Ποικιλίες κερασιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Bigarreau burlat

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι γυαλιστερός και βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι μετρία συνεκτική και εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη έως ημιπλαγιόκλαδη και παραγωγική. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και ευαίσθητη στο σχίσιμο του καρπού από βροχή. Κατάγεται από τη Γαλλία.


Bigarreau moreau

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα μάλλον καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι γυαλιστερός και βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι πολύ συνεκτική, με υπόξινη γεύση και εκπύρηνη. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου μαζί με τη Bigarreau burlat. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με βλάστηση πλαγιόκλαδη και αρκετά παραγωγική, αλλά χαρακτηρίζεται από παραγωγική αστάθεια. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και ευαίσθητη στο σχίσιμο του καρπού από βροχή. Κατάγεται από τη Γαλλία.


Bigarreau napoleon

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί, με ρόδινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μέτρια συνεκτική, χυμώδης και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το δεύτερο και τρίτο πενθήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή, με βλάστηση μάλλον πλαγιόκλαδη και σταθερά πολύ παραγωγική. Είναι πολύ ευαίσθητη στην παραγωγή διπλών καρπών σε ζεστά κλίματα και ευαίσθητη στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Δεν είναι αρκετά επιδεκτική στη μεταφορά, γιατί έχει την τάση να εμφανίζει στο φλοιό καφέ μωλωπισμούς από χειρισμό ή ισχυρό άνεμο, πριν από τη συγκομιδή. Χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη στους πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς. Θεωρείται ως η καλύτερη ποικιλία για μεταποίηση (κονσερβοποίηση, διατήρηση καρπών σε οινόπνευμα, κ.λπ.).


Bing

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι έντονα βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, συνεκτική, τραγανή, χυμώδης, ημιεκπύρηνη ή εκπύρηνη με εκλεκτή γεύση. Ο πυρήνας είναι σχετικά μικρός. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη έως πλαγιόκαλδη, πρωϊανθής και αρκετά παραγωγική. Είναι ευαίσθητη στο χειμερινό ψύχος και στις ιώσεις. Είναι ευαίσθητη στο σχίσιμο του καρπού από βροχή, στην παραγωγή διπλών καρπών. Θεωρείται επιδεκτική στη μεταφορά. Επειδή ωριμάζει μαζί με τα Τραγανά Εδέσσης και υστερεί σε ποιότητα έναντι αυτών, δεν ενδείκνυται η διάδοσή της στη χώρα μας.


Durone nero I

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι γυαλιστερός και βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική και καλής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και μέτρια παραγωγική. Εκτιμάται ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές αγορές. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Durone nero II

Ο καρπός της έχει μικρότερο μέγεθος σε σχέση με την Durone nero I και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι γυαλιστερός και βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική και καλής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και μέτρια παραγωγική. Εκτιμάται ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές αγορές. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Durone nero III

Ο καρπός της έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική και καλής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται πολύ ανθεκτική στους χειρισμούς. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Hedelfingen

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, πολύ συνεκτική και εκλεκτής γεύσης (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά τα μέσα Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με πλαγιόκλαδη βλάστηση και παραγωγική. Θεωρείται επιδεκτική στη μεταφορά και ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Είναι μέτρια ευαίσθητη στους παγετούς. Κατάγεται απ' τη Γερμανία.


Lambert

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, μέτρια συνεκτική, συμπύρηνη, χυμώδης και γευστική. Ο πυρήνας είναι μεγάλος και ελαφρά πλακέ. Ωριμάζει κατά τα μέσα Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και μέτρια παραγωγική. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ψύχος για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της και είναι ανθεκτική στο χειμερινό ψύχος. Ο καρπός δε συγκρατείται καλά στο δένδρο και μερικές φορές πέφτει απ' τον ποδίσκο. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και ευαίσθητη στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Κατάγεται από τις Η.Π.Α


Mora di cazzano

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι γυαλιστερός και βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική, τραγανή, χυμώδης και γλυκόξινη. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή και παραγωγική, καθυστερεί όμως να μπει σε καρποφορία. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Stella

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι βαθυκόκκινη, μέτρια συνεκτική έως συνεκτική και εκλεκτής γεύσης. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή και παραγωγική. Μπαίνει νωρίς σε καρποφορία. Θεωρείται μέτρια ανθεκτική στο ψύχος. Είναι ποικιλία αυτογόνιμη και καλή σαν επικονιαστής. Κατάγεται από τον Καναδά.


