Ποικιλίες ελαιοκράμβης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Nelson

Υβρίδιο ελαιοκράμβης με εξαιρετικό δυναμικό παραγωγής. Άριστη φυτρωτική ικανότητα και γρήγορη πρώτη ανάπτυξη. Γερό στέλεχος με πλούσια διακλάδωση και καρποφορία. Μέσο - υψηλό φυτό, με αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες και stress. Ευρεία προσαρμοστικότητα σε ποικιλία εδαφών και με άριστες αποδόσεις σε όλη τη Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Petrol

Νέο υβρίδιο ελαιοκράμβης υψηλών αποδόσεων. Παράγεται με νέα μέθοδο υβριδισμού με άριστη φυτρωτική ικανότητα. Γρήγορη και ομοιόμορφη πρώτη ανάπτυξη με μεσοπρώιμο βιολογικό κύκλο. Έχει μέσο ύψος με πλούσια καρποφορία και μεγάλα κεράτια. Έχει υψηλή παραγωγή σε λάδι με πολύ καλή συμπεριφορά σε ξηροθερμικές συνθήκες και πολύ καλή αντοχή στο πλάγιασμα.

Aviator

Υβρίδιο ελαιοκράμβης μέσης πρωιμότητας. Πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής σε καρπό και λάδι με πολύ καλή αντοχή στο κρύο και στο stress. Αναπτύσσει πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα και με πολύ καλή αντοχή με ψηλό φυτό με πολύ δυνατό στέλεχος. Προσαρμόζεται σε όλες τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες αλλά ξεχωρίζει στα ξηρικά - ημιξηρικά χωράφια. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του σε πολύ υγρά χωράφια. Συνιστώμενη πυκνότητα φυτών πριν το χειμώνα 35-50 φυτά/m2.

Technic

Νέο πρώιμο υβρίδιο ελαιοκράμβης με άριστη φυτρωτική ικανότητα και ταχύτατη πρώτη ανάπτυξη το φθινόπωρο. Πολύ καλές και σταθερές παραγωγές και φυτό σκληραγωγημένο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά είναι με κοντά στελέχη και με πολύ καλή αντοχή στο πλάγιασμα. Παρουσιάζεται μια ευρεία προσαρμοστικότητα σε εδαφικές και κλιματικές συνθήκες με πολύ καλή αντοχή στο stress. Με το υβρίδιο αυτό γίνεται άριστη αξιοποίηση του αζώτου σε φτωχά και σε γερά χωράφια. Θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύ πρώιμη σπορά του. H συνιστώμενη πυκνότητα φυτών πριν το χειμώνα υπολογίζεται σε 35-55 φυτά/m2.

Diamond

Νέα πρώιμη ποικιλία ελαιοκράμβης με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγή και υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο. Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά είναι κοντά, συμπαγή με πολύ γερά στελέχη. Παρουσιάζει σταθερότητα παραγωγής σε ποικίλες περιοχές και περιβάλλοντα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η όψιμη σπορά του. Συνιστώμενη πυκνότητα φυτών πριν το χειμώνα 40-60 φυτά/m2, ενώ διατίθεται σε συσκευασία 2.000.000 σπόρων για σπορά 25 στρεμμάτων.

Excalibur

Η καλύτερη επιλογή υβριδίου για τις συνθήκες των χώρων της Μεσογείου. Είναι υψηλό και δυνατό φυτό, με γρήγορο φύτρωμα και ανάπτυξη και με μεγάλο χρόνο συνεχούς ανθοφορίας. Η συγκομιδή γίνεται χωρίς απώλειες λόγο ομοιόμορφης ωρίμανσης των λοβών, με αντοχή στο πλάγιασμα. Παράγεται λάδι με περιεκτικότητα 45% εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ ανθεκτικό στη σκληρωτίνια. Πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών με σταθερά υψηλές αποδόσεις. Ο πληθυσμός των φυτών την άνοιξη είναι 45.000 - 50.000 φυτά/στρέμμα.

Californium

Έχει πρώιμη ανθοφορία και πρόκειται για ποικιλία με δυνατό στέλεχος και με δομή ίδια με τα υβρίδια. Έχει πολλές διακλαδώσεις με πλούσιο φύλλωμα, ενώ παρουσιάζει και μεγάλο αριθμό λουλουδιών/λοβό. Έχει μεγάλο μέγεθος σπόρου, ενώ παρουσιάζει και ανθεκτικότητα στη σκληρωτίνια. Οι αποδόσεις είναι υψηλές ιδίως σε μέτρια και φτωχά εδάφη. Ο πληθυσμός φυτών την άνοιξη κυμαίνεται από 60.000-65.000 φυτά/στρέμμα.

