Το ρόβι είναι ένα καλλιεργούμενο είδος του γένους Vicia. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Ervum ervilia L. σήμερα όμως αναφέρεται ως Vicia ervilia (L.) Wild. Ως κέντρο καταγωγής του θεωρείται η περιοχή της Μεσογείου και η Εγγύς Ανατολή. Στη χώρα μας η καλλιέργειά του ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Περιγράφεται από το Θεόφραστο και το Διοσκουρίδη. Στο είδος αυτό αναφέρεται ο όροβος των αρχαίων Ελλήνων, ο καρπός του οποίου χορηγούνταν στα ζώα, κυρίως στα βόδια και στις κότες, ενώ το άχυρο μετά τον αλωνισμό αποτελούσε θρεπτικότατη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Επίσης το αλεύρι του καρπού χρησιμοποιούνταν ως ζυμωτική ύλη στην αρτοποιία.
Παρ'όλο ότι το ρόβι παρουσιάζει πλεονεκτήματα, όπως αντοχή στην ξηρασία και το κρύο, καλλιεργείται σε περιορισμένη έκταση κυρίως στην Τουρκία, στις χώρες της Μεσογείου (κυρίως την Κ. και Ν. Ισπανία) και σε περιοχές των δυτικών Η.Π.Α. Στη χώρα μας καλλιεργείται σήμερα σε ελάχιστη έκταση στις ορεινές περιοχές, κυρίως για την παραγωγή καρπού για τα ζώα και σπάνια για σανό επειδή έχει μικρή βλαστική ανάπτυξη.
Πληροφοριακά στοιχεία
Ευδοκιμεί στις περιοχές
[1]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
Σύνδεσμοι