Φυλή Κατσικά (Ηπείρου)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Κατσικά (Ηπείρου)

Η φυλή προβάτου Κατσικά [1] δημιουργήθηκε προπολεμικά στην περιοχή του Κατσικά, ενός παραλίμνιου χωριού στο Ν. Ιωαννίνων από διασταυρώσεις του ορεινού προβάτου Ηπείρου με το καραμάνικο πεδινό πρόβατο που είχε προέλευση την Κεντρική Τουρκία.

Εκτρέφεται σήμερα σε έναν αριθμό 1633 προβάτων από 5 εκτροφείς στην περιοχή του Κατσικά του Ν.Ιωαννίνων και στη μικρή Γότιστα παραποτάμια υγρή περιοχή του ορεινού τμήματος της Ηπείρου.

Η φυλή Κατσικά [2] παρουσιάζει ομοιομορφία στο χρωματισμό. Τα ζώα είναι λευκά, με μελανές κηλίδες στα αυτιά, στο στόμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τις παρειές του προσώπου. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στο μέγεθος των κηλίδων και στην ύπαρξη ή όχι μελανών κηλίδων γύρω από το στόμα. Το κεφάλι του προβάτου είναι κωνοειδές, το επιρρίνιο κυρτό και τα αυτιά μάλλον μεγάλα και ημικρεμάμενα. Τα αρσενικά στο μεγαλύτερο ποσοστό φέρουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα. Η ουρά του δεν είναι πολύ μακριά (μήκος 24 εκατοστά περίπου). Θεωρείται πρόβατο μέσης σωματικής διάπλασης. Το σωματικό βάρος των κριών είναι 69 κιλά και των προβατίνων 49 κιλά. Ο μαστός παρουσιάζει καλή πρόσφυση και οι θηλές έχουν μάλλον κάθετη προς το έδαφος κατεύθυνση με μήκος 3,5 εκ. Το ύψος του ακρωμίου στα αρσενικά είναι 68-72cm ενώ στα θηλυκά 58-62 [3].

Το μαλλί του είναι πυκνό, χωρίς σημαντική αξία με απόδοση 1,5 έως 2 κιλά ανά ζώο.

Η γονιμοποίηση των προβατίνων συνήθως αρχίζει από τα μέσα Μαΐου και διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου και οι τοκετοί πραγματοποιούνται από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου. Ένα ποσοστό περίπου 25-30% των προβατίνων έχουν τοκετό από Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Η πολυδυμία κυμαίνεται από 1,0-1,6 αρνιά ανά τοκετό.

Το βάρος των αρνιών κατά τον απογαλακτισμό σε ηλικία 6 εβδομάδων είναι 12-13 κιλά. Οι αποδόσεις των προβάτων της φυλής είναι σχετικά υψηλές. Ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής κυμαίνεται από 90-170 κιλά γάλακτος και η μέση διάρκεια γαλακτοπαραγωγής κυμαίνεται από 140-180 ημέρες.

Βιβλιογραφία

  1. Φυλή προβάτου Κατσικά
  2. Ιστοσελίδα Farma Deals - Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων
  3. ΕΘΙΑΓΕ Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων