Ποικιλίες φασολιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ποικιλίες αναρριχώμενης φασολιάς

Γίγαντας Πρεσπών

Γίγαντας Πρεσπών

Τα φασόλια γίγαντες Πρεσπών - Φλώρινας (40-45 φασόλια/100g) προέρχονται από την ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Προέρχονται από την περιοχή των λιμνών Πρεσπών του νομού Φλωρίνης και έχουν γίνει μάλιστα τοπική παράδοση εδώ και πολλές γενεές. Η ποιότητα τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής καλλιέργειας τους στις συνεχόμενες αγροτικές περιοχές των κοινοτήτων Μικρολίμνης, Καρνών, Λευκόνος, Πλατέους, Λαιμού, Άγιου Γερμανού, Άγιου Αχίλλειου, Βροντερού και Καλλιθέας. Οι “γίγαντες” είναι και αυτή αναρριχώμενη ποικιλία με άσπρα σπέρματα, αλλά λίγο μεγαλύτερα από τους γίγαντες και με σχήμα νεφροειδή. Χρησιμοποιούνται και εδώ ποικιλίες με τρυφερούς λοβούς. Έχει μεγάλη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται ανά στρέμμα είναι 8-9kg.

Έγχρωμος γίγαντας Πρεσπών

Έγχρωμος γίγαντας Πρεσπών

Καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Πρεσπών, είναι αναρριχώμενη ποικιλία, μοιάζει πολύ με τους γίγαντες αλλά διαφέρει στο χρώμα των λοβών δηλαδή είναι χρώματος μοβ ή καφέ με μαύρο ομφάλιο δακτύλιο. Έχει αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται ανά στρέμμα είναι 8-9kg.

Μεγαλόσπερμα πλακέ Πρεσπών

Μεγαλόσπερμα πλακέ Πρεσπών

Δημιουργήθηκε από επιλογή ανάμεσα στον πληθυσμό της περιοχής της Αλεξάνδρειας. Τα φυτά φέρουν μικρούς έλικες, οι σπόροι είναι μικροί, άσπροι με λεπτό φλοιό και πεπιεσμένο πλευρικός. Είναι ποικιλία μέσης πρωιμότητας με κατάλληλη σπορά στις αρχές Απριλίου. Έχει καλή προσαρμοστικότητα και προτιμά γόνιμα και ποτιστικά χωράφια. Η παραγωγικότητα της είναι μεγάλη, η δε ποιότητα άριστη. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα είναι 10-12kg.

Kentucky wonder

Kentucky wonder

Ποικιλία φασολιάς που καλλιεργείται χρόνια στην χώρα μας, η διατομή των λοβών είναι στρογγυλή και το μήκος τους 20cm. Το χρώμα των λοβών του είναι πράσινο και ο σπόρος του έχει χρώμα (ανάλογα με την επιλογή) άσπρο η καφέ. Προορίζεται για νωπή κατανάλωση των φρέσκων λοβών.

Ζαργάνα Χρυσούπολης

Αναρριχώμενη ποικιλία κατάλληλη για νωπή χρήση. Οι λοβοί έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο και πεπλατυσμένη διατομή. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 17-20 cm και το πλάτος τους 1,7-2cm. Διακρίνεται για την παραγωγικότητα της καθώς και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σαν εγχώρια ποικιλία είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μας και αυτός είναι ο λόγος που υπερτερεί έναντι των εισαγόμενων ποικιλιών.

Borloto L.D. F.2

Borloto L.D. F.2

Μέσης ωρίμανσης ποικιλία που προορίζεται για νωπή κατανάλωση των λοβών, για κατανάλωση των ημίξερων σπόρων (ξεσπυριστό) και για τους ξερούς σπόρους του. Οι λοβοί του έχουν μήκος 13cm περίπου και πλάτος 19mm, n διατομή τους είναι ελλειψοειδείς και το χρώμα του άσπρο πράσινο με κόκκινα στίγματα και ραβδώσεις. Οι σπόροι του είναι μεγάλοι και έχουν χρώμα κρεμ με κόκκινες ραβδώσεις.

