Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κολοκυθιά θερμοκηπίου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} {{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}} Η Κο...')
 
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
 
Η [[Κολοκυθιά|κολοκυθιά]] είναι φυτό μονοετές, ποώδες, έρπον ή αναρριχώμενο. Η ρίζα είναι πασσαλώδης και αναπτύσσεται μέχρι και βάθος 1,20m, αλλά το κυρίως ριζόστρωμα βρίσκεται μέχρι τα 40-50cm. Ο βλαστός είναι συνήθως γωνιώδους διατομής, αλλά και κυλινδρικής, φέρει τρίχες, τα μεσογονάτια διαστήματα είναι μικρά, δεν διακλαδίζεται και το μήκος του φθάνει μέχρι μερικά μέτρα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, πεντάλοβα ή τρίλοβα  με μεγάλες ή μικρές εγκοπλώσεις και φέρουν τρίχες. Ο μίσχος είναι μακρύς και χονδρός, κούφιος εσωτερικά. Τα άνθη είναι μεγάλα, μασχαλιαία, με περιάνθιο πενταμερές και στεφάνη χοανοειδή εντόνου κίτρινου χρώματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
 
Η [[Κολοκυθιά|κολοκυθιά]] είναι φυτό μονοετές, ποώδες, έρπον ή αναρριχώμενο. Η ρίζα είναι πασσαλώδης και αναπτύσσεται μέχρι και βάθος 1,20m, αλλά το κυρίως ριζόστρωμα βρίσκεται μέχρι τα 40-50cm. Ο βλαστός είναι συνήθως γωνιώδους διατομής, αλλά και κυλινδρικής, φέρει τρίχες, τα μεσογονάτια διαστήματα είναι μικρά, δεν διακλαδίζεται και το μήκος του φθάνει μέχρι μερικά μέτρα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, πεντάλοβα ή τρίλοβα  με μεγάλες ή μικρές εγκοπλώσεις και φέρουν τρίχες. Ο μίσχος είναι μακρύς και χονδρός, κούφιος εσωτερικά. Τα άνθη είναι μεγάλα, μασχαλιαία, με περιάνθιο πενταμερές και στεφάνη χοανοειδή εντόνου κίτρινου χρώματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
  
[[Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς]]
+
[[Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς]]<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
 
<span style="font-weight:bold;">Συνθήκες στο σπορείο:</span>  
 
<span style="font-weight:bold;">Συνθήκες στο σπορείο:</span>  
Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες στο σπορείο είναι την ημέρα 21 - 27<sup>o</sup>C και τη νύχτα 18 - 22<sup>o</sup>C. Η θερμοκρασία στο σπορείο δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 11 - 13<sup>o</sup>C. Όταν η θερμοκρασία είναι στο άριστο επίπεδο, ο σπόρος βλαστάνει σε 7 περίπου ημέρες.  
+
Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες στο σπορείο είναι την ημέρα 21 - 27<sup>o</sup>C και τη νύχτα 18 - 22<sup>o</sup>C. Η θερμοκρασία στο σπορείο δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 11 - 13<sup>o</sup>C. Όταν η θερμοκρασία είναι στο άριστο επίπεδο, ο σπόρος βλαστάνει σε 7 περίπου ημέρες.
  
 
<span style="font-weight:bold;">Συνθήκες στο θερμοκήπιο:</span>  
 
<span style="font-weight:bold;">Συνθήκες στο θερμοκήπιο:</span>  
Είναι [[Κολοκυθιά θερμοκηπίου|φυτό]] θερμής εποχής και πολύ ευπαθείς στον παγετό. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κλίματος το καλοκαιρινό κολοκυθάκι χρειάζεται 30 - 60 ημέρες από τη [[Σπορά κολοκυθιάς θερμοκηπίου|σπορά]] έως τη [[Συγκομιδή κολοκυθιού θερμοκηπίου|συγκομιδή]]. Αποδίδει καλά σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Μέση μηνίαια θερμοκρασία 18 - 27<sup>o</sup>C είναι ικανοποιητική για την [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς θερμοκηπίου| καλλιέργεια]]. Είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να αντέχει βέβαια στους παγετούς. Είναι πιο ανθεκτική στην ξηρασία και είναι λιγότερη απαιτητική σε [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικά στοιχεία]]. Όσο αφορά την αντίδραση στο φωτοπεριοδισμό, υπάρχουν [[Ποικιλίες κολοκυθιάς|ποικιλίες]] που είναι ουδέτερες και άλλες που είναι μακράς ημέρας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι ουδέτερα στο φωτοπεριοδισμό.  
+
Είναι [[Κολοκυθιά θερμοκηπίου|φυτό]] θερμής εποχής και πολύ ευπαθείς στον παγετό. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κλίματος το καλοκαιρινό κολοκυθάκι χρειάζεται 30 - 60 ημέρες από τη [[Σπορά κολοκυθιάς θερμοκηπίου|σπορά]] έως τη [[Συγκομιδή κολοκυθιού θερμοκηπίου|συγκομιδή]]. Αποδίδει καλά σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Μέση μηνίαια θερμοκρασία 18 - 27<sup>o</sup>C είναι ικανοποιητική για την [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς θερμοκηπίου| καλλιέργεια]]. Είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να αντέχει βέβαια στους παγετούς. Είναι πιο ανθεκτική στην ξηρασία και είναι λιγότερη απαιτητική σε [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικά στοιχεία]]. Όσο αφορά την αντίδραση στο φωτοπεριοδισμό, υπάρχουν [[Ποικιλίες κολοκυθιάς|ποικιλίες]] που είναι ουδέτερες και άλλες που είναι μακράς ημέρας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι ουδέτερα στο φωτοπεριοδισμό.<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών">
  
