Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Φουντουκιά

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η φουντουκιά φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους και απλούς ανθοφόρους ή ιουλοφόρους οφθαλμούς. Οι ξυλοφόροι και οι μικτοί οφθαλμοί έχουν σχήμα αμβλύ, σπανιότερα οξύ, σφαιροκωνικό και οι ιουλοφόροι κυλινδρικό.

Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, οι μικτοί κυρίως πλάγια και οι ιουλοφόροι συνήθως πλάγια. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί δε διακρίνονται, μακροσκοπικά, εύκολα από τους μικτούς, ενώ τόσον οι ξυλοφόροι όσον και οι μικτοί διακρίνονται πολύ εύκολα από τους ιουλοφόρους, που έχουν δικτυωτή επιφάνεια.

Ο ξυλοφόρος οφθαλμός εκπτυσσόμενος την άνοιξη δίνει βλαστό επεκτάσεως ή πλάγια βλάστηση με φύλλα και ξυλοφόρους ή μικτούς ή ιουλοφόρους οφθαλμούς στις μασχάλες αυτών.

Ο μικτός οφθαλμός εμφανίζει κατά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, πριν ακόμα εκπτυχθεί, στην κορυφή μια δέσμη στυλών κόκκινης απόχρωσης (τα άνθη γονιμοποιούνται, πριν ακόμα εκπτυχθεί ο οφθαλμός). Ο χαρακτήρας αυτός χρησιμεύει για τη διάκριση του από το ξυλοφόρο οφθαλμό.

Ο μικτός οφθαλμός εκπτύσσεται την άνοιξη και δίνει βλαστό με φύλλα και ξυλοφόρους κυρίως οφθαλμούς στις μασχάλες του, ενώ επάκρια σχηματίζονται άνθη, τα οποία αν γονιμοποιηθούν, εξελίσσονται σε καρπούς (συνήθως 1-4).

Η έκπτυξη των ιουλοφόρων οφθαλμών ξεκινάει από το καλοκαίρι και συμπληρώνεται μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, εποχή που τα θηλυκά άνθη είναι επιδεκτικά γονιμοποιήσεως. Συνήθως φέρονται στην άκρη λογχοειδούς βλαστήσεως (1 έως 3), η οποία μερικές φορές φέρει και ξυλοφόρους ή μικτούς οφθαλμούς.

Η φουντουκιά καρποφορεί σε τρέχουσα βλάστηση, επάκρια, από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς. [1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997