Καναρίνι meraviglia

Καναρίνι meraviglia

Πρώιμη αναρριχώμενη ποικιλία για νωπή κατανάλωση. Οι λοβοί είναι πεπλατυσμένοι με μεγάλο μέγεθος και έχουν κίτρινο χρώμα. Δεν έχουν ίνες και είναι πολύ τρυφεροί. Το βάρος των 10 λοβών είναι 110-120g. και περιέχουν 4-7 σπόρους χρώματος μπεζ. Ξεχωρίζουν για τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Μπαρμπούνια

Υπάρχουν πρώϊμες ή οψιμότερες παραλλαγές που παράγουν μετρίου συνήθως μεγέθους λοβούς, πράσινους, πεπλατυσμένους και τρυφερούς καλής ποιότητας, χωρίς ίνες.

Τσαουλιά

Παραγωγική ποικιλία, με λοβούς πράσινους, λιγότερο πεπλατυσμένους, αλλά μακρύτερους απ' ότι στα μπαρμπούνια, εξαιρετικής ποιότητας, τρυφερούς και χωρίς ίνες όταν είναι μικρής ανάπτυξης.

Στάρα-Ζαγόρσκι

Είναι δημιούργημα του πρώην Σταθμού Τεχνολογίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Σ.ΤΕ.Π.Υ.) και είναι παραλλαγή της αντίστοιχης βουλγάρικης ποικιλίας. Είναι παραγωγική, με πολύ καλής ποιότητας λοβούς του τύπου τσαουλιά.

Χάνδρες

Είναι ποικιλία που παράγει λοβούς που στο μήκος και το σχήμα μοιάζουν με εκείνους των μπαρμπουνιών, διαφέρουν όμως στο ότι είναι πιο παχείς ποικιλόστικτοι με κόκκινες ή κίτρινες πιτσιλιές. Μολονότι ποικιλία περιορισμένης ανάπτυξης, χρησιμοποιείται ως αναρριχώμενη σε λαχανόκηπους.

Αμπελοφάσουλα

Ονομάζονται και γυφτοφάσουλα ή μαυρομάτικα φασόλια ή αραποφάσουλα ή σμυρναίικα φασολάκια ή βελονάκια. Οι λοβοί είναι μετρίου μήκους έως πολύ μακρείς, λεπτοί, στρογγυλοί με βαθυπράσινο χρώμα. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως σαλατικό μετά από το βράσιμο τους. Ανήκουν στα είδη δόλιχος και βίγνα.

Helda

Αναρριχώμενη ποικιλία από τις πλέον παραγωγικές, κατάλληλη για χειμερινή καλλιέργεια σε θερμοκήπια σε συνθήκες της Νότιας Ελλάδας. Ζωηρή ποικιλία με λοβούς μήκους 15-20 εκ., πεπλατυσμένους, χωρίς ίνες, τύπου τσαουλιά. Σε καλλιέργεια μη θερμαινόμενου θερμοκηπίου σε κλιματικές συνθήκες της Κρήτης μπορεί να παράξει πάνω από 4,5 τόνους χλωρών καρπών.

Necores

Ποικιλία με ζωηρά φυτά, αναρριχώμενα, μέσης πρωϊμότητας με μακρείς λοβούς, λιγότερο πεπλατυσμένους από τη Helda παρότι την ανταγωνίζεται σε παραγωγικότητα.

Stringless Blue Lake

Αμερικάνικη ποικιλία πρώιμη, περίπου 55 ημερών. Παράγει λοβούς μέτριου μήκους 12-18 εκ., κυλινδρικούς καλής ποιότητας χωρίς ίνες. Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με το όνομα αμερικάνικα φασολάκια.

[1]


Βιβλιογραφία

  1. ΦασόλιαΠοικιλίες νάνας φασολιάς

Πυργετός

Πυργετός

Είναι μετριόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 380-400gr. Προήλθε από διασταύρωση της τοπικής ποικιλίας “Καρούμπα” Λαμίας με την αμερικάνικη Harvester. Είναι νανοφυής ποικιλία με σπόρους λευκούς, επιμήκεις, με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 9-11Kg/στρέμμα. Είναι πρώιμη ποικιλία με άριστη ικανότητα εγκατάστασης. Προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών και διάφορα περιβάλλοντα. Σταθερή ως προς την παραγωγικότητα. Είναι ευπαθής στο ψύχος. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 240-300Kg/στρέμμα. Σε ευνοϊκές συνθήκες ξεπερνάει τα 400kg/στρ. Ικανοποιητική ανοχή στις ιώσεις. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Ραψάνη