Ulster

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι ροζ-κόκκινη, μέτρια συνεκτική και πολύ καλής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι καλής ζωηρότητας, με ορθόκλαδη βλάστηση και μέτριο έως πολύ παραγωγική. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Κατάγεται από τις Η.Π.Α


Van

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι ροζ-κόκκινη, συνεκτική και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση, και πολύ παραγωγική. Για την παραγωγή μεγάλου μεγέθους καρπών πρέπει το δένδρο να διατηρείται ζωηρό. Παρουσιάζει ασυμφωνία με το μαχαλέπιο. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και πιο ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή συγκριτικά με τα Τραγανά Εδέσσης. Συγκριτικά με τα Τραγανά Εδέσσης, δίνει μεγαλύτερη παραγωγή, μπαίνει νωρίτερα σε καρποφορία, είναι μικρότερη σαν δένδρο σε μέγεθος και ωριμάζει νωρίτερα. Για αυτό συνιστάται η διάδοσης της στη χώρα μας. Κατάγεται από τον Καναδά.


Τραγανά Εδέσσης

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, συνεκτική, τραγανή, ημιεκπύρηνη και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση, και αρκετά παραγωγική. Μπαίνει αργά σε πλήρη καρποφορία. Θεωρείται ανθεκτική στο ψύχος. Παρουσιάζει μικρή συμβιβαστότητα με τη μαχαλέπιο. Είναι επιδεκτική στη συντήρηση και μεταφορά σχετικά ευαίσθητη στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες της κερασιάς. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από τις ορεινές περιοχές της Έδεσσας, απ' όπου πιστεύεται και ότι κατάγεται.


Φράουλα Βόλου

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι λευκοκίτρινος, με ροδοκόκκινο επίχρωμα στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, ημιεκπύρηνη, μέτρια συνεκτική και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το δεύτερο και τρίτο πενθήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση και πολύ παραγωγική. Παρουσιάζει ασυμφωνία με το μαχαλέπιο. Θεωρείται ανθεκτική στο ψύχος. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά, ευαίσθητη στην παραγωγή διπλών καρπών. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε απ' το Πήλιο του Βόλου, απ' όπου πιθανόν και να κατάγεται.


Corniola

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, συνεκτική, ημιεκπύρηνη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή, με πλαγιόκλαδη βλάστηση και αρκετά παραγωγική. Είναι απαιτητική σε υγρασία και χρειάζεται συχνά πότισμα. Παρουσιάζει ασυμφωνία με το μαχαλέπιο. Είναι επιδεκτική στη συντήρηση και μεταφορά. Ενδείκνυται η καλλιέργεια της σε όψιμες ορεινές περιοχές, όπου φαίνεται ότι προσαρμόζεται καλύτερα, ιδιαίτερα, αν υπάρχει αυξημένη εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Grossa di pistoia

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα μάλλον καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι μελανέρυθρος. Η σάρκα είναι κόκκινη, συνεκτική, εκπύρηνη και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, 4-5 μέρες μετά τα Τραγανά Εδέσσης. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή και αρκετά παραγωγική. Παρουσιάζει ασυμφωνία με το μαχαλέπιο και τάση για παρενιαυτοφορία. Είναι επιδεκτική στη συντήρηση και μεταφορά. Θεωρείται μάλλον ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Χαρακτηρίζεται από κάποια παραγωγική αστάθεια. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Grossa rossa

Ο καρπός της έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι λευκοκίτρινος με ροδοκόκκινο επίχρωμα στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, συνεκτική, εκπύρηνη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση και παραγωγική. Είναι επιδεκτική στη μεταφορά και κατάγεται απ' την Ιταλία.