Exact

Πρόκειται για υβρίδιο με σταθερό στέλεχος και με ύψος περίπου στα 1,80m. Παρουσιάζει αντοχή στο πλάγιασμα και καλλιεργείται ακόμα και σε περιοχές όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκληρωτίνια. Το λάδι που παράγεται είναι το πλέον κατάλληλο για biodiesel και φθάνει σε περιεκτικότητα 45%. Παρουσιάζεται ομοιόμορφη ωρίμανση του σπόρου με πολύ υψηλές αποδόσεις. Ο πληθυσμός των φυτών την άνοιξη κυμαίνεται από 45.000-50.000 φυτά/ στρέμμα.

PR46W31

Το υβρίδιο ελαιοκράμβης που εξασφαλίζει σταθερότητα παραγωγής και σιγουριά στην απόδοση. Κορυφαίες αποδόσεις, ευρωστία, μεγάλη αντοχή στο χειμερινό ψύχος. Μεσοπρώιμο υβρίδιο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη και αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα σε όλα τα περιβάλλοντα. Η εξαιρετική ευρωστία του και η εξαιρετική σταθερότητα παραγωγής κάνουν την καλλιέργεια να είναι σε θέση να αποδίδει το μέγιστο ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες.

Puncher

Νέο υβρίδιο ελαιοκράμβης χειμερινής σποράς, με υψηλό δυναμικό παραγωγής και μεγάλη σταθερότητα στις αποδόσεις. Παρουσιάζει γρήγορη αρχική ανάπτυξη και μεσοπρώιμη έναρξη στην ανθοφορία. Δίνει εύρωστο και ψηλό φυτό. Έχει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη Phoma και εξαιρετική αντοχή στο πλάγιασμα. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Είναι υβρίδιο με ιδανικό βιολογικό κύκλο για τις ελληνικές συνθήκες και άριστη προσαρμοστικότητα σε ποικιλία εδαφικών και κλιματικών συνθηκών. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου: 300-350 γρ/στρέμμα. Επιθυμητός αριθμός υπολογίζεται στα 40 - 45 φυτά/m2.

Vectra

Υβρίδιο ελαιοκράμβης χειμερινής σποράς, με σταθερή, αξιόπιστη και υψηλή απόδοση ακόμη και σε ξηρές και αντίξοες συνθήκες καλλιέργειας. Παρουσιάζει πρώιμη έναρξη ανθοφορίας και πρώιμη ωρίμανση, με ισχυρή ανάπτυξη ριζικού συστήματος, που το καθιστά ιδανική επιλογή για ελαφριά εδάφη. Ενδείκνυται ακόμα και για όψιμες σπορές. Έχει εξαιρετική ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ καλή ανθεκτικότητα στη Phoma και πολύ καλή αντοχή στο πλάγιασμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι. Παρουσιάζει άριστη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου: 300-350 gr/στρέμμα. Επιθυμητός αριθμός υπολογίζεται στα 40 - 45 φυτά/m2.

Cooper

Ποικιλία μεσοπρώιμης ωρίμανσης και μεσόψιμης άνθησης με μέτριο ύψος. Είναι πολύ παραγωγική, ανθεκτική στο πλάγιασμα, κατάλληλη για όλους τους τύπους εδαφών και εμφανίζει μέση επανέναρξη της βλάστησης. Το βάρος 1000 σπόρων είναι 5,27gr. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη φόμοψη και στο κυλινδροσπόριο και προσφέρει υψηλή απόδοση και μεγάλο μέγεθος σπόρων. Η περιεκτικότητά της σε λάδι είναι πολύ καλή, σε πρωτεΐνες πολύ ικανοποιητική και η περιεκτικότητά της σε γλυκοζίτες χαμηλή (< 12 μmoles). Χρήση ποικιλίας για παραγωγή βιοντίζελ. Πυκνότητα σποράς 350 - 400 gr/στρ.