Ραψάνη

Μικρόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 220-235gr. Προκύπτει με γενεαλογική επιλογή σε διασταύρωση πληθυσμού “Καρατζόβας” με πληθυσμό από την περιοχή του Νέστου. Είναι ημι-αναρριχόμενη ποικιλία με ζωηρή ανάπτυξη. Τα φυτά έχουν εύκαμπτο βλαστό χωρίς διακλαδώσεις και με κανονική έλικα. Απλώνουν κατά την ανάπτυξή τους, αλλά δεν έχουν ανάγκη υποστύλωσης. Έχει σπόρους λευκούς, σφαιροειδείς, με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 7-9kg/στρ. Πρώιμη ποικιλία με γενική προσαρμοστικότητα και σταθερή παραγωγή. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 240-300kg/στρ. Σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες αποδίδει έως και πάνω από 400kg/στρ. Εμφανίζει ανοχή στις ιώσεις. Εξαιρετική βραστικότητα και γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Αριδαία

Αριδαία

Μικρόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 240-260gr. Προέρχεται με επιλογή εντός τοπικού πληθυσμού από την Αριδαία του Ν. Πέλλας. Είναι ημι-αναρριχόμενη ποικιλία. Τα φυτά έχουν εύκαμπτο βλαστό χωρίς διακλαδώσεις και με κανονική έλικα. Είναι “ξαπλωτά” και αναπτύσσονται χωρίς ανάγκη υποστηριγμάτων. Οι σπόροι είναι λευκοί, επιμήκεις - ελλειπτικοί, με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12οC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 9-11kg/στρ. Χαρακτηρίζεται από γενική προσαρμοστικότητα, άριστη ικανότητα εγκατάστασης, πρωιμότητα, μεγάλη και σταθερή παραγωγικότητα. Είναι ευπαθής στο όψιμο ψύχος της άνοιξης. Μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται σε 220-300kg/στρ. Σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες έχει φθάσει τα 380-400kg/στρ. Παρουσιάζει αντοχή σε ιώσεις. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Λήδα

Λήδα

Μικρόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 260-280 γραμμάρια. Προέρχεται με επιλογή εντός του τοπικού πληθυσμού “Κοντούλα” της περιοχής Καρδαμά Ηλείας. Νανοφυής, με σπόρους λευκούς ελλειπτικούς-ωοειδείς, με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 7-9kg/στρέμμα. Είναι μεσοπρώιμη ποικιλία με γενική προσαρμοστική ικανότητα, υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Ευπαθής στο ψύχος. Μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται σε 220-300kg/στρέμμα. Σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποδώσει έως και 400kg/στρέμμα. Παρουσιάζει αντοχή σε ιώσεις. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Μυρσίνη

Μυρσίνη

Μικρόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 280-300gr. Προήλθε με επιλογή εντός του τοπικού πληθυσμού Αμπελακίου Βάλτου. Νανοφυής, με σπόρους λευκούς ελλειπτικούς - ωοειδείς, με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 7-9Kg/στρέμμα. Μεσοπρώιμη, με πολύ καλή ικανότητα εγκατάστασης, γενική προσαρμοστικότητα και σταθερή παραγωγικότητα. Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται σε 220-300Kg/στρέμμα. Σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποδώσει έως και 400Kg/στρέμμα. Έχει ανοχή σε ιώσεις. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Σέμελη

Σέμελη

Μετριόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 380-410gr. Η ποικιλία αυτή δημιουργήθηκε με επιλογή εντός του τοπικού πληθυσμού της περιοχής Ορεστιάδας. Νανοφυής, με σπόρους λευκούς, επιμήκεις - νεφροειδείς, με λευκό ομφάλιο δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 9-11Kg/στρέμμα. Είναι πρώιμη ποικιλία, με άριστη ικανότητα εγκατάστασης, γενική προσαρμοστικότητα, και υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται σε 240-300Kg/στρέμμα. Σε ευνοϊκές συνθήκες αποδίδει έως και 400Kg/στρέμμα. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Παρουσιάζει ανοχή στις ιώσεις. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Ηρώ