 
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
Κατάλληλα εδάφη είναι τα [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία που να στραγγίζουν καλά. Το άριστο pH βρίσκεται μεταξύ 5,5 - 7,5 και είναι [[Κολοκυθιά|φυτό]] σχετικά ανθεκτικό στα άλατα. Τα πολύ [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά]] εδάφη δίνουν όψιμη παραγωγή, ενώ αντίθετα στα [[Αμμώδη εδάφη|ελαφρά]] εδάφη έχουμε  πρωιμότερη παραγωγή άλλα με μικρή απόδοση.
+
Κατάλληλα εδάφη είναι τα [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία που να στραγγίζουν καλά. Το άριστο pH βρίσκεται μεταξύ 5,5 - 7,5 και είναι [[Κολοκυθιά|φυτό]] σχετικά ανθεκτικό στα άλατα. Τα πολύ [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά]] εδάφη δίνουν όψιμη παραγωγή, ενώ αντίθετα στα [[Αμμώδη εδάφη|ελαφρά]] εδάφη έχουμε  πρωιμότερη παραγωγή άλλα με μικρή απόδοση.<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}
Η [[Κολοκυθιά θερμοκηπίου|κολοκυθιά]] είναι φυτό που δύσκολα [[Φύτευση κολοκυθιάς θερμοκηπίου|φυτεύεται]], γι΄αυτό η [[Σπορά κολοκυθιάς θερμοκηπίου|σπορά]] γίνεται σε ατομικά γλαστράκια, δίσκους ή κύβους εδάφους. Σπάνια για την "εκτός εποχής" παραγωγή, γίνεται απευθείας σπορά στο έδαφος, όταν η θερμοκρασία [[Εδαφικές συνθήκες κολοκυθιάς θερμοκηπίου|εδάφους]] βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα. Για τη βλάστηση των σπόρων απαιτούνται θερμοκρασίες 25 - 35<sup>o</sup>C με ελάχιστη τη θερμοκρασία των 13 - 14<sup>o</sup>C. Σε θερμοκρασίες κάτω από 10<sup>o</sup>C  δεν βλασταίνει ο σπόρος. Όσο πιο κοντά στο άριστο βρίσκεται η θερμοκρασία κατά τη βλάστηση, τόσο πιο γρήγορα βλαστάνει ο σπόρος και το ποσοστό βλαστικότητας είναι υψηλότερο.   
+
Η [[Κολοκυθιά θερμοκηπίου|κολοκυθιά]] είναι φυτό που δύσκολα [[Φύτευση κολοκυθιάς θερμοκηπίου|φυτεύεται]], γι΄αυτό η [[Σπορά κολοκυθιάς θερμοκηπίου|σπορά]] γίνεται σε ατομικά γλαστράκια, δίσκους ή κύβους εδάφους. Σπάνια για την "εκτός εποχής" παραγωγή, γίνεται απευθείας σπορά στο έδαφος, όταν η θερμοκρασία [[Εδαφικές συνθήκες κολοκυθιάς θερμοκηπίου|εδάφους]] βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα. Για τη βλάστηση των σπόρων απαιτούνται θερμοκρασίες 25 - 35<sup>o</sup>C με ελάχιστη τη θερμοκρασία των 13 - 14<sup>o</sup>C. Σε θερμοκρασίες κάτω από 10<sup>o</sup>C  δεν βλασταίνει ο σπόρος. Όσο πιο κοντά στο άριστο βρίσκεται η θερμοκρασία κατά τη βλάστηση, τόσο πιο γρήγορα βλαστάνει ο σπόρος και το ποσοστό βλαστικότητας είναι υψηλότερο.<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών"/>  
  
