Ποικιλίες αντιδιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Scarola gigante

Ποικιλία αντιδιού Scarola gigante

Ποικιλία μίας κοπής που παράγει μεγάλα κεφάλια με πλατιά φύλλα ελαφρώς κατσαρά στις άκρες. Η καρδιά είναι πλούσια και έχει κιτρινωπό χρώμα. Είναι κατάλληλη για καλοκαιρινές καλλιέργειες, καθώς αντέχει στο ξεβλάστωμα. Μπορεί να καταναλωθεί και φρέσκο σαν σαλάτα.

Tosca

Ποικιλία αντιδιού Tosca

Ποικιλία μιας κοπής, για ανοιξιάτικη καλλιέργεια σε τούνελ αλλά και υπαίθρια το καλοκαίρι. Το ύψος του φυτού είναι 10-15 cm. Το φύλλωμα που παράγεται είναι πολύ κατσαρό, χρώματος σκούρου πράσινου, με κιτρινωπό χρώμα καρδιάς.

Pancaliere

Ποικιλία αντιδιού Pancaliere

Ποικιλία μιας κοπής, κατάλληλη για άνοιξη και φθινόπωρο, ανθεκτική στο ξεβλάστωμα, με ύψος φυτού 35-40cm και φύλλωμα μέτρια κατσαρό, χρώματος σκούρου πράσινου, με ανοιχτό πράσινο χρώμα καρδιάς.

Ruffec

Ποικιλία αντιδιού Ruffec

Η πιο γνωστή κοντή ποικιλία μιας κοπής, κατάλληλη για φθινόπωρο και χειμώνα. Το ύψος του φυτού είναι περίπου 25-30 cm. Το φύλλωμα είναι αρκετά κατσαρό, πράσινου ανοιχτού χρώματος με κιτρινωπό χρώμα καρδιάς.

Tre fine galia

Ποικιλία αντιδιού Tre fine galia

Ποικιλία μίας κοπής του οίκου Vilmorin ασυναγώνιστη για την πρωιμότητά της. Παράγει φυτό με πολύ λεπτό φύλλωμα, κατσαρό που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 20 cm. Λόγω της αντοχής στο ξεβλάστωμα η ποικιλία είναι κατάλληλη για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή καλλιέργεια. Το φύλλωμα της είναι πράσινο, συμπαγές με κιτρινωπό χρώμα καρδιάς.

Wallone

Ποικιλία αντιδιού Wallone

Ποικιλία ανθεκτική στο κρύο, μιας κοπής, κατάλληλη για φθινόπωρο και χειμώνα. Το ύψος του φυτού είναι 35-40 cm και το φύλλωμά του αρκετά κατσαρό, χρώματος σκούρου πράσινου με κιτρινωπό χρώμα καρδιάς.

Romanesca

Ποικιλία αντιδιού Romanesca

Η κλασσική όρθια ποικιλία τύπου εγχώριου πολλών κοπών (το κοινώς λεγόμενο και «αντιδοράδικο»). Το ύψος του φυτού φτάνει στα 40-45 cm και το φύλλωμά του είναι μέτρια κατσαρό χρώματος σκούρου πράσινου. Η συγκομιδή γίνεται 60-70 ημέρες από τη σπορά.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Κοντές ποικιλίες αντιδιού μιάς κοπής.
  2. Όρθια ποικιλία αντιδιού πολλών κοπών.