Εχθροί αντιδιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αφίδες

Μικρά έντομα (Myzus persicae) πράσινου χρώματος που αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς πάνω στα φύλλα (κάτω επιφάνεια ελάσματος) και μυζούν τους χυμούς τους. Τα φύλλα παραμορφώνονται ελαφρώς και εμφανίζουν κολλώδη ουσία στα σημεία προσβολής. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να ανατρέξουμε στην δράση των αφίδων πάνω στο μαρούλι, μιας και το μαρούλι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αντίδι.
Αλευρώδης

Είναι είδος πολυφάγο. O αλευρώδης διαχειμάζει συνήθως στο στάδιο της νύμφης τρίτης ή της τετάρτης ηλικίας και σε ποσοστό στο στάδιο του αυγού. Τα αυγά με την πάροδο του χρόνου εκκολάπτονται. Από τον Μάρτιο παρατηρούνται οι πρώτες πτήσεις των ακμαίων αλλά τον Απρίλιο με Μάιο έχουμε τις πρώτες μαζικές πτήσεις. Ανατρέχοντας στην προσβολή του μαρουλιού από τον αλευρώδη, μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, που ισχύουν και στη περίπτωση του αντιδιού.
Θρίπας

Οι θρίπες είναι μικρά επιμήκη έντομα με δύο ζεύγη στενών πτερύγων, με πτωχή νεύρωση και μεγάλο αριθμό μακρών τριχών στην περίμετρο. Ο θρίπας (Frankliniella occidentalis) είναι είδος εξαιρετικά πολυφάγο, μήκους 0,8-1mm το ενήλικο με σώμα στενόμακρο, καστονόχρωμο και πτέρυγες πολύ στενές, με λεπτές τρίχες στην περίμετρό τους. Έχει 5-7 γενεές το έτος, διαχειμάζει ως ενήλικο στο έδαφος ή πάνω σε χαμηλή βλάστηση και ως νύμφη στο έδαφος. Στη σελίδα της προσβολής του μαρουλιού από τους θρίπες, αντλούμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Σαλιγκάρια

Το φύλλωμα τρώγεται κατά τις βραδινές ώρες. Τα γυαλιστερά ίχνη από τα σαλιγκάρια είναι εμφανή πάνω στο έδαφος. Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα έντονες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συλλέγουμε τα σαλιγκάρια κατά τις βραδινές ώρες και τα απομακρύνουμε από την καλλιέργεια. Προτιμούμε χειμερινά σκαλίσματα, αντί για φθινοπωρινά. Τα σκαλίσματα του φθινοπώρου αφρατοποιούν το έδαφος και διευκολύνουν την είσοδο των σαλιγκαριών σε βαθύτερα στρώματα για να διαχειμάσουν. Ακόμη σκαλίσματα την άνοιξη ή σε περίοδο ξηρασίας βοηθούν στην καταστροφή των αυγών τους. Καλύπτουμε γύρω - γύρω τις γραμμές του εδάφους με στάχτη για την αποφυγή προσβολής.Έντομα εδάφους

Τα κυριότερα έντομα εδάφους που προκαλούν μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια είναι ο κρεμμυδοφάγος, ο σιδηροσκώληκας και η μύγα καραφατμέ. Προκαλούν ζημιές στο υπόγειο τμήμα των φυτών (ρίζες τρυπημένες, φάγωμα λαιμού ή ριζών, κόψιμο των φυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κ.τ.λ). Επειδή το προνυμφικό τους στάδιο διαρκεί πολύ και οι προνύμφες είναι καλά προστατευμένες στο έδαφος, γι’ αυτό τα έντομα εδάφους είναι από τα πλέον επιβλαβή. Για περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τη δράση και την αντιμετώπιση του εχθρού αυτού, μπορούμε να ανατρέξουμε στο μαρούλι

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.