Ποικιλία βίκου Καλλιρόη

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ποικιλία βίκου Καλλιρόη

Η Καλλιρόη είναι μια νέα ποικιλία βίκου με υψηλή παραγωγή σανού.

Αυτή η νέα ποικιλία βίκου ανήκει στο φυτικό είδος Vicia sativa της οικογένειας των ψυχανθών. Δημιουργήθηκε για παραγωγή σανού στο πλαίσιο των βελτιωτικών προγραμμάτων βίκου του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας. Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική σε σανό και σε καρπό.

Όταν η άνοιξη είναι βροχερή αναπτύσσει πλούσια φυτική μάζα και ο βλαστός της μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 116 εκατοστά. Οι σπόροι της έχουν βάρος 1000 σπόρων γύρω στα 70-75 γραμμάρια. Πρόκειται για πρώιμη ποικιλία ως προς την άνθηση. Το χρώμα άνθους είναι ανοιχτό βιολετί. Για παραγωγή σανού μπορεί να καλλιεργηθεί αμιγής ή σε συγκαλλιέργεια με σιτάρι ή κριθάρι σε ποσοστό 20%. Η μέση στρεμματική απόδοσή της κυμαίνεται στα 600 κιλά σανού/στρέμμα.

Μια ποικιλία βίκου όμως πρέπει να αποδίδει συγχρόνως και σε καρπό για να είναι δυνατή και η σποροπαραγωγή της με χαμηλό κόστος. Η Καλλιρόη αποδίδει ικανοποιητικά και σε καρπό 180-250 κιλά/στρέμμα. Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το φθινόπωρο, στις αρχές-μέσα Νοεμβρίου. Για παραγωγή σανού συνιστώνται τα 18 κιλά/στρέμμα. Εφόσον καλλιεργηθεί για σποροπαραγωγή (παραγωγή καρπού) συνιστώνται 16 κιλά/στρέμμα.