Bigarreau marmotte

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, συνεκτική, ημιεκπύρηνη και υπόξινη (ελαφρά υποπικρη). Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαίου με αρχές Ιουλίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική. Χρειάζεται αραίωμα καρπών. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με το μαχαλέπιο. Είναι επιδεκτική στη συντήρηση και μεταφορά και ευαίσθητη στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Κατάγεται από τη Γαλλία.


Bigarreau reverchon

Ο καρπός της έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και σχήμα μάλλον καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι ελαφρά κόκκινη, συνεκτική, εκπύρηνη και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή έως ζωηρή και μέτρια παραγωγική έως πολύ παραγωγική (σε υποκείμενο μαχαλεπίου). Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τη μαχαλέπιο. Θεωρείται ανθεκτική στο ψύχος. Είναι επιδεκτική στη συντήρηση και μεταφορά και ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Θεωρείται ποικιλία πολύ καλής ποιότητας. Κατάγεται πιθανόν απ' την Ιταλία.


Rainier

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και όχημα σφαιρικό έως καρδιόσχημο. Ο φλοιός της είναι κίτρινος με ρόδινη απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκή, εκπύρηνη, συνεκτική και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το δεύτερο πενθήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με ημιπλαγιόκλαδη βλάστηση και πολύ παραγωγική. Μπαίνει νωρίς σε καρποφορία. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας.


Vittoria

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι ροδοκόκκινος. Η σάρκα είναι πολύ συνεκτική και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι καλής ζωηρότητας, με ημιορθόκλαδη βλάστηση και σταθερά πολύ παραγωγική. Είναι πολύ ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Συγκομίζεται πολύ εύκολα μηχανικά. Θεωρείται πολύ καλή ποικιλία για μεταποίηση.


Flamengo srim

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κίτρινος με κόκκινη απόχρωση στα 2/3 της επιφάνειας του. Η σάρκα είναι λευκή, ημισυνεκτική, τραγανή και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το τέταρτο πενθήμερο του Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με πλαγιόκλαδη βλάστηση, και μέτρια έως πολύ παραγωγική. Είναι ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή. Συγκομίζεται εύκολα μηχανικά. Κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση.


Κηφισιάς

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος. Η σάρκα είναι ανοικτοκόκκινη, μέτρια συνεκτική και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή και παραγωγική. Θεωρείται μέτρια επιδεκτική στη μεταφορά. Η καταγωγή της είναι άγνωστη. Καλλιεργείται σε περιορισμένη έκταση στην Αυλώνα Αττικής.


Precoce dela marca

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος. Η σάρκα είναι ανοικτοκόκκινη, μαλακή, χυμώδης και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή και ελάχιστα παραγωγική. Έχει καλή συμβιβαστότητα με το μαχαλέπιο. Θεωρείται ανθεκτική στο σχίσιμο των καρπών από βροχή και θεωρείται ποικιλία κατώτερης ποιότητας. Δεν ενδείκνυται η διάδοση της. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Mora di cesena

Ο καρπός της έχει μέτριο έως μέτρια μεγάλο μέγεθος και σχήμα μάλλον σφαιρικό. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, μαλακή και εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι ζωηρή και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Mora di vignola

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα καρδιόσχημο. Ο φλοιός είναι βαθυκόκκινος. Η σάρκα είναι κόκκινη, μαλακή, χυμώδης και γλυκιά. Ωριμάζει κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή και σταθερά πολύ παραγωγική. Μπαίνει αργά σε καρποφορία. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας. Κατάγεται απ' την Ιταλία.


