Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Φιλέρι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φιλέρι

Γενικά

Καλλιεργείται στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας ενώ μια παραλλαγή του, το Μοσχοφίλερο συνιστάται για την οριοθετημένη περιοχή του Ν.Αρκαδίας, για την παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Μαντινεία»).

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, παχύ, κυκλικό, τρίλοβο. Άνω επιφάνεια βαθυπράσινη, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό, χρώματος καφέ. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα μεγάλη σφαιρική, καλυμένη με πυκνό στρώμα κέρινης ανθηρότητας. Σάρκα μαλακή λευκή.

Ιδιότητες

Ποικιλία ερυθρά, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Η καλλιεργητική συμπεριφορά της ποικιλίας εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής ανάλογα με τις οποίες παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο και την ανθόρροια. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών επιτυγχάνεται κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Τα οινικά προϊόντα της ποικιλίας αυτής αμπέλου χαρακτηρίζονται από το λεπτό άρωμα και την ιδιάζουσα γεύση. Έχουν αναφερθεί μερικές παραλλαγές της ποικιλίας που μάλλον πρόκειται για ξεχωριστές ποικιλίες.