Ηρώ

Μετριόσπερμη ποικιλία με βάρος 1000 σπόρων 340-380gr. Δημιουργία από επιλογή του ντόπιου πληθυσμού “Φασόλια Σειράς” Άρτας. Νανοφυής, με λευκούς σπόρους, επιμήκεις, με λευκό ομφάλιο δακτύλιο. Σπέρνεται την άνοιξη (συνήθως μέσα στον Απρίλιο) αφού σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από 12oC και υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος, με 9-11κιλά/στρ. Είναι πρώιμη ποικιλία, ιδιαίτερα παραγωγική, με άριστη ικανότητα εγκατάστασης, γενική προσαρμοστικότητα, και σταθερή παραγωγικότητα. Μέση στρεμματική απόδοση: 250-300Kg/στρέμμα. Σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποδώσει έως και 400Kg/στρέμμα. Ανοχή σε ιώσεις. Έχει καλή βραστικότητα και γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Ορεστιάδα

Ποικιλία φασολιάς Ορεστιάδα

Τα μεγαλόσπερμα φασόλια γίγαντες και ελέφαντες ανήκουν στο είδος Phaseolus coccineus L. Καλλιεργούνται ως “ξηρά φασόλια” παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά κυρίως στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέσπες). Τα φασόλια γίγαντες και ελέφαντες διαφέρουν από το κοινό φασόλι τόσο μορφολογικά όσο και σε κλιματικές απαιτήσεις. Έχουν ρίζα κονδυλώδη, υπόγειο φύτρωμα (οι κοτυληδόνες παραμένουν στο έδαφος αντίθετα από το κοινό φασόλι), παρατεταμένη αύξηση και ανθοφορία, πολυανθείς μακρόμισχες ταξιανθίες και μεγάλους σπόρους. Είναι αναρριχόμενο είδος το οποίο φθάνει σε ύψος τα 3m, ενώ η περιέλιξη των βλαστών στα υποστηρίγματα είναι αντίθετη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού όπως φαίνεται όταν κοιτάζουμε από την κορυφή προς τη βάση των φυτών. Είναι σταυρογονιμοποιούμενο είδος και προτιμά πιο δροσερά περιβάλλοντα από το κοινό φασόλι. Οι σπόροι των γιγάντων έχουν βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται από 1.200 μέχρι 1.800gr, ενώ οι σπόροι των ελεφάντων είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος, με βάρος 1.000 σπόρων πάνω από 1.800gr.

Η ποικιλία αυτή ανήκει στην κατηγορία των γιγάντων με βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται στα 1.450-1850gr. Είναι δημιουργία του "Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών φυτών και Βοσκών Λαρίσης" και της "Αγροτική Καστοριάς ΑΕ" στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "Επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών φασολιών γιγάντων και ελεφάντων περιοχής Καστοριάς". Τα άνθη της ποικιλίας είναι μεγάλα και λευκά. Σχηματίζει πράσινους λοβούς που φθάνουν σε μήκος, κατά μέσο όρο 13,2cm. Οι σπόροι έχουν χρώμα λευκό και στην πλειοψηφία τους σχήμα νεφροειδές. Σπέρνεται από τα μέσα Απριλίου και αφού ζεστάνει καλά ο καιρός. Η άνθhση παρατηρείται τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Τα φυτά είναι έτοιμα για αλωνισμό μέσα στον Οκτώβριο. Η μέση απόδοση της ποικιλίας είναι 400-450Kg/στρέμμα. Έχει πολύ καλή βραστικότητα και νοστιμιά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Κέλετρο

