Εχθροί βίκου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Άπιο

Το άπιο (Apion pisi) είναι μικρό κολεόπτερο, με μακρύ ρύγχος. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται νωρίς την άνοιξη και προκαλούν μικρές διαβρώσεις, μη περιμετρικές, στα νεαρά φύλλα. Επίσης προκαλούν ζημιές και στους νεαρούς οφθαλμούς. Τα θηλυκά ωοτοκούν στις ωοθήκες των ανθέων. Έχει μία γενεά το χρόνο.

Ο εχθρός αυτός αντιμετωπίζεται εύκολα με εντομοκτόνα. Απ' αυτόν τον εχθρό προσβάλλονται κι άλλες καλλιέργειες όπως το τριφύλλι, η μηδική, η μπιζελιά, κ.ά.

Βρούχος

Ο βρούχος (Bruchus branchialis) είναι μικρό κολεόπτερο, το οποίο αποτελεί πρόβλημα για το βίκο που προορίζεται για καρπό. Τα νεαρά τέλεια έντομα τοποθετούν τα αυγά τους στους νεαρούς λοβούς και οι προνύμφες κατατρώνε τους σπόρους.

Ψεκασμός με εντομοκτόνα γίνεται μόνο στη σποροπαραγωγική καλλιέργεια.

Από βρούχο επίσης προσβάλλονται η φασολιά, η φακή, η ρεβιθιά, η μπιζελιά και άλλες καλλιέργειες.

Αφίδες

Οι αφίδες είναι έντομα μικρού μεγέθους με μήκος σώματος 1-10 mm, σχήμα ωοειδές και το σώμα τους είναι μαλακό. Εκτός απ' την καλλιέργεια του βίκου ο εχθρός αυτός προσβάλλει διάφορες και πολλές άλλες καλλιέργειες όπως το αβοκάντο, την αγκινάρα, το αντίδι, τον αραβόσιτο, τη βιομηχανική ντομάτα, τη βρώμη, το κουνουπίδι, το κριθάρι, το λάχανο, το μαρούλι, την μελιτζάνα κ.ά.