Κλιματικές συνθήκες καπνού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σε κανένα ίσως άλλο καλλιεργούμενο φυτό η σύνθεση του προϊόντος δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το περιβάλλον. Τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα μπορούν να δώσουν καπνά εξαιρετικής ποιότητας, κατάλληλα όμως για διαφορετικούς σκοπούς. Ο κάθε τύπος καπνού χρειάζεται και ένα ορισμένο οικολογικό περιβάλλον. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία εδαφοκλιματικών συνθηκών. Ο κλιματολογικός κυρίως παράγοντας είναι εκείνος που διαφοροποιεί το προϊόν.

Κλίμα - Θερμοκρασία: Ο καπνός είναι θερμοαπαιτητικό φυτό λόγω και της καταγωγής του από τροπικά κλίματα. Η βλάστηση των σπόρων αρχίζει στους 7-10oC και μεγιστοποιείται στους 24-27oC. Η καλύτερη θερμοκρασία αναπτύξεως είναι περίπου 27oC. Σε τέτοια θερμοκρασία ή χαμηλότερη των 25oC παράγονται λεπτότερα και πιο αρωματικά καπνά. Σε υψηλότερη από 35oC με συνθήκες ξηρασίας, μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των φύλλων.

Υγρασία: Θεωρείται ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία ιδίως οι ανατολικές ποικιλίες. Οι τύποι καπνών που ευδοκιμούν σε υγρά κλίματα χρειάζονται κανονική υγρασία σε όλη τη διάρκεια αναπτύξεως, ώστε τα φύλλα να είναι λεπτά, ανοιχτόχρωμα, με λίγη νικοτίνη και ρητινώδεις ουσίες και ελαφρό άρωμα. Μερικές μικρές βροχές την πρώτη περίοδο μετά τη μεταφύτευση κάνουν τα καπνά πιο λεπτά και αρωματικά, με καλύτερη καυσιμότητα και λιγότερη νικοτίνη ενώ με υγρό θέρος τα καπνά αποκτούν μικρότερο βάρος. Εξάλλου υπερβολικές βροχές στην αρχή της περιόδου είναι ανεπιθύμητες, γιατί κάνουν τα φυτά υδαρή και ευπαθή στα εγκαύματα. Τέλος οι βροχές κατά τη περίοδο της συγκομιδής είναι ανεπιθύμητες.

Χαλάζι-Άνεμος: Επειδή ο καπνός έχει μεγάλα φύλλα, οι ζημιές από χαλάζι, άνεμο και ραγδαίες βροχές είναι σοβαρές γιατί προκαλούν μηχανικές βλάβες. Χαλαζόπτωση σε νεαρή φυτεία αντιμετωπίζεται με επαναφύτευση ή με θερισμό των φυτών, ώστε να αναπτυχθούν πλάγιοι βλαστοί από τους οποίος πρέπει να παραμείνει ένας.

Φως: Με μεγάλη ηλιοφάνεια παράγονται μικρά κύταρρα, πολλοί υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, φύλλα χονδρά, σκουρότερα, με εντονότερο άρωμα και γεύση. Ενώ μειωμένος φωτισμός προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και το ξηρό προϊόν έχει καλύτερη καυσιμότητα.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.