Μεγαλόσωμες φυλές

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά χαρακτηριστικά

Οι φυλές της κατηγορίας αυτής χαρακτηρίζονται από το ογκώδες και βαρύ σώμα τους, το οποίο πολλές φορές υπερβαίνει τα 8 Kg. Το κρέας του είναι μακρόινο και συχνά χονδρόινο. Σπάνια εκτρέφονται σε καθαρόαιμη μορφή για την παραγωγή κρέατος, αντίθετα όμως χρησιμοποιούνται ως βελτιωτές της αυξητικής ικανότητας (μόνο τα αρσενικά), σε σχήματα διασταυρώσεων με φυλές μέσου σωματικού βάρους.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των φυλών αυτών αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Κυριότεροι εκπρόσωποι βαρύσωμων φυλών
Φυλή Προέλευση Διάδοση Ελάχιστο βάρος (Kg) Μέγιστο βάρος(Kg)
Γίγαντας της Φλάνδρας Βέλγιο Μεγάλη 5,5 8,5
Λευκός του Μπουσκά Γαλλία Μέτρια 5 6,5-7
Κριάρι της Γαλλίας Γαλλία Μέτρια 4,5 5,5
Μεγάλη πεταλούδα της Γαλλίας Γαλλία Μεγάλη 5 6

Γίγαντας της Φλάνδρας

Γίγαντας της Φλάνδρας

Προέλευση: Η χώρα προέλευσης της φυλής αυτής συζητείται από καιρό και επικράτησε η γνώμη ότι το Βέλγιο πρέπει να είναι η κοιτίδα της. Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Είναι ένα κουνέλι ογκώδες και επίμηκες με μήκος σώματος (ακρορρίνιο έως βάση ουράς) τα 80cm. Έχει μεγάλα ζωηρά μάτια με χρώμα ανάλογο με εκείνο της γούνας, που εμφανίζεται γενικά λαγωτή ή γκρι προς το μαύρο.

Λευκός γίγας του Μπουσκά

Λευκός γίγας του Μπουσκά

Προέλευση: Η φυλή αυτή κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας και έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση. Προήλθε από τις φυλές Angora, Πυρόξανθη της Βουργουνδίας και Γίγας της Φλάνδρας.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Κουνέλι μεγαλόσωμο που μπορεί να φτάσει στα ενήλικα ζώα τα 6,5 κιλά. Τα μάτια του έχουν έντονο ροζ χρώμα και η γούνα του είναι τελείως λευκή.


Κριάρι της Γαλλίας

Κριάρι της Γαλλίας

Προέλευση: Η φυλή αυτή κατάγεται από τη Γαλλία και προέρχεται από διασταυρώσεις με άλλες φυλές. Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Κουνέλι μεγαλόσωμο, τουλάχιστον 5 κιλά, με χαρακτηριστικά αυτιά.

Μεγάλη πεταλούδα της Γαλλίας

Μεγάλη πεταλούδα της Γαλλίας

Προέλευση: Γαλλική φυλή με αρκετά ευρεία εξάπλωση. Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Το βάρος του κουνελιού αυτού φτάνει τα 6 κιλά. Παρουσιάζει λευκό χρωματισμό με κηλίδες, έγχρωμα αυτιά και μια χαρακτηριστική έγχρωμη λωρίδα κατά μήκος της ραχιαίας γραμμής.