Ποικιλίες μπανανιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Pisang mas

Ποικιλία μπανανιάς Pisang mas

Απαντά κυρίως στη Μαλαισία και Ινδονησία. Είναι η πιο σημαντική διπλοειδής ποικιλία της μπανανιάς. Παράγει μικρού μεγέθους καρπούς, λεπτόφλοιους, χρυσοκίτρινου χρωματισμού, με γλυκιά σάρκα. Θεωρείται ανθεκτικό στο φουζάριο. Είναι λιγότερο παραγωγική, με μικρότερα τσαμπιά, από τις τριπλοειδείς.


Pisang ambon putih

Ποικιλία μπανανιάς Pisang ambon putih

Είναι η πιο σημαντική ποικιλία της Ινδονησίας, αλλά εκτιμάται και στη Μαλαισία. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική, με καρπούς καλής γεύσης, εκλεκτής ποιότητας. Είναι όμως ευαίσθητη στο φουζάριο.


Gros Michel

Ποικιλία μπανανιάς Gros Michel

Αυτή η ποικιλία παράγει φυτά υψηλά, ζωηρά, πολύ παραγωγικά, με καρπούς επιμήκεις και λεπτούς. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 αποτελούσε την κύρια ποικιλία διεθνώς, αλλά λόγω της ευαισθησίας στο φουζάριο οι φυτείες καταστράφηκαν και σήμερα επιβιώνει μόνο στο βόρειο Εκουαδόρ.


Dwarf cavendish

Ποικιλία μπανανιάς Dwarf cavendish

Η ποικιλία αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη και θεωρείται η πιο νάνα μπανάνα, που καλλιεργείται εμπορικά. Είναι η κύρια εμπορεύσιμη ποικιλία στις υποτροπικές χώρες, όπως είναι η Αυστραλία, τα Κανάρια νησιά, η νότια Αφρική και το Ισραήλ, όπου έχει προσαρμοστεί κλιματολογικά και καρποφορεί πολύ ικανοποιητικά. Στις υποτροπικές αυτές χώρες, πλην του Ισραήλ, προσβάλλεται από το φουζάριο.Giant cavendish

Ποικιλία μπανανιάς Giant cavendish

Η ποικιλία αυτή δεν είναι υπερβολικά υψηλή. Είναι η κυρίως εξαγώγιμη στο διεθνές εμπόριο, αλλά πρέπει να καλλιεργείται σε περιοχές ελεύθερες από το φουζάριο.


Robusta

Ποικιλία μπανανιάς Robusta

Είναι η κυρίως εξαγώγιμη στο διεθνές εμπόριο, αλλά είναι ευαίσθητη στο εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια αντικαθίστανται από την Giant cavendish σε πολλές παραγωγικές χώρες της κεντρικής Αμερικής λόγω του μικρότερου μεγέθους των φυτών, των μεγαλύτερων τσαμπιών και του μικρότερου χρόνου εισόδου σε καρποφορία.


Mysore

Ποικιλία μπανανιάς Mysore

Είναι ο πιο σημαντικός κλώνος στην Ινδία, όπου αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής. Είναι φυτό μεγάλου μεγέθους και ζωηρό, ανθεκτικό στο φουζάριο. Ο καρπός έχει χρώμα κιτρινωπό κατά την ωρίμανση και πολύ καλή γεύση. Συντηρείται καλά, αλλά η διάδοσή του εκτός Ινδίας είναι περιορισμένη.


Silk

Η ποικιλία αυτή είναι τόσο διαδεδομένη στην υφήλιο, όσο και η Dwarf cavendish. Τα φυτά είναι μετρίως ζωηρά και λιγότερο καρποφορά από αυτά της Mysore. Είναι πολύ δημοφιλής στις τροπικές χώρες και ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες. Ο καρπός έχει σάρκα λευκή, με γεύση μήλου και τρώγεται μόνο όταν έχει πλήρως ωριμάσει.


