Ασθένειες βίκου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ριζοκτόνια

Η ριζοκτόνια πρόκειται για μία μυκητολογική ασθένεια του βίκου. Προέρχεται από τον μύκητες Rhizoctonia solani και R. violacea. Προσβάλλει πολλά και διαφορετικά είδη φυτών όπως είναι η αραχίδα, το ζαχαρότευτλο, η καρπουζιά, η μελιτζάνα, η μηδική, η μπιζελιά, το παντζάρι, η πεπονιά, η πιπεριά, η ρεβιθιά, το σιτάρι, το σπαράγγι, η φακή, η φασολιά, η ακτινιδιά, κ.ά.

Πρόκειται για σήψεις που προκαλούνται στις ρίζες των φυτών απ' τον μύκητα που ζει στο έδαφος για πολλά χρόνια.

Σκληρωτίνια

Η σκληρωτίνια είναι μία μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την καλλιέργεια του βίκου και οφείλεται στο μύκηταSclerotinia sclerotiorum. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδιο μαρασμό των φύλλων, σάπισμα της ρίζας και νέκρωση του βασικού μίσχου. Ο μαρασμός των φυτών επισημαίνεται μόλις πριν την άνθιση, αλλά γύρω στο 60-70% του μαρασμού παρουσιάζεται μετά την άνθηση.

Προσβάλλει πλήθος καλλιεργειών όπως είναι η αραχίδα, ο ηλίανθος, την καρπουζιά, το καρότο, την καστανιά, την κολοκυθιά, την κουκιά, το μαρούλι, τη μηδική, την μπιζελιά, την πιπεριά, τη φασολιά, την αγγουριά, τη φακή και άλλα πολλά φυτά.

Κηλίδωση φύλλων

Πρόκειται για μηκυτολογική ασθένεια του βίκου που προκαλείται από τον μύκητα Ascochyta pinodella. Από την ασθένεια δημιουργούνται ακανόνιστου σχήματος και σκούρου χρώματος κηλίδες στα φύλλα, αλλά και αποχρωματισμός του στελέχους.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολλές βροχές είναι δύο παράγοντες που συντελούν σε γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας. Από τον μύκητα αυτό προσβάλλονται κι άλλα φυτά, όπως το φυτό της φακής, της φασολιάς, της ρεβιθιάς κ.ά.


Σκωρίαση

Σκωρίαση σε φύλλα βίκου

Η σκωρίαση είναι μία ασθένεια του βίκου που προκαλείται από τον μύκητα Uromyces fabae. Στα φύλλα και στους βλαστούς σχηματίζονται καστανόχρωμα φακίδια τα οποία αργότερα ελευθερώνουν τα σπόρια του μύκητα.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας (όπως και για όλες τις ασθένειες του βίκου) είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών και αμειψοσποράς. Η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων είναι οικονομικά ασύμφορη.

Από σκωρίαση προσβάλλονται και άλλες καλλιέργειες όπως το τριφύλλι, η αμυγδαλιά, ο ηλίανθος, η κουκιά, η κρεμμυδιά, το κριθάρι, η λεύκα και πολλά άλλα.

Βοτρύτης

Ο βοτρύτης είναι μία μυκητολογική ασθένεια του βίκου, που προκαλείται από τον μύκητα Botrytis cinerea και προσβάλλει σχεδόν όλα τα καλλιεργούμενα φυτά. Εκτός από το γεγονός ότι προσβάλλει πληθώρα φυτών, μπορεί σε ορισμένους καρπούς να προκαλέσει μολύνσεις και μετασυλλεκτικά όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ακτινίδιο και το σκόρδο.

Οι καλλιέργειες οι οποίες προσβάλλονται απ' την συγκεκριμένη ασθένεια είναι η αγγουριά, η ακτινιδιά, η βιομηχανική ντομάτα, η ελαιοκράμβη, η καρπουζιά, ο ηλίανθος, το καρότο κ.ά.


Ιός της κίτρινης δακτυλιωτής κηλίδωσης της αγκινάρας

Η ιολογική αυτή ασθένεια του βίκου οφείλεται στον ιό Artichoke yellow ringspot virus, (AYRSV). Επισημάνθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε νεαρά φυτά βίκου. Τα προσβεβλημένα φυτά εμφανίζουν έντονο νανισμό, μικροφυλλία και ποικιλοχλώρωση. Ο ιός μεταδίδεται με το σπόρο του βίκου.