Κόκκινα Αναστασίας

Κόκκινη, τραγανή ποικιλία, µεσοόψιµης εποχής ωρίµανσης, µε µέτριο προς μικρό µέγεθος καρπού. Καλλιεργείται στο Νοµό Σερρών. Είναι δέντρο μεγάλου µεγέθους, ορθόκλαδο, µε µέτριας πυκνότητας κόµη. Η ετήσια βλάστηση του δένδρου είναι ζωηρή. Η φυλλόπτωση το φθινόπωρο είναι πρώιµη. Καρποφορεί σε µπουκέτα του Μαΐου τα οποία εκφύονται σε όλο το µήκος των βλαστών. Η άνθηση είναι µεσοόψιµη, ανθίζει τέσσερις ηµέρες µετά από την B. burlat και τρεις ημέρες νωρίτερα από την ποικιλία Τραγανά Εδέσσης. Η ποικιλία είναι αυτοασυµβίβαστη και χρειάζεται σταυροεπικονίαση. Ωριµάζει στις αρχές Ιουνίου, στο µέσο του διαστήµατος µεταξύ της B. Burlat και Τραγανών Εδέσσης. Είναι ποικιλία η οποία δίνει καλή ποιότητα καρπού αλλά µέτριες αποδόσεις. Στον τόπο όπου καλλιεργείται και είναι καλά εγκλιµατισµένη, δίνει υψηλότερες αποδόσεις.


Μαύρα Αναστασίας

Κόκκινη, τραγανή ποικιλία, µεσοόψιµης εποχής ωρίµανσης, µε μεγάλο µέγεθος καρπού. Καλλιεργείται στο Νοµό Σερρών. Είναι δέντρο μεγάλου µεγέθους, πλαγιόκλαδο, µε πυκνή κόµη. Η ετήσια βλάστηση του δένδρου είναι ζωηρή. Η φυλλόπτωση το φθινόπωρο επέρχεται στα μέσα της περιόδου. Καρποφορεί σε µπουκέτα του Μαΐου τα οποία εκφύονται σε όλο το µήκος των βλαστών. Η άνθηση είναι µεσοόψιµη, ανθίζει4 ηµέρες µετά από την B. burlat και 3 ημέρες νωρίτερα από την ποικιλία Τραγανά Εδέσσης. Η ποικιλία είναι αυτοασυµβίβαστη και χρειάζεται σταυροεπικονίαση. Ωριµάζει στις αρχές Ιουνίου, 13 ημέρες μετά από την Bigarreau burlat και 8 ημέρες πριν από τα Τραγανά Εδέσσης. Τα μαύρα Αναστασιάς σε σύγκριση µε τα κόκκινα Αναστασιάς, δίνουν καρπό µε καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, µεγαλύτερου µεγέθους, αλλά µικρότερες αποδόσεις.


Starkrimson

Κόκκινη, ηµιτραγανή, αυτογόνιµη ποικιλία, µέσης εποχής ωρίµανσης, µε πολύ µεγάλο µέγεθος καρπού. Κατάγεται από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Οι αποδόσεις του είναι πολύ µεγάλες. Η φυλλόπτωση το φθινόπωρο επέρχεται στα µέσα της περιόδου. Καρποφορεί σε µπουκέτα του Μαΐου, τα οποία εκφύονται συνήθως στη βάση του µήκους των βλαστών. Η άνθηση είναι µεσοπρώιµη, ανθίζει 1 ηµέρα αργότερα από την B. burlat και 6 ηµέρες νωρίτερα από τα ποικιλία Τραγανά Εδέσσης. Ωριµάζει το τρίτο δεκαήµερο Μαΐου, 5 ηµέρες µετά από την B. burlat και 16 ηµέρες πριν από τα Τραγανά Εδέσσης. Παρουσιάζει ευαισθησία στο σχίσιµο. Σχίζει συνήθως κάθετα, στο µάγουλο αρπού. Η ποικιλία Starkrimson εµφανίζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ παραγωγική, δίνει µικρού µεγέθους δένδρο, µεγάλου µεγέθους καρπό και προσαρµόζεται πολύ καλά σε διάφορες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Ενδείκνυται η διάδοσή της στη χώρα µας.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Καλλιέργεια κερασιάς, ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο φυλλοβόλων δέντρων, Νάουσα 2011