Εχθροί λαθουριού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βρούχος

Το έντομο του βρούχου

Ο βρούχος είναι ένα μικρό σκαθάρι που προσβάλει τους σπόρους των διαφόρων οσπρίων. Ανήκει στα κολεόπτερα.

Οι βρούχοι προσβάλλουν τους σπόρους των οσπρίων όλοι με τον ίδιο τρόπο. Την Άνοιξη, μόλις δέσουνε τα λουβιά των οσπρίων, το θηλυκό τρυπάει τη φλούδα του λουβιού και γεννάει τα αυγά του. Σε λίγες ημέρες από τα αυγά βγαίνουν άσπρες κάμπιες πολύ μικρές, τρυπάνε τους σχηματισμένους πια σπόρους και χώνονται μέσα. Οι κάμπιες αυτές μεγαλώνουν αργά, τρώγοντας τις πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία κοτύλες. Πολύ σπάνια πειράζουνε και το φύτρο. Οι σπόροι εν τω μεταξύ αναπτύσσονται κανονικά, σαν να μην τους ενοχλούσε τίποτα. Στην εποχή τους συγκομίζονται και αποθηκεύονται, χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι να μας δείχνει ότι κάτι τους τρώει στο εσωτερικό τους. Στο τέλος του χειμώνα έχει πια αναπτυχτεί η κάμπια στο τελικό της μέγεθος και μεταμορφώνεται σε νύφη και κατά την άνοιξη το τέλειο πια έντομο τρυπάει την επιφάνεια του σπόρου και βγαίνει έξω. Επειδή οι σπόροι κανένα σημάδι δεν δείχνουν ότι είναι προσβεβλημένοι και ούτε το σπέρμα τους βλάπτεται, σπέρνουμε συχνά προσβεβλημένους σπόρους. Οι σπόροι αυτοί δίνουν αδύνατα φυτά. Την άνοιξη βγαίνει από την γη, που είχε μπει μαζί με το σπόρο, το τέλειο έντομο και μολεύει τον καινούργιο καρπό. Οι ζημιές του βρούχου είναι σημαντικές. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζει να εγκαταλείπεται η καλλιέργεια ενός οσπρίου.





Φυτονόμος

Το κολεόπτερο του Hypera postica

Ο φυτονόμος είναι μικρό κολεόπτερο του οποίου το χρώμα ποικίλλει από γκρι μέχρι ανοιχτό ή σκούρο καστανό, με πλατειά σκούρα, ριγωτή λωρίδα στη ράχη. Ο εχθρός αυτός του λαθουριού προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό κι άλλες καλλιέργειες όπως αυτή της μπιζελιάς που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και τον πλήρη αφανισμό της. Στην καλλιέργεια της μηδικής και σε αγρούς με έντονη προσβολή τα φυτά εμφανίζονται αποχρωματισμένα. Όταν οι προνύμφες πλησιάζουν το τελικό τους μέγεθος, πλέκουν βομβύκια τόσο στα κατώτερα τμήματα των φυτών όσο και στην επιφάνεια του εδάφους, όπου νυμφώνονται και ύστερα από 1-2 εβδομάδες μεταμορφώνονται σε τέλεια έντομα. Αυτά για μικρό χρονικό διάστημα τρέφονται με τα φυτά της μηδικής και στη συνέχει απομακρύνονται σε προστατευόμενους χώρους όπου περνούν το καλοκαίρι σε αδράνεια. Στις περισσότερες περιοχές ο φυτονόμος έχει μία γενεά το έτος. Οι ζημιές από το φυτονόμο εντοπίζονται κυρίως στην πρώτη και δεύτερη αναβλάστηση και όταν η προσβολή είναι έντονη, επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή χόρτου και σπόρου.

Σε μεγάλη προσβολή απαιτείται ψεκασμός με εντομοκτόνο.





Άπιο

Το κολεόπτερο του Apion pisi

Το Άπιο είναι μικρό κολεόπτερο (μήκους 2-3mm) με μαύρο ρύγχος και χρωματισμό σκούρο μπλε προς μαύρο. Ο εχθρός αυτός του λαθουριού διαχειμάζει όπως και ο φυτονόμος. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται νωρίς την άνοιξη και προκαλούν μικρές διαβρώσεις (τρύπες), μη περιμετρικές στα τρυφερά φύλλα. Γεννά τα αυγά του κατά προτίμηση στους ανθοφόρους οφθαλμούς, τους οποίους κατατρώνε στη συνέχεια οι προνύμφες. Τα προκύπτοντα τέλεια έντομα τρέφονται με το φύλλωμα. Αρχές Ιουνίου μεταναστεύουν σε ορεινές περιοχές και επανέρχονται στην καλλιέργεια το Σεπτέμβριο. Έχει μία γενεά το έτος.

Η καταπολέμηση αυτού του εχθρού γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση του φυτονόμου.