 
{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}
 
Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των ποικιλιών καλοκαιρινών κολοκυθιών που καλλιεργούνται για εκτός εποχής παραγωγή, θα πρέπει να είναι παραγωγική ποικιλία, να είναι θαμνώδης και ορθόκλαδη, να έχει αρεστή ποιότητα καρπού, να υπάρχει ομοιγένεια στην ποικιλία, να είναι ανθεκτική στις ασθένειες και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναγράφονται οι κυριότερες ποικιλίες κολοκυθιάς:
 
Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των ποικιλιών καλοκαιρινών κολοκυθιών που καλλιεργούνται για εκτός εποχής παραγωγή, θα πρέπει να είναι παραγωγική ποικιλία, να είναι θαμνώδης και ορθόκλαδη, να έχει αρεστή ποιότητα καρπού, να υπάρχει ομοιγένεια στην ποικιλία, να είναι ανθεκτική στις ασθένειες και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναγράφονται οι κυριότερες ποικιλίες κολοκυθιάς:
  
[[Ποικιλίες κολοκυθιάς]]  
+
[[Ποικιλίες κολοκυθιάς]]<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών"/>, <ref name="Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}
Γραμμή 66: Γραμμή 66:
  
 
* [[Εχθροί κολοκυθιάς]]
 
* [[Εχθροί κολοκυθιάς]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών"> Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.</ref>
 +
<ref name="Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Τοπικοποίηση/Βιο-οικο-καλλιέργεια Κολοκυθιού| ?has link}} Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού].</ref>
 +
<ref name="Συμβουλές Φυτοπροστασίας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Αγροτικός Συνεταρισμός Παραγωγών Ψαρής/Συμβουλές Φυτοπροστασίας| ?has link}} Συμβουλές Φυτοπροστασίας για τα κολοκυνθοειδή].</ref>
 +
<ref name="Ωΐδιο αγγουριάς"> [{{#show:Ιστοσελίδα Bayercropscience/Ωΐδιο αγγουριάς| ?has link}} Προσβολή ωϊδίου στο κολοκύθι].</ref>
 +
<ref name="Συμβουλές Φυτοπροστασίας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Αγροτικός Συνεταρισμός Παραγωγών Ψαρής/Συμβουλές Φυτοπροστασίας| ?has link}} Συμβουλές Φυτοπροστασίας για τα κολοκυνθοειδή].</ref>
 +
</references>
 +
  
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]

Αναθεώρηση της 11:54, 25 Νοεμβρίου 2013

Γενικά στοιχεία

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η κολοκυθιά είναι φυτό μονοετές, ποώδες, έρπον ή αναρριχώμενο. Η ρίζα είναι πασσαλώδης και αναπτύσσεται μέχρι και βάθος 1,20m, αλλά το κυρίως ριζόστρωμα βρίσκεται μέχρι τα 40-50cm. Ο βλαστός είναι συνήθως γωνιώδους διατομής, αλλά και κυλινδρικής, φέρει τρίχες, τα μεσογονάτια διαστήματα είναι μικρά, δεν διακλαδίζεται και το μήκος του φθάνει μέχρι μερικά μέτρα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, πεντάλοβα ή τρίλοβα με μεγάλες ή μικρές εγκοπλώσεις και φέρουν τρίχες. Ο μίσχος είναι μακρύς και χονδρός, κούφιος εσωτερικά. Τα άνθη είναι μεγάλα, μασχαλιαία, με περιάνθιο πενταμερές και στεφάνη χοανοειδή εντόνου κίτρινου χρώματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς[1]

Κλιματικές συνθήκες

Συνθήκες στο σπορείο: Οι συνιστώμενες θερμοκρασίες στο σπορείο είναι την ημέρα 21 - 27oC και τη νύχτα 18 - 22oC. Η θερμοκρασία στο σπορείο δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 11 - 13oC. Όταν η θερμοκρασία είναι στο άριστο επίπεδο, ο σπόρος βλαστάνει σε 7 περίπου ημέρες.

Συνθήκες στο θερμοκήπιο: Είναι φυτό θερμής εποχής και πολύ ευπαθείς στον παγετό. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κλίματος το καλοκαιρινό κολοκυθάκι χρειάζεται 30 - 60 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή. Αποδίδει καλά σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Μέση μηνίαια θερμοκρασία 18 - 27oC είναι ικανοποιητική για την καλλιέργεια. Είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να αντέχει βέβαια στους παγετούς. Είναι πιο ανθεκτική στην ξηρασία και είναι λιγότερη απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Όσο αφορά την αντίδραση στο φωτοπεριοδισμό, υπάρχουν ποικιλίες που είναι ουδέτερες και άλλες που είναι μακράς ημέρας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι ουδέτερα στο φωτοπεριοδισμό.Σφάλμα παραπομπής: Λείπει η ετικέτα κλεισίματος </ref> για την ετικέτα <ref> [2] [3] [4] [3] </references>
Σφάλμα παραπομπής: Υπάρχουν ετικέτες <ref>, αλλά δεν βρέθηκε ετικέτα <references/>.