Εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος σε θερμοκήπιο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ποιότητα του νερού καθορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

  • Τη περιεκτικότητα του σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν διαπιστωθούν μικροοργανισμοί στο νερό δεν χρησιμοποιείται ή αν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να έχει απολυμανθεί.
  • Τη περιεκτικότητα του σε αιωρούμενα σωματίδια και κόκκους άμμου. Όταν χρησιμοποιείται αρδευτικό σύστημα κλειστών αγωγών υπάρχει κίνδυνος με την ύπαρξη αιρούμενων σωματιδίων και κόκκων άμμου να φράξουν οι σταλακτήρες και οι μικροεκτοξευτήρες.
  • Τη τιμή του ρΗ, για να είναι το νερό κατάλληλο πρέπει η τιμή του να είναι μεταξύ του 6,5 και του 7,5.
  • Την ηλεκτρική αγωγιμότητα, αναφέρεται στην συνολική ποσότητα των ιόντων που βρίσκονται στο νερό. Μετριέται με το αγωγιμόμετρο σε mmhos/cm και πρέπει να έχει τιμή μέχρι 3 mmhos/cm ,για να είναι το νερό κατάλληλο για άρδευση.
  • Το λόγο προσρόφηση νατρίου(SAR), πρέπει να έχει τιμή μικρότερη από 9 για να θεωρηθεί το νερό κατάλληλο για άρδευση.
  • Την σκληρότητα, αναφέρεται στα ιόντα του ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία άλατα ανθρακικού ασβεστίου και ανθρακικού μαγνησίου. Πρέπει να είναι χαμηλότερη από 500ppm CaCO3 για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην καλλιέργεια.
  • Την περιεκτικότητα του νερού σε ανθρακικό νάτριο (Na2CO3), χλώριο (Cl-), και βόριο (B+).