Πυρόξανθη της Βουργουνδίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πυρόξανθη της Βουργουνδίας

Προέλευση: Η Γαλλία και ιδιαίτερα η περιοχή της Βουργουνδίας είναι η χώρα προέλευσης της φυλής αυτής. Από τη Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα διαδόθηκε και στην Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία και ενδεχομένως στη Β. Αμερική, όπου πιθανόν να έχει συμβάλει και στη δημιουργία του κουνελιού της Ν. Ζηλανδίας.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Εμφανίζει μεγάλη μυϊκή κάλυψη στον κορμό, και πολύ ευρύ θώρακα. Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο και ευρύ και στηρίζεται σε έναν πολύ κοντό τράχηλο. Τα αυτιά του είναι όρθια, τα μάτια εμφανίζουν καστανό χρωματισμό της ίριδας και η λαμυρίδα είναι λίγο αναπτυγμένη στο θηλυκό και καθόλου στο αρσενικό.

Χρωματισμός: Εμφανίζει πυρόξανθο χρωματισμό στο τρίχωμα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος γιατί εισχωρεί σε όλο σχεδόν το μήκος της τρίχας. Το τρίχωμά του είναι στιλπνό και πυκνό.

Αποδόσεις: Το Σ.Β. του ενήλικου κουνελιού κυμαίνεται από 3,5-5 Kg με ιδανικά τα 4Kg για το αρσενικό και τα 4,5Kg για το θηλυκό. Ανήκει στον κρεοπαραγωγό τύπο με μια μέση απόδοση σε ψυχρό σφάγιο τύπου Γαλλίας 60% και με εξαιρετική ποιότητα σφάγιου και κρέατος. Οι τελευταίες αυτές ιδιότητες αποτελούν την αιτία της ευρείας χρησιμοποίησης αρρένων γεννητόρων της φυλής αυτής σε διασταυρώσεις βιομηχανικού τύπου για την ποιοτική βελτίωση του σφάγιου των προϊόντων της διασταύρωσης. Διακρίνεται επίσης για την παραγωγή σφάγιων, που σε μικρότερη ηλικία παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ωρίμανσης.

Τέλος, παρουσιάζει πρώιμη γενετήσια ωριμότητα, αντοχή στις ασθένειες και καλή ποιότητα του τριχώματος για την παραγωγή γουνοδερμάτων, αλλά εφόσον σφαγούν μετά την ηλικία των 8 μηνών.