Galia

Μεσοπρώιμο υβρίδιο με πολύ πρώιμη έκπτυξη, άριστη ανάπτυξη μετά την περίοδο του χειμώνα και ύψος μέσο προς κοντό. Παρουσιάζει καλή διακλάδωση, άριστη αφαίρεση κελύφους και υψηλή αντοχή στο πλάγιασμα. Είναι πολύ ανεκτική στο κυλινδροσπόριο, στη βερτισιλλίωση, στη φόμα και στη σκληρωτίνια. Ελαιοπεριεκτικότητα 48%, πρωτεΐνες 37% και συγκέντρωση σε γλυκοζίτες 14 μmoles.

DK Expower

Ποικιλία με υψηλή αντοχή στις ασθένειες και υψηλή περιεκτικότητα λαδιού. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στο τίναγμα των λοβών, πρώιμη και συνεχής ανθοφορία, εξαιρετική πρώτη ανάπτυξη, σταθερά μεγάλες αποδόσεις σε σπόρο και είναι κατάλληλη για τις συνθήκες της Μεσογείου. Χρήση ποικιλίας για παραγωγή βιοντίζελ αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιθυμητός αριθμός 50 φυτά/m2.

Artoga

Μεσοπρώιμο υβρίδιο με μεσοπρώιμη ανθοφορία και πρώιμη ωρίμανση. Πολύ καλό σταμάτημα και ξεχειμώνιασμα φυτού με μεσοπρώιμη επανεκκίνηση. Ύψος φυτού 1,63μ. με εξαιρετικά δυνατό και δύσκαμπτο κεντρικό στέλεχος. Πολύ ανεκτικό στη φόμοψη και στο κυλινδροσπόριο. Καλή παραγωγή, δίχως απώλειες κατά τη συγκομιδή από τινάγματα σπόρων και με εξαιρετική αντοχή στο πλάγιασμα. Ελαιοπεριεκτικότητα 45,1% και πρωτεΐνες: 36,9%. Χρήση ποικιλίας για βιοντίζελ. Όλα τα παραπροϊόντα, όπως η κραμβόπιττα αξιοποιούνται στην κτηνοτροφία. Πυκνότητα σποράς 350 - 400 gr/στρ.

Albatros

Μεσοπρώιμο υβρίδιο με μεσοπρώιμη ανθοφορία και μεσοπρώιμη έναρξη βλάστησης, μετά τον χειμώνα. Ύψος φυτού 1,35 - 1,60μ. Πολύ ανεκτικό υβρίδιο στο τίναγμα σπόρων κατά και περί την συγκομιδή. Καλή αντοχή στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες και στον παγετό, καθώς και στο πλάγιασμα. Ανεκτικό στην φόμοψη και στο κυλινδροσπόριο. Ελαιοπεριεκτικότητα 44 - 49% με Μ.Ο. 47,1%. Χαμηλή περιεκτικότητα σε Glucosinolates. Πρόκειται για ποικιλία που προορίζεται για βιοντίζελ. Όλα τα παραπροϊόντα, όπως η κραμβόπιττα αξιοποιούνται στην κτηνοτροφία. Πυκνότητα σποράς υπολογίζεται στα 350 - 400 gr/στρ.

Edimax CL F1

Υβρίδιο τεχνολογίας Clearfield. Φυτό μετρίου ύψους με ζωηρή πρώτη ανάπτυξη που εκμεταλλεύεται όλους τους τύπους εδάφους. Πρώιμη ανθοφορία και μεσοπρώιμη ωρίμανση και συγκομιδή. Μεγάλη αντοχή στο πλάγιασμα και το τίναγμα των λοβών. Υψηλότατη περιεκτικότητα σε λάδι. Η συνιστώμενη ποσότητα υπολογίζεται στα 50 φυτά/m2

Marathon F1

Αποδοτικό υβρίδιο με μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα το 2014. Φυτό μεσαίου ύψους με ζωηρή πρώτη ανάπτυξη και πολύ μεγάλη αντοχή στο πλάγιασμα και το τίναγμα των λοβών. Πρώιμη ανθοφορία και πρώιμη ωρίμανση και συγκομιδή. Για το λόγο αυτό μπορούν να σπαρθούν σε όψιμες περιοχές με όψιμες ή καθυστερημένες σπορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι. Συνιστώμενη ποσότητα προτείνεται στα 50 φυτά/m2

Primus F1

Αποδοτικό υβρίδιο με μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα το 2014. Φυτό μεσαίου ύψους με ζωηρή πρώτη ανάπτυξη και πολύ μεγάλη αντοχή στο πλάγιασμα και το τίναγμα των λοβών. Πρώιμη ανθοφορία και πρώιμη ωρίμανση και συγκομιδή. Για το λόγο αυτό μπορούν να σπαρθούν σε όψιμες περιοχές με όψιμες ή καθυστερημένες σπορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι. Συνιστώμενη ποσότητα προτείνεται στα 50 φυτά/m2

