Θρίπας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι θρίπες είναι μικρά επιμήκη έντομα με δύο ζεύγη στενών πτερύγων, με πτωχή νεύρωση και μεγάλο αριθμό μακρών τριχών στην περίμετρο. Ανήκουν στην τάξη των θυσανόπετρων. Μερικά είδη είναι άπτερα. Φέρουν στοματικά μόρια τροποποιημένα για μύζηση, ασύμμετρα, βραχέα. Μυζούν μόνο επιφανειακά φυτικά κύτταρα. Ανήκουν στην κατηγορία των νεομετάβολων εντόμων.

Εξ' αιτίας του μικρού μεγέθους τους οι θρίπες συχνά δεν παρατηρούνται. Τα περισσότερα είδη θριπών είναι φυτοφάγα. Συχνά οι ζημιές από θρίπες παρατηρούνται πριν από τα ίδια τα έντομα. Εξ’ αιτίας της επιφανειακής μόνο μύζησης στα φυτά, αρχικά εμφανίζονται αργυρόχροα στίγματα που αργότερα συνενώνονται και δίδουν εμφάνιση ξέθωρων κηλίδων. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται παραμορφώσεις ιστών σαν συνέπεια της έγχυσης σιέλου. Μερικά είδη μεταδίδουν ιώσεις των φυτών. Η παρθενογένεση είναι πολύ κοινή στους θρίπες. Ενώ τα άρρενα ελλείπουν σε αρκετά είδη.

Ζημιογόνα είδη γεωργικών καλλιεργειών ανήκουν στα γένη Thrips (όπως το Thrips tabaci, σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας, λαχανοκομικά και ανθοκομικά), Heliothrips, Limothrips, Taeniothrips, Kakothrips, Liothrips, Phloeothrips κ.α.