Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οζώδης δερματίτιδα σε βοοειδές
Έλκη εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδές

Αιτιολογικός παράγοντας: Ιός της οικογένειας Poxviridae, γένος Capripoxvirus (όπως ο ιός της Ευλογιάς του Προβάτου), 1 Ορότυπος του ιού της Οζώδους Δερματίτιδας.

Ο ιός της οζώδους δερματίτιδας είναι εξαιρετικά σταθερός, επιβιώνοντας για μακρές περιόδους σε ευνοϊκή θερμοκρασία, ιδιαίτερα σε αποξηραμένες εφελκίδες. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην αδρανοποίηση, με τη δυνατότητα να επιβιώνει σε νεκρωτικά οζίδια του δέρματος έως 33 ημέρες ή περισσότερο, σε αποξηραμένες εφελκίδες για μέχρι 35 ημέρες, και τουλάχιστο 18 ημέρες σε δέρματα που έχουν αποξηραθεί στον αέρα. Μπορεί να επιβιώσει για μακρές περιόδους στο περιβάλλον.

Ο ιός είναι ευαίσθητος στο ηλιακό φως και τα απορρυπαντικά που περιέχουν διαλύτες λιπών, αλλά σε συνθήκες σκοτεινού περιβάλλοντος, όπως μολυσμένα υπόστεγα ζώων, μπορεί να επιμένει για πολλούς μήνες.

Η νοσηρότητα του ιού ποικίλει από 5 έως 45% και η θνησιμότητα μέχρι και 10%.

Πηγές του ιού:

 • Δέρμα: δερματικές αλλοιώσεις και εφελκίδες. Ο ιός μπορεί να απομονωθεί για μέχρι 35 ημέρες και το νουκλεϊκό οξύ του ιού μπορεί να ανιχνευθεί για μέχρι 3μήνες.
 • Σάλιο, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, γάλα και σπέρμα. Όλες οι εκκρίσεις περιέχουν ιό Οζώδους Δερματίτιδας όταν τα οζίδια στους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης, του στόματος, του πρωκτού, του μαστού, και των γεννητικών οργάνων εξελκωθούν. Η διασπορά στο σπέρμα μπορεί να είναι παρατεταμένη, το ιικό DNA έχει βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ταύρων για τουλάχιστο 5 μήνες μετά τη μόλυνση. Σε πειραματικά μολυσμένα βοοειδή ο ιός της οζώδους δερματίτιδας ανιχνεύθηκε στο σάλιο για 11 ημέρες, στο σπέρμα για 22 ημέρες και σε δερματικά οζίδια για 33 ημέρες, αλλά όχι στα ούρα ούτε στα κόπρανα. Η ιαιμία διαρκεί για περίπου 1-2 εβδομάδες.
 • Πνευμονικός ιστός
 • Σπλήνας
 • Λεμφαδένες

Η περίοδος επώασης σε συνθήκες πεδίου δεν αναφέρεται. Μετά από ενοφθαλμισμό της νόσου η εμφάνιση πυρετού είναι σε 6-9 ημέρες, και οι πρώτες δερματικές αλλοιώσεις εμφανίζονται στο σημείο ενοφθαλμισμού σε 4-20 ημέρες.

Η Οζώδης Δερματίτιδα [1] είναι ένα νόσημα που προσβάλει τα βοοειδή με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο. Τα κυριότερα συμπτώματα στα ζώα είναι:

 • Εξογκώματα (οζίδια) μεγέθους καρυδιού (διαμέτρου 2-5 εκατοστών) σε ολόκληρο το σώμα.
 • Τα οζίδια είναι επώδυνα και σταδιακά γίνονται πληγές (έλκη)
 • Έλκη στους βλεννογόνους του στόματος
 • Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που σταδιακά γίνεται θολό (πυώδες)
 • Πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, διακοπή γαλακτοπαραγωγής. χωλότητα, μεγάλη απώλεια βάρους, θάνατοι.

Τα οζίδια είναι πιο συχνά στην κεφαλή και τον αυχένα, το περίνεο και το μαστό. Μπορεί όμως οζίδια να παρουσιάζονται σε ολόκληρο το σώμα του ζώου.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως με μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια και λιγότερο άμεσα (από ζώο σε ζώο) ή με μολυσμένη τροφή, νερό και οχήματα.

Πρέπει να τονιστεί πως η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί παρατίθεται φωτογραφικό υλικό με τα συμπτώματα της νόσου. Οζώδης δερματίτιδα στα βοοειδή.

Στα προληπτικά μέτρου κατά της νόσου, πέραν των περιορισμών στις εισαγωγές ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από χώρες που έχουν το νόσημα, συγκαταλέγονται τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων (ζώα, εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα) καθώς και ο εμβολιασμός (επί του παρόντος δεν επιτρέπεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζεται σε τρίτες χώρες). Παρακάτω παρατίθενται το νομικό πλαίσιο της νόσου καθώς και η προετοιμασία των Κτηνιατρικών Αρχών της χώρας σε σχέση με τη νόσο καθώς και η συλλογή-αποστολή δειγμάτων όπως επίσης και οι διαγνωστικές μέθοδοι

Βιβλιογραφία

 1. Ιστοσελίδα Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ενέργειας Αγροτική Ανάπτυξη, Ασθένειες βοοειδών, Οζώδης δερματίτιδα