Εχθρός πεπονιάς Θρίπες

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δράση θρίπα σε φύλλο πεπονιάς

Οι θρίπες είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι θρίπες καταστρέφουν μηχανικά τα φυτά κατά τη διαδικασία της απομύζησης. Αν οι θρίπες τραφούν από μη μολυσμένους προγενέστερα καρπούς τότε η ζημιά δεν θα είναι σημαντική ώσπου να μεγαλώσουν τα πεπόνια. Η φυσιολογική σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί ως κοκκινωπές, μικρές κηλίδες στην επιφάνεια του καρπού. Η Frankliniella occidentalis είναι το είδος που είναι πιο γνωστό κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού. Η Frankliniella occidentalis τρέφεται από τα άνθη και φύλλωμα τοποθετώντας το ειδικά διαμορφωμένο σαγόνι τους στον ιστό και απομυζώντας τους χυμούς από τα κύτταρα. Όταν οι θρίπες τρέφονται από αναπτυγμένους ιστούς, τα κύτταρα είναι ανίκανα να διογκωθούν και τα ώριμα φύλλα και πέταλα καταστρέφονται. Όταν οι θρίπες τρέφονται από διογκωμένους ιστούς, τα κύτταρα γεμίζουν με αέρα, γεγονός που τους δίνει μια ασημί εμφάνιση.

Τα αυγά είναι κιτρινωπά και δεν είναι εμφανή διότι βρίσκονται μέσα στους φυτικούς ιστούς. Παρόλα αυτά η προνύμφη κατά τα δυο στάδια είναι ευδιάκριτα κίτρινη. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται άσπρη πριν την έκδυση. Η προνύμφη μοιάζει με το ενήλικο αλλά δεν έχει φτερά και είναι μικρότερη. Στο μεταξύ η πούπα και η προ-πούπα είναι κιτρινωπές στο χρώμα. Η Frankliniella occidentalis είναι περίπου 1mm σε μήκος, και τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μήκος από τα αρσενικά. Το θηλυκό αλλάζει βαθμιαία από κίτρινο σε σκούρο καστανό ενώ το αρσενικό είναι πάντα ανοιχτό κίτρινο.

Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά σε τρυφερούς φυτικούς ιστούς. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 2-14 μέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στο πρώτο στάδιο η προνύμφη αρχίζει να τρέφεται από το περιεχόμενο του αυγού. Στο δεύτερο στάδιο η προνύμφη τρέφεται και από φυτικούς ιστούς, συνήθως από τα άνθη. Αυτή η προνύμφη εμφανίζεται στο περιάνθιο ή στην κορυφαία βλάστηση. Αργότερα, στην επόμενη φάση, οι προνύμφες σταματούν να τρέφονται και κινούνται προς τα κάτω για να συνεχίσουν εκεί την εξέλιξη τους. Οι θρίπες ως προνύμφες τρίτου και τέταρτου σταδίου περνάνε τα δυο αυτά αδρανή στάδια στο έδαφος, στα φυτικά υπολείμματα ή σε προστατευμένες περιοχές του φυτού, κατά τα οποία δεν τρέφονται. Όταν εμφανίζονται τα ενήλικα αρχίζουν να τρέφονται από τα άνθη, τους βλαστούς και τα ακραία φύλλα. Ολόκληρος ο κύκλος της ζωής από την εναπόθεση των αυγών ως την εμφάνιση των ενηλίκων μπορεί να διαρκέσει 12 ημέρες σε ζεστό καιρό και 44 ημέρες σε ψυχρό καιρό.

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η καθαριότητα εντός του χώρου του θερμοκηπίου, η κάλυψη του εδάφους του θερμοκηπίου με πλαστικό φύλλο για περιορισμό της εξόδου των νυμφών από έδαφος και προσβολής των φυτών της καλλιέργειας, η απολύμανση του εδάφους του θερμοκηπίου με ατμό και τέλος η καταστροφή των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας και των ζιζανίων (πιθανών ξενιστών). Μερικά από τα κατάλληλα εντομοκτόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του θρίπα της Καλιφόρνιας είναι τα συνθετικά πυρεθροειδή, spinosad, methiocard και acrinathrin.