Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εισαγωγή στην μορφολογία ανθέων και επίσκεψη εντόμων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα [[Έντομα|έντομα]] και ιδιαίτερα οι [[Μέλισσες|μέλισσες]], αναζητώντας νέκταρ και γύρη προσελκύονται από τ' [[Άνθη|άνθη]]
+
Τα [[Έντομα|έντομα]] και ιδιαίτερα οι [[Μέλισσες|μέλισσες]], αναζητώντας νέκταρ και γύρη προσελκύονται από τ' [[Άνθη|άνθη]] και κυρίως από το χρωματισμό των πετάλων. Έτσι, δεν επισκέπτονται απέταλα άνθη ή άνθη των οποίων τα πέταλα έχουν απομακρυνθεί τεχνητά από φρουτοβελτιωτές, που τα προετοιμάζουν για υβριδισμό.
 +
 
 +
Οι νεκταρούχοι αδένες συνήθως βρίσκονται στις εσωτερικές πλευρές του ανθικού σωλήνα των ανθέων των [[Πυρηνόκαρπα|πυρηνοκάρπων]] και κοντά στη βάση του στύλου στα άνθη των [[Μηλοειδή|μηλοειδών]]. Για τη συλλογή νέκταρος απ' ένα άνθος πυρηνόκαρπου οι μέλισσες περιφέρονται μεταξύ των στημόνων και του υπέρου μεταφέροντας και γύρη κατά τις πτήσεις τους.
 +
 
 +
Μερικές [[Ποικιλίες ροδακινιάς|ποικιλίες ροδακινιάς]] έχουν φαρδιά προσελκυστικά πέταλα κι άλλες κοντά, στενά και μη προσελκυστικά άνθη. Το μέγεθος και το σχήμα των πετάλων των ανθέων των πυρηνοκάρπων δεν επηρεάζουν την εργασία που επιτελούν οι μέλισσες.
 +
 
 +
Τα στίγματα των μη προσελκυστικών ανθέων συνήθως προεξέχουν πέραν των πετάλων πριν την άνθηση, αλλά σπάνια είναι σταυρεπικονιαζόμενα, γιατί οι μέλισσες δεν προσελκύονται από κλειστά άνθη.
 +
 
 +
Κλειστογαμία ή αυτεπικονίαση εντός ενός μη ανοιχτού άνθους συμβαίνει σπάνια στα πυρηνόκαρπα και μηλοειδή. Οι μέλισσες εκλαμβάνουν ως πλεονέκτημα τις μορφολογικές διαφορές των [[Ποικιλίες μηλιάς|ποικιλιών της μηλιάς]], κατά το χρόνο συλλογής γύρης και νέκταρος. 
  
  

Αναθεώρηση της 10:30, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τα έντομα και ιδιαίτερα οι μέλισσες, αναζητώντας νέκταρ και γύρη προσελκύονται από τ' άνθη και κυρίως από το χρωματισμό των πετάλων. Έτσι, δεν επισκέπτονται απέταλα άνθη ή άνθη των οποίων τα πέταλα έχουν απομακρυνθεί τεχνητά από φρουτοβελτιωτές, που τα προετοιμάζουν για υβριδισμό.

Οι νεκταρούχοι αδένες συνήθως βρίσκονται στις εσωτερικές πλευρές του ανθικού σωλήνα των ανθέων των πυρηνοκάρπων και κοντά στη βάση του στύλου στα άνθη των μηλοειδών. Για τη συλλογή νέκταρος απ' ένα άνθος πυρηνόκαρπου οι μέλισσες περιφέρονται μεταξύ των στημόνων και του υπέρου μεταφέροντας και γύρη κατά τις πτήσεις τους.

Μερικές ποικιλίες ροδακινιάς έχουν φαρδιά προσελκυστικά πέταλα κι άλλες κοντά, στενά και μη προσελκυστικά άνθη. Το μέγεθος και το σχήμα των πετάλων των ανθέων των πυρηνοκάρπων δεν επηρεάζουν την εργασία που επιτελούν οι μέλισσες.

Τα στίγματα των μη προσελκυστικών ανθέων συνήθως προεξέχουν πέραν των πετάλων πριν την άνθηση, αλλά σπάνια είναι σταυρεπικονιαζόμενα, γιατί οι μέλισσες δεν προσελκύονται από κλειστά άνθη.

Κλειστογαμία ή αυτεπικονίαση εντός ενός μη ανοιχτού άνθους συμβαίνει σπάνια στα πυρηνόκαρπα και μηλοειδή. Οι μέλισσες εκλαμβάνουν ως πλεονέκτημα τις μορφολογικές διαφορές των ποικιλιών της μηλιάς, κατά το χρόνο συλλογής γύρης και νέκταρος.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997