Καρπός λωτού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καρποί λωτού διαφόρων ποικιλιών
Μαρμελάδα από καρπό λωτού
Τσάι από λωτό
Αφρόλουτρο από λωτό

Συντήρηση

Ο λωτός δεν προσφέρεται για μακρόχρονη συντήρηση ούτε και σε συνθήκες κατάψυξης. Είναι κατά συνέπεια ένα φρούτο που μπορεί να συντηρηθεί μέσω ψύχους για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένες ποικιλίες έχουν την δυνατότητα μιας μέσης χρονικής συντήρησης. Αυτό εξηγεί γιατί έχει μια εποχική κίνηση στην αγορά και συνεπώς γιατί καλλιεργείται σε περιορισμένη κλίμακα.

Ο λωτός δεν μπορεί να μπει σε θαλάμους συντήρησης σε κατάσταση υπερβολικής πρωιμότητας. Πράγματι η εξέλιξη του χρώματος και κάποια βιοχημικά φαινόμενα που την συνοδεύουν και που χαρακτηρίζουν την πλήρη ωρίμανση δεν έχουν την δυνατότητα να συμβούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης οι ανώριμοι καρποί που δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρως την αλλαγή του χρώματος τους είναι ευαίσθητοι σε ζημιές από το κρύο. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο οι καρποί πριν τοποθετηθούν στους θαλάμους να έχουν μπει σε προχωρημένη διαδικασία αλλαγής του χρώματος τους και να είναι σε στάδιο που έχει ξεκινήσει το μαλάκωμα της σάρκας τους. Πιο πολλές λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Συντήρηση καρπών λωτού[1]

Τεχνητή ωρίμανση

Οι καρποί μερικών ποικιλιών, δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη συλλογή λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO2, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.[2]

Διαθρεπτική αξία

Ο καρπός του λωτού περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και κάλιο, ενώ φτάνοντας στην πλήρη ωρίμανση του γίνεται ένα φρούτο που αποδίδει μεγάλα ποσοστά ενέργειας δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες που περιέχει και της μεγάλης ποσότητας σακχάρων (σαν γλυκόζη). Επίσης είναι πλούσιος σε ίνες και εμφανίζει αποτελεσματική διουρητική δράση επειδή έχει άφθονο ασβέστιο και κάλιο που βοηθούν στο να απελευθερωθούν τα πλεονάσματα των υγρών. Είναι γνωστό επίσης εδώ και χρόνια ότι βοηθάει το συκώτι, καθαρίζοντας το από τις βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται. Λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για τη θεματική ενότητα της θρεπτικής αξίας του λωτού στον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαθρεπτική αξία καρπών λωτού[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού, πτυχιακή εργασία, του φοιτητή Κυριακάκη Γεωργίου, Χανιά 2010.
  2. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.