μην το πετάξετε. Σύμφωνα με μια νοτιοαφρικανική παράδοση, το κέλυφος του αυγού της στρουθοκαμήλου χαρίζει αγάπη και ευτυχία σ’ αυτόν που το έχει.





Αυγά στρουθοκαμήλου

Άυγό στρουθοκάμηλου συγκριτικά με αυγό κότας
Αυγό στρουθοκάμηλου
Αυγό στρουθοκάμηλου

Το κόστος των σπάνιων αυγών της στρουθοκαμήλου ανέρχεται σε περίπου 25 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή τους ακούγεται εξωπραγματική, χωρίς όμως να είναι, αφού ένα μόλις αβγό αρκεί για να χορτάσουν δέκα άτομα.

Είναι το μεγαλύτερο αυγό από το μεγαλύτερο πουλί στη γη. Το αβγό της στρουθοκαμήλου είναι πορώδες στην υφή του, με χρώμα λευκό έως υποκίτρινο. Το περιεχόμενο ισοδυναμεί σε βάρος με περίπου 20 αβγά κότας, ενώ το συνολικό βάρος του αβγού (μαζί με το τσόφλι) κυμαίνεται από 1,24 έως και 2 κιλά, το μήκος του φτάνει τα 17-19 εκ. και το πλάτος του τα 14-15 εκ.

Τα αυγά της στρουθοκαμήλου επωάζονται από 39-59 ημέρες. Η εκκολαπτότητά τους είναι περί το 70% των αυγών που τοποθετήθηκαν στο εκκολαπτήριο. Η θερμοκρασία εκκόλαψης είναι 35-36oC Η θερμοκρασία επώασης είναι 35-37oC. Τα αυγά της στρουθοκαμήλου πρέπει να συλλέγονται 2 φορές την ημέρα, να ψυχραίνονται στους 18-21-βαθμ. και σε 2-4 ημέρες να τοποθετούνται για επώαση.

Τα αυγά που επωάζονται πρέπει να είναι τελείως καθαρά κι αν είναι λερωμένα να χρησιμοποιείται κατάλληλο για στρουθοκαμήλους απολυμαντικό και ποτέ να μην σπογγίζονται με ύφασμα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουν πως το καθάρισμα όταν είναι ακατάλληλο είναι χειρότερο από το μη καθάρισμα.





Δέρμα στρουθοκαμήλου

Το δέρμα της στρουθοκαμήλου έχει συνήθως εμβαδόν περίπου 1,5m2 και κατεργάζεται σε πολύ λεπτό και ανθεκτικό δέρμα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή γαντιών, ενδυμάτων κ.ά. Το κατατάσσουμε στο επίπεδο του κροκοδείλου, του φιδιού και μερικοί σ’αυτό της ανθεκτικότητας του ελέφαντα και του καρχαρία. Η διαδικασία της κατεργασίας του δέρματος της στρουθοκαμήλου είναι πολύ εξειδικευμένη χειρωνακτική, συνήθως, εργασία. Κατά το παρελθόν έγινε προσπάθεια να αυτοματοποιηθεί αυτή η βιομηχανία αλλά δεν απέδωσε. Η ανώτερη ποιότητα είναι αυτή που προέρχεται από την Ν.Αφρική, λόγω της έμφασης που δίνει η Ν.Αφρική σε αυτό το προϊόν αλλά και λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας που έχει αποκτήσει σε αυτό το προϊόν. Στην Ευρώπη υπάρχουν 4 τέτοια βυρσοδεψεία. Τα 2 βρίσκονται στη Γαλλία, ένα ακόμα στην Ιταλία και ακόμα ένα στη Μ.Βρεττανία ενώ στην Ν.Αφρική υπάρχουν 9. Όλα κατεργάζονται δέρματα που τους στέλνονται από άλλες χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά δέρματος της στρουθοκαμήλου είναι η Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα η Ιαπωνία ενώ στις Η.Π.Α. το δέρμα της στρουθοκαμήλου ζητείται μόνο για την κατασκευή παπουτσιών. Από το δέρμα μιας μόνο στρουθοκαμήλου μπορούμε να κατασκευάσουμε 3 ζευγάρια μπότες.

Γενικά στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη αγοράς προϊόντων από το δέρμα της στρουθοκαμήλου αλλά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ένα δέρμα από στρουθοκάμηλο. Πρέπει λοιπόν να γίνει σωστή ενημέρωση για τα προϊόντα της στρουθοκαμήλου αλλά και προώθηση προς την κατεύθυνση για δημιουργία αγοράς προϊόντων δέρματος της στρουθοκαμήλου γιατί τα περισσότερα δέρματα απ’αυτά που παράγονται και κατεργάζονται στην Ευρώπη τα απορροφά η αγορά της Άπω Ανατολής. Η παραγωγή αρίστης ποιότητας δέρματος είναι σημαντική για την αποδοτικότητα της επιχείρησης-φάρμας στρουθοκαμήλων. Πρέπει δηλαδή ο εκτροφέας στρουθοκαμήλων πριν σκεφτεί πως θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την εκτροφή της στρουθοκαμήλου να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε εξειδικευμένο βυρσοδεψείο γιατί όλα εξαρτώνται από τον βυρσοδέψη που θα αναλάβει την επεξεργασία των προς διάθεση στο εμπόριο παραγομένων δερμάτων του.




Φτερά-πούπουλα

Φτερό ξεσκονίσματος από πούπουλα στρουθοκάμηλου

Από τα τελικά προϊόντα της στρουθοκαμήλου, που αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας, είναι τα φτερά της. Τα φτερά της ουράς, ιδιαίτερα της κατοικίδιας στρουθοκαμήλου, είναι καλύτερης ποιότητας. Σαν κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν καλό εισόδημα αλλά πρέπει να είναι πουλιά ανώτερης ποιότητας και φυσικά δεν απαντώνται σε σημαντικό αριθμό. Στα Ευρωπαϊκά εκτροφεία επειδή τα φτερά της στρουθοκαμήλου είναι λερωμένα από ακαθαρσίες και χώματα δεν έχουν μεγάλη αξία. Οι απαιτήσεις της αγοράς προϋποθέτουν την διαλογή και ταξινόμηση των φτερών σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους και την ποιότητά τους. Αυτό όμως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία γι’αυτό γίνεται σε χώρες όπου υπάρχουν φθηνά εργατικά χέρια. Τα φτερά της στρουθοκαμήλου έχουν βάρος περίπου 1,80 kg. Χρησιμοποιούνται για κατασκευή ξεσκονιστηριών επίπλων, για καθαρισμό ευαίσθητων μηχανημάτων, στη διακόσμηση αλλά και στη μόδα για την διακόσμηση καπέλων ,σκουλαρικιών κ.α.




Παραπροϊόντα

Και κάποια άλλα μέρη του σώματος της στρουθοκαμήλου είναι χρήσιμα. Για παράδειγμα οι βλεφαρίδες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πινέλων ζωγραφικής, οι τένοντες για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους, τα οστά για κατασκευή κομψοτεχνημάτων, το λίπος για παρασκευή σκευασμάτων καταπολέμησης δερματικών παθήσεων και οι κερατοειδής χιτώνες για εμφυτεύματα σε ανθρώπους.