Καλιφόρνιας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καλιφόρνιας

Προέλευση: Η φυλή αυτή προέρχεται από την Πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μαζί με το κουνέλι της φυλής Ν. Ζηλανδίας, είναι προϊόν των Αμερικανών ζωοτεχνών, που ύστερα από αυστηρή επιλογή, δημιούργησαν την καθαρά κρεοπαραγωγό αυτή φυλή, ήδη από το 1923.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Η όλη διάπλαση του κορμού είναι του κρεοπαραγωγού κουνελιού, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το κεφάλι είναι μέσου μεγέθους με σχήμα ωοειδές και στηρίζεται στον κορμό μέσω ενός κοντού τραχήλου. Στον κούνελο είναι πιο στρογγυλό και ευρύ, ενώ στην κουνέλα στενότερο και μικρότερο. Φέρνει αυτιά μέσου μήκους, όρθια σε σχήμα V, και μαύρου χρωματισμού. Τα μάτια είναι μεγάλα ανοικτού κόκκινου χρωματισμού με ίχνη καστανού χρωματισμού στην ίριδά τους, λόγω του μερικού αλφισμού. Η λαμυρίδα είναι λίγο αναπτυγμένη και μόνο στις κουνέλες.

Χρωματισμός: Το σώμα της έχει τέλειο λευκό χρωματισμό, ενώ το ακρορρίνιο, τα αυτιά, τα άκρα και η ουρά έχουν μαύρο χρωματισμό, δηλαδή παρουσιάζει ακρομελανισμό. Δικαιολογείται η ύπαρξη μικρών μαύρων κηλίδων, που να περιορίζονται όμως μόνο στην κάτω τραχηλική χώρα. Το τρίχωμα είναι εξαιρετικής ποιότητας, λόγω της ύπαρξης γονιδίων των φυλών Μεγάλης Ρωσικής και Τσιντσιλά.

Αποδόσεις: Το Σ.Β. του ενήλικου κουνελιού κυμαίνεται από 3,5-5 Kg με ιδανικά τα 4Kg για το αρσενικό και τα 4,5Kg για το θηλυκό. Παρουσιάζει, επίσης, εξαιρετική ανάπτυξη των χαρακτηριστικών εκείνων του κρεοπαραγωγού τύπου, τα οποία μεταβιβάζει στους απογόνους και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις διασταυρώσεις.