Πιθανές ασθένειες κατά τη συντήρηση των ροδιών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εσωτερικό καφετίασμα ροδιού

Εξωτερικά συμπτώματα της ασθένειας είναι η εμφάνιση νεκρωτικών κηλίδων (βαθουλωμάτων) και ο αποχρωματισμός του φλοιού, ενώ εσωτερικά είναι το καφέτιασμα στις λευκές μεμβράνες που διαχωρίζουν τα καρπόφυλλα και το κιτρίνισμα των σπερμάτων. Η ασθένεια εμφανίζεται μετά από μακροχρόνια συντήρηση σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5–6oC και μεταφορά των καρπών στους 20oC. Η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνει όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια συντήρησης. Η ελάχιστη ασφαλής θερμοκρασία συντήρησης είναι μεταξύ 5 και 8oC και εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή.

Επιφανειακό έγκαυμα ροδιού

Προκαλείται καφέτιασμα της επιδερμίδας το οποίο αναπτύσσεται στο παρά τον ποδίσκο άκρο του καρπού και επεκτείνεται μέχρι το άλλο άκρο του καρπού ανάλογα με την ένταση του φαινόμενου, καλύπτει επιφάνεια 60% περίπου (όπως περίπου το επιφανειακό έγκαυμα στα μήλα) ενώ δεν επηρεάζεται το εσωτερικό του καρπού. Η ασθένεια αυξάνει την ευαισθησία του καρπού στις σήψεις. Εκδηλώνεται γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη ένταση σε θερμοκρασίες συντήρησης 6–10oC, παρά αν τα φρούτα συντηρηθούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στην ποικιλία Wonderful τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μετά από 8 εβδομάδες συντήρησης στους 2oC ή και νωρίτερα, όταν οι καρποί συντηρούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η ένταση της ασθένειας επιδεινώνεται με την πρόωρη συγκομιδή. Επεμβάσεις που περιορίζουν τη ζημιά από χαμηλές θερμοκρασίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν και την ένταση του επιφανειακού εγκαύματος. Αυτές είναι η εναλλασσόμενη υψηλή με χαμηλή θερμοκρασία, οι θερμικές μετασυλλεκτικές επεμβάσεις, οι συσκευασίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας, η ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και η εμβάπτιση των καρπών σε διάλυμα πολυαμινών. Σε καρπούς της ποικιλίας Wonderful, που συντηρήθηκαν στους 6-10oC σε ατμόσφαιρα με χαμηλή συγκέντρωση Ο2, το επιφανειακό έγκαυμα μειώθηκε και παρατηρήθηκε βραδύτερη ανάπτυξη της ασθένειας καθώς μειωνόταν η συγκέντρωση του Ο2, όμως μετά την έξοδο των καρπών από το ψυγείο στους 20oC η εμφάνιση του επιφανειακού εγκαύματος αυξήθηκε.

Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα καθώς και τροποποιημένη ατμόσφαιρα περιορίζουν την εκδήλωση των ασθενειών επιφανειακό έγκαυμα και ζημιά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών. Ένας συνδυασμός χαμηλού οξυγόνου 5%, θερμοκρασίας 2-6°C και καθυστερημένης συγκομιδής, είναι άριστος για να μειωθεί η ζημιά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και να διατηρηθεί η ποιότητα.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς, από την ομάδα Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια, Βασιλακάκη Μιλτιάδη Καθηγητής, Θωμίδη Θωμά Αναπλ. Καθηγητής, Ναβροζίδης Εμμανουήλ Καθηγητής, Παντελίδης Γεώργιος Δρ Μεταδιδακτορικός ερευνητής.