Δέσπολο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντήρηση

Τα δέσπολα είναι µη κλιµακτηρικός καρπός και µπορεί να συντηρηθούν µετά την συγκοµιδή τους για 2-3 εβδοµάδες σε θερµοκρασία 4-5oC και σχετική υγρασία 85-90%. Η διατήρηση των καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών µετά την συγκοµιδή και µέχρι την διάθεση τους στον καταναλωτή είναι µια αναγκαία εργασία που θα πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή.Στην αγορά τα δέσπολα πλασάρονται σε διάφορες συσκευασίες ανάλογα µε τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Στην χώρα µας συνήθως πωλούνται χύµα σε τελάρα, κυκλοφορούν όµως τελευταία σε ατοµικές πλαστικές συσκευασίες των 300 και 500 gr ενώ υπάρχουν και οικογενειακού τύπου συσκευασίες του 1 και 2 κιλών.[1]

Διατροφική αξία

Τα μούσμουλα είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία. Παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα χολικά οξέα με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή βοηθά στην προστασία των πνευμόνων και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Επίσης η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία. Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνης Β-6 και η νιασίνη και επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης-C. Τα δέσπολα, είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και άλλων μέταλλων. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, και βοηθά στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας του αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος και χαλκός χρειάζονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Θρεπτική αξιολόγηση τροφίμων μετά από επεξεργασία, του Κουτελιδάκη Αντώνιου, Διδάκτορα τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, ΤΕΙ Κρήτης, Σητεία 2011.