Pome

Ποικιλία μπανανιάς Pome

Είναι σημαντική ποικιλία στη νότια Ινδία, είναι μικρής όμως σπουδαιότητας στη Χαβάη και στην Αυστραλία. Τα φυτά είναι ζωηρά και ανθεκτικά, αλλά όχι πολύ παραγωγικά.


Pisag raja

Ποικιλία μπανανιάς Pisag raja

Είναι ποικιλία πολύ γνωστή στη Μαλαισία και Ινδονησία. Στην Μαλαισία τρώγεται μαγειρευτή. Τα φυτά είναι ζωηρά και ανθεκτικά στο φουζάριο. Χαρακτηρίζεται από μικρή παραγωγικότητα.


Maia maoli

Ποικιλία μπανανιάς Maia maoli

Απαντάται στη Χαβάη. Χαρακτηρίζεται από συμπαγή τσαμπιά, που φέρουν μεγάλους, συμπαγείς καρπούς.


Bluggoe

Ποικιλία μπανανιάς Bluggoe

Η ποικιλία αυτή παράγει μεγάλους και αμυλώδεις καρπούς, που τρώγονται μαγειρευτοί. Αποτελεί τη βασική τροφή των κατοίκων του Σαμοά, των Φιλιππίνων, της νότιας Ινδίας, των δυτικών Ινδιών και της Τανζανίας. Είναι ευαίσθητη στο φουζάριο.


Pisang awak

Ποικιλία μπανανιάς Pisang awak

Αυτή αποτελεί την πιο κοινή ποικιλία της Ταϊλάνδης, η οποία τρώγεται ως φρέσκος καρπός ή ως μαγειρευτός. Απαντά επίσης στη βορειανατολική Ινδία και τη Μαλαισία. Η ποικιλία αυτή δίνει ζωηρά φυτά και ανθεκτικά, μετρίως παραγωγικά, με ένσπερμους καρπούς, οι οποίοι δεν τρώγονται αν η επικονίαση γίνει με γύρη άγριων δπλοειδών ποικιλιών.


Saba

Ποικιλία μπανανιάς Saba

Η πιο σημαντική ποικιλία στις Φιλιππίνες. Παράγει καρπούς μέτριου - μεγάλου μεγέθους, που τρώγονται μαγειρευτοί. Η σάρκα είναι κρεμ λευκή και γλυκιά κατά την ωρίμανση του καρπού.


Klue teparod

Ποικιλία μπανανιάς Klue teparod

Η ποικιλία αυτή παράγει εύρωστα φυτά, ανθεκτικά στο φουζάριο. Η σάρκα του καρπού έχει μία μη ευχάριστη υφή, όταν δεν είναι βραστή. Στην Ταϊλάνδη και τη Βούρμα οι καρποί μαγειρεύονται και παρασκευάζουν και δημοφιλή ζαχαρωτά.


Atan

Οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι χονδροί, μικροί και ξινοί και το φυτό ανθεκτικό στο φουζάριο.


Kalamagol

Έχει φύλλα που κάμπτονται προς το έδαφος, καρπούς μικρούς και γλυκείς και ως φυτό είναι ανθεκτικό στο φουζάριο.


Goldfinger

Ποικιλία μπανανιάς Goldfinger

Αυτή η ποικιλία μπανανιάς δόθηκε στην καλλιέργεια το 1989. Θεωρείται ανεκτική στο φουζάριο. Είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και ως φυτό παράγει μεγάλα τσαμπιά, με καρπούς με ευχάριστη υπόξινη σάρκα, η οποία δεν οξειδώνεται, όταν εκτεθεί στον αέρα. Η ποικιλία αυτή υπόσχεται πολλά και πιθανόν να αποτελέσει το πρώτο εδώδιμο υβρίδιο που θα καλλιεργηθεί εμπορικά.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.