Εχθροί λειμώνιου τριφυλλιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Φυτονόμος (Phytonomus variabilis)

Το έντομο του Φυτονόμου

Ο φυτονόμος (Phytonomus variabilis) είναι ένας απ' τους εχθρούς του λειμώνιου τριφυλλιού του οποίου τα θηλυκά την άνοιξη γενούν τα αυγά τους σε βλαστούς του φυτού, και οι κάμπιες τρέφονται μέσα στους βλαστούς.

Για την καταπολέμηση των τελείων εντόμων συνιστάται την άνοιξη (αρχές Μαρτίου) ψεκασμός με ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και ένας δεύτερος ψεκασμός στα μέσα Απριλίου για να καταστραφούν οι κάμπιες.

Bruchophagus gibbus

Το έντομο του Bruchophagus gibbus

Ο Bruchophagus gibbus είναι ένας εχθρός του λειμώνιου τριφυλλιού του οποίου οι προνύμφες τρέφονται με το εσωτερικό του σπόρου. Για την καταπολέμηση αυτού του εχθρού συνιστάται ένας ψεκασμός την άνοιξη όταν πετούν τα τέλεια έντομα με ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο και ένας δεύτερος ψεκασμός κατά την άνθηση με εντομοκτόνο μη τοξικό για τις μέλισσες.

Λύγκος (Lygus pratensis)

Το έντομο του λύγκου

Ο λύγκος (Lygus pratensis) διαχειμάζει σαν τέλειο έντομο στα φυτικά υπολείμματα και την άνοιξη τα θηκυκά γεννούν τα αυγά τους στους οφθαλμούς των βλαστών. Σαν έντομα απομυζούν τους χυμούς από τα κλειστά άνθη, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η σποροπαραγωγή.

Για την αντιμετώπιση του εχθρού αυτου συνιστάται ένας ψεκασμός στο μπουμπούκιασμα με εντομοκτόνα που δεν είναι τοξικά για τις μέλισσες και ένας δεύτερος ψεκασμός στο στάδιο της πλήρους ανθήσεως με αρχές δεσίματος του σπόρου.

Νηματώδης

Εικόνα από τους νηματώδεις

Επίσης και οι νηματώδεις (Ditylena dipsai) προκαλούν ζημιές στο λειμώνιο τριφύλλι και για την αντιμετώπισή τους συνιστάται αμειψισπορά.