Φυλή Κύμης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Κύμης

Κοιτίδα της φυλής [1] αυτής είναι η περιοχή Κύμης στην Εύβοια όπου εκτρέφεται κατά το οικόσιτο σύστημα.

Σήμερα ο εκτρεφόμενος πληθυσμός του προβάτου είναι περίπου 882 ζώα σε 10 ποίμνια.

Η φυλή αυτή [2] λόγω του αριθμού των εκτρεφόμενων ατόμων έχει καταταχθεί στην κατηγορία "ευαίσθητη" στις προστατευόμενες από εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές. Περιοχές που ενδείκνυται ως κατάλληλες για εκτροφή είναι όλες οι πεδινές και ημιορεινές περιοχές των χωριών της περιοχής της Κύμης.

Η πλειονότητα των προβάτων έχουν λευκό χρωματισμό σε όλο το σώμα εκτός από τα αυτιά, το στόμα και γύρω από τα μάτια που επεκτείνεται σε πολλές περιπτώσεις προς τις παρειές του προσώπου όπου είναι μεύρος ή φαιόμαυρος.

Η κεφαλή του είναι μετρίου μεγέθους και τριγωνική ενώ η μύτη του είναι ελαφρώς κυρτή και τα αυτιά του είναι μετρίου μεγέθους. Τα αρσενικά φέρουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα ενώ τα θηλυκά σπανίως φέρουν κέρατα. Το βάρος των αρσενικών είνια κατά μέσο όρο 75 κιλά και των θηλυκών 66 κιλά. Το ύψος του ακρωμίου τους είναι 62-72cm στα αρσενικά ενώ για τα θηλυκά είναι 65-68cm. [3] Ο μαστός τους είναι μάλλον χαλαρός και με όχι ιδιαίτερα καλή πρόσφυση με τους κοιλιακούς μύες ενώ οι θηλές είναι πλαϊνές αφήνοντας ένα μικρό σακούλιασμα προς το κάτω μέρος.

Οι τοκετοί είναι διασπαρμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με μεγαλύτερη συγκέντρωση τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο Ο δείκτης πολυδυμίας είναι 1,7 αρνιά ανά τοκετό/ Οι αμνάδες με καλές συνθήκες εκτροφής μπαίνουν στην αναπαραγωγή σε ηλικία 8 μηνών αλλά συνήθως μπαίνουν στην ηλικία των 12-13 μηνών.

Τα αρνιά σφάζονατι αμέσως μετά τον απογαλακτισμό συνήθως σε ηλικία 60 ημερών με σωματικό βάρος 15-18 κιλά. Παράγεται περίπου 150-170 λίτρα γάλακτος.

Η εριοπαραγωγή είναι γύρω στο 2-2,5 κιλά. Το μαλλί του είναι λεπτό, πυκνό και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από την κεφαλή, το κάτω μέρος του λαιμού, τα πόδια και μεγάλο μέρος της κοιλιάς.

Όσον αφορά στη διατροφή του, συμπληρωματικές ζωοτροφές δίνονται κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης και τους πρώτους μήνες της γαλουχίας.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Farma Deals - Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων
  2. Φυλή προβάτου Κύμης
  3. ΕΘΙΑΓΕ Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων