Καλλιέργεια αλεξανδρινού τριφυλλιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 15:20, 4 Οκτωβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λίπανση, σπορά, άρδευση αλεξανδρινού τριφυλλιού

Βασική προϋπόθεση για καλό φύτρωμα είναι το ψιλοχωματισμένο έδαφος. Συνιστάται μόνο φωσφορική λίπανση σε ποσότητα 6-8kg P2O5, με ενσωμάτωση κατά την τελευταία καλλιεργητική εργασία, πριν από τη σπορά. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα η σπορά γίνεται νωρίς το Φθινόπωρο (τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου), ενώ όταν οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν αρκετές φορές κάτω από -6oC σπέρνεται νωρίς την άνοιξη. Προτιμάται η γραμμική σπορά σε αποστάσεις 15-20cm μεταξύ των γραμμών, με τη χρησιμοποίηση μηχανών για λεπτούς σπόρους. Η ποσότητα σπόρου κυμαίνεται από 1,5 έως 3kg/στρ. και το βάθος σποράς από 2 έως 3cm. Τη σπορά ακολουθεί κυλίνδρισμα για τη διευκόλυνση του φυτρώματος. Απαραίτητη θεωρείται η αντιμετώπιση των ζιζανίων. Επίσης για τη διευκόλυνση του φυτρώματος συνιστάται άρδευση, τόσο κατά τη φθινοπωρινή όσο και κατά την ανοιξιάτικη σπορά, εάν οι βροχοπτώσεις δεν είναι αρκετές. Παρ' όλο ότι το αλεξανδρινό τριφύλλι μπορεί να καλλιεργηθεί σαν ξηρικό, η άρδευση αυξάνει την απόδοση ανά κοπή, αλλά και λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης των φυτών με την άρδευση, αυξάνεται και ο αριθμός κοπών. Πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι το αλεξανδρινό τριφύλλι δεν αναπτύσει μορφολογικούς μηχανισμούς προσαρμογής στην ξηρασία. Αναπτύσσει μόνο φυσιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι δεν είναι επαρκείς και οδηγούν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής. Όταν υπάρχει διαθέσιμο νερό συνιστάται άρδευση μετά από κάθε κοπή. Στη σποροπαραγωγική καλλιέργεια η τελευταία άρδευση γίνεται στην έναρξη του δεσίματος των σπόρων.
Συγκομιδή και διαχείριση χορτοδοτικής καλλιέργειας αλεξανδρινού τριφυλλιού

Καλλιέργεια αλεξανδρινού τριφυλλιού

Ο τρόπος διαχείρισης εξαρτάται από την εποχή σποράς και τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, όπου γίνεται η καλλιέργεια.

Στη χώρα μας, σε πρώιμη φθινοπωρινή σπορά (τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου) η πρώτη κοπή στο είδος αυτό του τριφυλλιού γίνεται περίπου μετά από δύο μήνες, όταν τα φυτά έχουν ύψος 40-45cm και μέση απόδοση χλωρού χόρτου 1,2tn/στρ. Σε ανοιξιάτικη σπορά η πρώτη κοπή γίνεται μετά από 2,5 μήνες, όταν τα φυτά έχουν ύψος 80cm και μέση απόδοση σε χλωρό χόρτο 2,5tn/στρ. Οι επόμενοι θερισμοί γίνονται στην έναρξη της άνθησης. Εάν όμως καθυστερήσει η άνθηση, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών τότε οι θερισμοί προσδιορίζονται από την έναρξη της αναβλάστησης των οφθαλμών στη βάση του φυτού. Όταν οι αναβλαστήσεις φτάσουν τα 2-3cm, γίνεται θερισμός στο ύψος των 5cm από το έδαφος, ώστε να μη ζημιωθούν οι νέες αναβλαστήσεις.
Συγκομιδή και διαχείριση σποροπαραγωγικής καλλιέργειας αλεξανδρινού τριφυλλιού

Ο τρόπος διαχείρισης εξαρτάται από την εποχή σποράς και τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, όπου γίνεται η καλλιέργεια.

Για υψηλές αποδόσεις σε σπόρο η άνθηση του αλεξανδρινού τριφυλλιού πρέπει να συμπέσει με ευνοϊκές συνθήκες για την επικονίαση και τη γονιμοποίηση. Πειράματα σποροπαραγωγής αλεξανδρινού τριφυλλιού που έγιναν στη Λάρισα έδειξαν ότι με φθινοπωρινή σπορά, η αναβλάστηση που ακολούθησε τον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο θερισμό, έδωσε τις υψηλότερες αποδόσεις σε σπόρο, ενώ με ανοιξιάτικη σπορά, υψηλότερες αποδόσεις έδωσε η αναβλάστηση που ακολούθησε τον πρώτο ή δεύτερο θερισμό.

Ο σπόρος συγκρατείται στις καρποταξίες και δεν πέφτει συνήθως στο έδαφος. Για το λόγο αυτό το αλεξανδρινό τριφύλλι προσφέρεται για θεριζοαλωνισμό, συνήθως όμως μετά από τη χρησιμοποίηση μιας αποξηραντικής του φυλλώματος χημικής ουσίας. Όταν η συγκομιδή γίνεται σε δύο στάδια, τα φυτά θερίζονται, όταν το 75% των σπόρων σκληραίνει, παραμένουν στο έδαφος για να αποξηρανθούν και στη συνέχεια γίνεται ο αλωνισμός.
[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.