Pacific

Είναι η ποικιλία με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι στην αγορά της Γαλλίας. Επιπλέον, έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε γλυκοζίτες, με λιγότερα από 10 μmoles. Είναι πολύ παραγωγική και πολύ ανθεκτική στο πλάγιασμα, με μεσοπρώιμη ωρίμανση, πρώιμη άνθηση και πρώιμη επανέναρξη της βλάστησης. Το βάρος 1000 σπόρων είναι 3,90gr. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη φόμoψη και στο κυλινδροσπόριο. Η περιεκτικότητά της σε λάδι είναι υψηλή και σε πρωτεΐνες ιδιαίτερα ικανοποιητική. Χρήση ποικιλίας για παραγωγή βιοντίζελ. Η πυκνότητα σποράς υπολογίζεται στα 350 - 400 gr/στρ.

SY Cassidy

Νέο μεσοπρώιμο υβρίδιο, με άριστη φυτρωτική ικανότητα, παρά πολύ μεγάλες παραγωγές, αλλά και σταθερότητα στις αποδόσεις του. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (overwintering). Είναι μέσο - ψηλό φυτό, με αντοχή στο πλάγιασμα. Έχει πολύ καλή ελαιοπεριεκτικότητα που σε συνδυασμό με τις αποδόσεις εξασφαλίζει ασυναγώνιστη απόδοση λαδιού ανά στρέμμα. Παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη φόμοψη, στη σκληρωτίνια και στην αλτερνάρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο για βιοντίζελ, όσο και για εδώδιμο, καθώς και τα υποπροϊόντα για ζωοτροφή. Η πυκνότητα σποράς υπολογίζεται στα 300 - 350 gr/στρ. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών υπολογίζονται στα 30cm και επί της γραμμής 5cm.

PR45D05

Παρουσιάζει μέγιστο δυναμικό παραγωγής, εύκολη διαχείριση στο χωράφι, ιδιαίτερη ομοιομορφία στην βλάστηση και την καρποφορία, υψηλό δείκτη συγκομιδής, μεγάλο αριθμό διακλαδώσων και μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι υψηλής ποιότητας. Είναι πρώιμο και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη αντοχή στο πλάγιασμα.

PX100CL

Παρουσιάζει μέγιστο δυναμικό παραγωγής, εύκολη διαχείριση στο χωράφι, ιδιαίτερη ομοιομορφία στην βλάστηση και την καρποφορία, υψηλό δείκτη συγκομιδής, μεγάλο αριθμό διακλαδώσων και μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι υψηλής ποιότητας. Είναι λίγο πιο πρώιμο από το PR45D05 και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη αντοχή στο πλάγιασμα.

PR44W29

Μεσοπρώιμα υβρίδια με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης την άνοιξη και υψηλές αποδόσεις. Τα φυτά είναι εύρωστα και παρουσιάζουν κάλυψη των ζιζανίων. Η ωρίμανση των λοβών είναι ομοιόμορφη και επιπλέον παρουσιάζουν αντοχή στο τίναγμα. Έχει εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητα ιδιαίτερα στα μεσογειακά περιβάλλοντα. Η περιεκτικότητά τους σε λάδι είναι μεγάλη.

PT200CL

Μεσοπρώιμο υβρίδιο με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης την άνοιξη και υψηλές αποδόσεις. Τοφυτό είναι εύρωστο και παρουσιάζει κάλυψη των ζιζανίων. Η ωρίμανση των λοβών είναι ομοιόμορφη και επιπλέον παρουσιάζει αντοχή στο τίναγμα. Έχει εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητα ιδιαίτερα στα μεσογειακά περιβάλλοντα. Η περιεκτικότητά του σε λάδι είναι μεγάλη.

[1],[2],[3],[4],[5],[6],[7],[8],[9], [10]

Βιβλιογραφία

  1. Nelson.
  2. Petrol.
  3. Aviator.
  4. Technic.
  5. Diamond.
  6. Excalibur.
  7. Californium.
  8. Exact.
  9. PR46W31.
  10. Τα κυριότερα υβρίδια ελαιοκράμβης στην ελληνική αγορά. Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία, τεύχος 7/2004.