Ξένη ποικιλία οινοποιίας Ugni blanc

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ugni blanc

Γενικά

Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια συνιστάται στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Δωδεκανήσου, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Κρήτης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές ωιδίου και περονόσπορου, παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών.