Ολλανδική φυλή

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κουνέλι Ολλανδικής φυλής

Προέλευση: Η χώρα προέλευσης της φυλής είναι η Ολλανδία. Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Το σώμα του είναι κοντό και ευρύ με καλή και συμπαγή μυϊκή κάλυψη, η οποία είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη πανω σε ένα λεπτό οστέινο σκελετό. Το πρόσθιο μέρος του κορμού, είναι ιδιαίτερα ευρύ, το στήθος γεμάτο και οι ωμοπλάτες ισχυρές εξαιτίας της καλής μυϊκής κάλυψης. Η ράχη εμφανίζεται ευρεία και κοντή που καταλήγει σε στρογγυλούς γλουτούς. Τα άκρα είναι μικρά, η λαμυρίδα απουσιάζει και στα δύο φύλα, τα αυτιά κατευθύνονται ελαφρά προς τα πίσω και το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο με ευρύ μέτωπο ένα ευρύ τράχηλο που μόλις διακρίνεται.

Χρωματισμός: Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού, τα αυτιά και το πίσω μέρος του κορμού μαζί με την ουρά είναι έγχρωμα, ενώ το υπόλοιπο σώμα άσπρο. Είναι αποδεκτοί όλοι οι απλοί χρωματισμοί πλην του αργυρόχρωμου. Στην περίπτωση της τριχρωμίας πρέπει πάντοτε οι χρωματισμοί να είναι αρκετά καθαροί.

Αποδόσεις: Το Σ.Β. του ενήλικου κουνελιού κυμαίνεται από 2-3Kg με ιδανικά τα 2,5Kg για το αρσενικό και τα 2,75Kg για το θηλυκό. Παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα των μικρόσωμων φυλών, δηλαδή πρωιμότητα, γονιμότητα, αναπτυγμένο μητρικό φίλτρο και αναπτυγμένες κρεοπαραγωγικές ικανότητες, γι' αυτό χρησιμοποιείται σε διάφορα σχήματα διασταυρώσεων με φυλές μέσου Σ.Β.