Κέλετρο

Ανήκει στην κατηγορία των ελεφάντων και έχει βάρος 1000 σπόροι 2.000-2.500gr. Είναι δημιουργία του "Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών φυτών και Βοσκών Λαρίσης" και της "Αγροτική Καστοριάς ΑΕ" στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "Επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών φασολιών γιγάντων και ελεφάντων περιοχής Καστοριάς". Τα άνθη της ποικιλίας είναι μεγάλα και λευκά, ενώ το μήκος των λοβών είναι κατά μέσο όρο 14,9cm. Οι σπόροι είναι λευκοί με σχήμα νεφροειδές στην πλειοψηφία τους. Σπέρνεται τον Απρίλιο, όταν ζεστάνει ο καιρός. Η ποικιλία “Κέλετρο” αρχίζει να ανθίζει στις αρχές Ιουλίου. Η συγκομιδή γίνεται μέσα στον Οκτώβριο. Οι αποδόσεις σε καρπό κυμαίνονται στα 400-450 κιλά/στρ. Είναι πολύ βραστερή και νόστιμη ποικιλία και δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Contender

Contender

Πρώιμη νανοφυής ποικιλία, στρογγυλής διατομής. Τα φυτά είναι ορθόκλαδα ανθεκτικά στους χειρισμούς της συγκομιδής. Οι λοβοί έχουν μήκος 16cm και πλάτος 1,2cm. Το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Περιέχουν 6 σπόρους και είναι τελείως άνευρα. Παραγωγική ποικιλία με ικανοποιητική περίοδο.

Garrafalenana

Garrafalenana

Μεσοπρώιμη νάνα ποικιλία φασολιού (59 ημερών). Το μήκος των λοβών είναι 20cm, ενώ το πλάτος τους είναι 1,8cm. Παραγωγική ποικιλία με σχετική ανθεκτικότητα στο ψύχος.

Μαυρομάτικο

Μαυρομάτικο

Ημιαναρριχώμενη ποικιλία με στρογγυλούς λοβούς. Το μήκος των λοβών είναι περίπου 20–23cm, και το πλάτος 1,2cm. Το δε χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Οι σπόροι έχουν μικρό μέγεθος και χρώμα μπεζ με μαύρο μάτι. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και ξηρικό. Κατάλληλο για κατανάλωση σαν χλωρό αλλά και σαν ξερό.

Ζαργάνα Καβάλας

Εγχώρια ποικιλία φασολιάς για νωπή κατανάλωση. Οι λοβοί έχουν πράσινο ανοικτό χρώμα και μήκος 17cm ενώ το πλάτος τους είναι 1,6-1,9cm. Tα φυτά είναι ορθόκλαδα και πολύ εύρωστα. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και είναι φημισμένη για τα αγρονομικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Starazagorsky

Starazagorsky

Γνώστη ποικιλία που καλλιεργείται χρόνια στην Ελλάδα με το όνομα Κοντομπάρμπουνο. Πρώιμο φασόλι, με πεπλατυσμένους άνευρους λοβούς, ανοιχτού πράσινου χρώματος. Το μήκος των λοβών είναι γύρω στα 12cm και το πλάτος τους γύρω στα 20mm. Το χρώμα των σπόρων του είναι μαύρο. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για πρώιμη και όψιμη συγκομιδή. Οι λοβοί είναι κατάλληλοι για νωπή χρήση.

Borloto linqua di fuogo nano

Borloto linqua di fuogo nano

Μέσης ωρίμανσης ποικιλία που προορίζεται για νωπή κατανάλωση των λοβών, για κατανάλωση των ημίξερων σπόρων (ξεσπυριστό) και για τους ξερούς σπόρους του. Οι λοβοί του έχουν μήκος 13cm περίπου και πλάτος 19mm, n διατομή τους είναι ελλειψοειδείς και το χρώμα του άσπρο πράσινο με κόκκινα στίγματα και ραβδώσεις. Οι σπόροι του είναι μεγάλοι και έχουν χρώμα κρεμ με κόκκινες ραβδώσεις. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Βοιωτία (Τανάγρα) σε όψιμη σπορά.

Cannelino

Cannelino

Πρώιμη επιλογή της ποικιλίας που είναι γνωστή στη χώρα μας σαν χορώζι. Τα φυτά είναι νάνα, εύρωστα με συγκεντρωμένη ανθοφορία. Οι σπόροι είναι τυπικοί της ποικιλίας, δηλαδή μακρόστενοι, ελαφρά ελλειπτικοί. Το χρώμα τους είναι λευκό και το βάρος 1000 σπόρων περίπου 500g. Κατάλληλο για κατανάλωση σαν ξερό φασόλι.


[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιέργεια φασολιάς.
  2. Ποικιλίες φασολιάς.