Ποικιλίες βίκου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Καλλιρόη

Ποικιλία βίκου Καλλιρόη

Η Καλλιρόη είναι μια νέα ποικιλία βίκου με υψηλή παραγωγή σανού.

Αυτή η νέα ποικιλία βίκου ανήκει στο φυτικό είδος Vicia sativa της οικογένειας των ψυχανθών. Δημιουργήθηκε για παραγωγή σανού στο πλαίσιο των βελτιωτικών προγραμμάτων βίκου του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας. Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική σε σανό και σε καρπό.

Όταν η άνοιξη είναι βροχερή αναπτύσσει πλούσια φυτική μάζα και ο βλαστός της μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 116 εκατοστά. Οι σπόροι της έχουν βάρος 1000 σπόρων γύρω στα 70-75 γραμμάρια. Πρόκειται για πρώιμη ποικιλία ως προς την άνθηση. Το χρώμα άνθους είναι ανοιχτό βιολετί. Για παραγωγή σανού μπορεί να καλλιεργηθεί αμιγής ή σε συγκαλλιέργεια με σιτάρι ή κριθάρι σε ποσοστό 20%. Η μέση στρεμματική απόδοσή της κυμαίνεται στα 600 κιλά σανού/στρέμμα.

Μια ποικιλία βίκου όμως πρέπει να αποδίδει συγχρόνως και σε καρπό για να είναι δυνατή και η σποροπαραγωγή της με χαμηλό κόστος. Η Καλλιρόη αποδίδει ικανοποιητικά και σε καρπό 180-250 κιλά/στρέμμα. Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το φθινόπωρο, στις αρχές-μέσα Νοεμβρίου. Για παραγωγή σανού συνιστώνται τα 18 κιλά/στρέμμα. Εφόσον καλλιεργηθεί για σποροπαραγωγή (παραγωγή καρπού) συνιστώνται 16 κιλά/στρέμμα.
Ίστρος

Σανός βίκου ποικιλία Ίστρος

Η ποικιλία Ίστρος ανήκει στο είδος Vicia sativa και δημιουργήθηκε για παραγωγή σανού στο πλαίσιο των βελτιωτικών προγραμμάτων βίκου του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας. Προϊόν επιλογής από διασταύρωση μεταξύ της ποικιλίας Αλέξανδρος και πληθυσμού του εξωτερικού. Σπέρνεται το φθινόπωρο, στις αρχές-μέσα Νοεμβρίου με 18 κιλά/στέμμα για παραγωγή σανού και 16 κιλά/στρέμμα για παραγωγή καρπού. Αναπτύσσει πλούσια φυτική μάζα και ο βλαστός της μπορεί να φθάσει σε μήκος το ένα μέτρο. Η μέση στρεμματική απόδοσή της σε σανό κυμαίνεται στα 550-600 κιλά/στρέμμα και σε καρπό τα 180-200 κιλά/στρέμμα. Είναι πρώιμη στην άνθηση ποικιλία, όπως η ποικιλία βίκου Μίνως. To xρώμα άνθους είναι ανοιχτό βιολετί. Οι σπόροι της έχουν βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται στα 70 γραμμάρια. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία. Διατηρητής αυτής της ποικιλίας είναι το ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας. Για παραγωγή σανού μπορεί να καλλιεργηθεί αμιγής ή να συγκαλλιεργηθεί με σιτάρι ή κριθάρι σε ποσοστό 20%.
Gravera

Ποικιλία βίκου Gravera

Πρόκειται για φυτό με καλή ρίζα. Το στέλεχός του είναι λεπτό, χνουδωτό, τετραγωνικής διατομής, κοίλο εσωτερικά που πλαγιάζει ως ένα βαθμό ή αναρριχάται.

Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 5-7 ζεύγη φυλλάρια. Τα άνθη της ποικιλίας αυτής είναι ιώδη (μωβ, λιλά). Οι λοβοί είναι επιμήκεις πεπλατυσμένοι, με σπέρματα χοντρά, υποσφαιρικού σχήματος. Το είδος αυτό αντέχει στο κρύο. Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη. Είναι το πιο ανθεκτικό ψυχανθές σε όξινα εδάφη. Καλλιεργείται για βοσκή και σανό.

Σπέρνεται Οκτώβριο με Νοέμβριο και Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Συνιστάται 15 Kgr σπόρου/στρέμμα σε αμιγή καλλιέργεια και 5-10 Kgr/στρέμμα σε συγκαλλιέργεια.
Gravesa

Ποικιλία βίκου Gravesa

Είναι ποικιλία με πολύ καλή προσαρμογή στις ελληνικές συνθήκες, μεσοπρώιμη με καλή ανάπτυξη σε ύψος που φθάνει το 1,5 μέτρο. Δίνει πολύ καλή παραγωγή σε ξηρή μάζα άνω των 600 κιλών ανά στρέμμα.

Εχει δυνατό κεντρικό στέλεχος. Έχει πολύ καλή αντοχή στο κρύο έως -4oC.

Έχει πρώιμη ανθοφορία ώστε να εκμεταλεύεται τις χειμερινές βροχοπτώσεις γεγονός που δίνει την δυνατότητα σχηματισμού λοβών και σπόρων κατά την περίοδο της Άνοιξης. Δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά στις ασθένειες των ψυχανθών.

Συνιστάται δόση σποράς έως 15 κιλά/στρέμμα. Η εποχή σποράς είναι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Marianna

Ποικιλία βίκου Marianna

Πρόκειται για μια ποικιλία με άριστη παραγωγή σε σανό και σε σπόρο. Αυτό το φυτό αποτελεί άριστη ζωοτροφή.

Καλλιεργείται για βόσκηση και για χλωρή λίπανση. Προσαρμόζεται πολύ καλά σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αποτελεί το σπουδαιότερο από όλα τα φθινοπωρινά ψυχανθή για την εφαρμογή της απαραίτητης αμειψισποράς στα χωράφια.

Ο κύκλος του είναι πρώϊμος. Δίνει παραγωγή σε σανό 600-700 κιλά/στρέμμα (ξηρή ουσία), ενώ παραγωγή σε σπόρο δίνει 230-280 κιλά/στρέμμα.
Τέμπη

Πρόκειται για ποικιλία βίκου με μικρό σπόρο και ο χρωματισμός της είναι ανοιχτόφαιος.

Είναι πρώιμη ποικιλία και έχει καλή αντοχή στο ψύχος. Αντέχει έως και -10oC.

Η παραγωγικότητά της είναι υψηλή όταν πρόκειται για παραγωγή καρπού.
Αλέξανδρος

Ποικιλία βίκου Αλέξανδρος

Πρόκειται για ποικιλία που οι λοβοί του περιλαμβάνουν μεγάλους σπόρους. Το χρώμα της είναι ανοιχτοκαστανόφαιο.

Είναι πρώιμη ποικιλία με καλή αντοχή στο ψύχος, ( αντέχει έως -10oC).

Δίνει υψηλή παραγωγή σανού και καρπού.
Φίλιππος

Ποικιλία βίκου Φίλιππος

Η ποικιλία αυτή του βίκου παράγει καταπληκτική ποσότητα σανού. Είναι κατάλληλο για δέσιμο σε μπάλα ή ενσίρωση. Ο σανός του είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες.

Το φυτό αυτό βελτιώνει πάρα πολύ το χωράφι για την επόμενη καλλιέργεια με σιτηρά ή αραβόσιτο.

Σπέρνεται φθινώπορο κυρίως με 12-16 κιλά/στρέμμα. Μπορεί να σπαρθεί και την Άνοιξη.

Για την ποικιλία αυτή δεν απαιτείται λίπανση ούτε ζιζανιοκτονία.