Βοτανικά χαρακτηριστικά φιστικιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η φιστικιά είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, βραδείας ανάπτυξης και ύψους 6-9 μέτρων. Ο κορμός και οι κλάδοι έχουν φλοιό με χρώμα σταχτί που γίνεται σκοτεινότερο με την πάροδο των κλάδων. Το ριζικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να φθάσει σε βάθος μέχρι 3 μέτρα και σε πλάτος μέχρι 6-8 μέτρα. Τα φύλλα είναι σύνθετα και αρχίζουν να πέφτουν από τον Νοέμβρη πρώτα στα δέντρα που καρποφορούν,μετά σε εκείνα που δεν καρποφόρησαν και τελευταία στα αρσενικά.

Η βλάστηση αρχίζει να εκπτύσσεται από τα τέλη Μάρτη και η ανάπτυξή της συμπληρώνεται στα τέλη Απρίλη με τα μέσα Μάη. Οι οφθαλμοί διακρίνονται σε ξυλοφόρους και απλούς ανθοφόρους. Οι ξυλοφόροι βρίσκονται πλάγια ή επάκρια των βλαστών και οι απλοί οφθαλμοί πάντοτε πλάγια. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι διογκωμένοι, σφαιροκωνικοί, μεγαλύτεροι των ξυλοφόρων, ιδιαίτερα στα αρσενικά δέντρα, ενώ οι ανθοφόροι των αρσενικών τύπων είναι μεγαλύτεροι των ανθοφόρων της θηλυκιάς φιστικιάς. Η έκπυξη των ανθοφόρων οφθαλμών προηγείται των ξυλοφόρων και η άνθηση συνήθως επισυμβαίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Ο καρπός είναι δρύπη, με σχήμα επίμηκες ωοειδές. Αποτελείται από το περικάρπιο, το ξυλοποιημένο ενδοκάρπιο και το σπέρμα. Οι καρποί με σπέρμα (λέγονται και γεμάτοι) κατά την ωρίμανση χάνουν το πρασινοκίτρινο χρώμα του φλοιού τους και ανάλογα με την ποικιλία αποκτούν χρώμα κρεμ ή κίτρινο με κόκκινη ή ροζ απόχρωση στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η καλλιέργεια της φιστικιάς στην περιοχή Μακρακώμης Ν.Φθιώτιδος, πτυχιακή μελέτη του Κατσογιάννη Χρήστου, Ηράκλειο 2012.