Συγκομιδή κάστανων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η συγκομιδή του κάστανου γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Η συγκομιδή των καρπών γίνεται από το έδαφος. Μπορεί να γίνει είτε με τα χέρια είτε με κατάλληλα μηχανήματα συλλογής. Στην χώρα μας γίνεται κατεξοχήν με τα χέρια. Η μηχανική συγκομιδή προϋποθέτει και το κατάλληλο έδαφος (μικρές κλίσεις). Στις περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις της χώρας μας το έδαφος έχει μεγάλη κλίση, είναι δύσβατο και οι καλλιέργειες είναι μη εντατικοποιημένες.

  • Με τα χέρια: Πρέπει λοιπόν να καλλιεργούνται ποικιλίες που έχουν συγκεντρωμένοι την ωρίμανση των καρπών, ο αχινός να διαχωρίζεται με τους καρπούς κατά το πέσιμό τους στο έδαφος (διευκολύνεται η συλλογή τους και απαιτούνται λιγότερα ημερομίσθια). Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, ώστε να μην παραμένουν στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι προσβάλλονται από μύκητες του εδάφους που προκαλούν σήψεις (σαπίζουν).
  • Μηχανήματα συλλογής: Η μηχανική συγκομιδή χρησιμοποιείται στην Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, όχι όμως στην χώρα μας. Προϋποθέτει εντατικές καλλιέργειες και μικρή κλίση του εδάφους. Χαμηλώνει πάρα πολύ το κόστος της συγκομιδής, παράλληλα διαχωρίζει τους αχινούς από τα κάστανα, πράγμα που χαμηλώνει ακόμη περισσότερο το κόστος. Πράγματι για να εντατικοποιήσουμε την καλλιέργεια της καστανιάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να την μηχανοποιήσουμε, για να γίνει μια δυναμική καλλιέργεια στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αφήνοντας έτσι ένα σεβαστό εισόδημα στους παραγωγούς.[1]

Για τη συντήρηση [2] των καρπών μετασυλλεκτικά πρέπει να αποφευχθεί το σάπισμα. Αυτό γίνεται με τους εξής χειρισμούς:

  • Με την καταστροφή των μικροοργανισμών που υπάρχουν πάνω στους καρπούς.
  • Με μείωση της υγρασίας τους στο 10%.
  • Η σχετική υγρασία του χώρου αποθήκευσης να είναι μικρότερη του 70%.
  • Η θερμοκρασία φύλαξης να είναι κάτω από 0oC

Βιβλιογραφία

  1. "Η καλλιέργεια της καστανιάς, προβλήματα και προοπτικές πτυχιακή μελέτη του Καραδήμα Σταύρου, Λάρισα Μάρτιος 2011
  2. "Η καλλιέργεια της καστανιάς στην Αρκαδία-Κυριότερα προβλήματα", Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής