Πυρηνόκαρπα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στάδια ζωής του φυτού

Τα στάδια ζωής του φυτού του πυρηνόκαρπου είναι:

  1. Αναπτυξιακό στάδιο: Αφορά την ακμή και ανάπτυξη των βλαστικών τμημάτων μετά τη φύτευση. Διαρκεί μέχρι να γίνει το φυτό παραγωγικό. Σ’ αυτό τον κύκλο μπορεί να σχηματιστεί η κορυφή του δέντρου, να τροποποιηθεί η βλάστηση και να διεγερθεί η ανάπτυξη των ριζών.
  2. Παραγωγικό στάδιο: Σ’ αυτό το στάδιο, εκτός της βλαστικής ανάπτυξης, κυριαρχεί ο παραγωγικός αναπαραγωγικός χαρακτήρας. Η αρμονία μεταξύ ανάπτυξης και σχηματισμού καρπού, χαρακτηρίζεται αναλογική. Η ισορροπία στην παραγωγή διατηρείται με την τροποποίηση δυσμενών παραγόντων όπως η θρέψη, ενυδάτωση και βάρος μπουμπουκιών.
  3. Στάδιο μείωσης παραγωγής: Εδώ η ανάπτυξη είναι περιορισμένη. Επικρατεί επίσης αποδυνάμωση αναπαραγωγικότητας, σταδιακό αδυνάτισμα των παραγωγικών τμημάτων, γήρανση και συρρίκνωση.
  4. Στάδιο ύπνωσης (από το φθινόπωρο έως την άνοιξη): Ονομάζεται σχετική ύπνωση, τα στάδια της οποίας είναι τα ακόλουθα: αρχική ύπνωση, ενδογενής ύπνωση και ενισχυμένη ύπνωση. Η κατάσταση ενδογενούς ύπνωσης συγκεκριμένων φυτών είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την περαιτέρω ζωή του ίδιου του φυτού. Η αφύπνιση από την κατάσταση ύπνωσης πυροδοτείται από μια περίοδο θερμοκρασίας και φωτός. Αν αργήσει η άνοιξη, κάθε είδος πυρηνόκαρπου θα έχει ήδη αφυπνιστεί. Η προθέρμανση συμβαίνει στη διάρκεια της ενισχυμένης ύπνωσης.
  5. Βλαστικό στάδιο (από το σκάσιμο των μπουμπουκιών μέχρι τη φυλλόπτωση): Εδώ περιλαμβάνεται η προφύλλωση, η βλάστηση, η άνθιση , η φύλλωση, η ανάπτυξη καρπών, η διαφοροποίηση ματιών, η ωρίμανση καρπού και φτάνουμε στη φυλλόροια. [1]

Ασθένειες

Οι ασθένειες των πυρηνόκαρπων διακρίνονται στις ιολογικές, προκαρυωτικές, μυκητολογικές και στις μη μεταδοτικές. Αναλύονται όλες συγκεντρωμένες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες πυρηνόκαρπων[2], [3]

Εχθροί

Όπως σε όλα τα καρποφόρα δέντρα, έτσι και στα πυρηνόκαρπα παρουσιάζονται πολλοί εχθροί που επηρεάζουν σημαντικά και επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα και ποσότητα των καλλιεργούμενων προϊόντων. Αναλυτικά οι σπουδαιότεροι εχθροί των πυρηνόκαρπων στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εχθροί πυρηνόκαρπων[4], [5], [6]

Σχετικές σελίδες

Στάδια ζωής του φυτού του πυρηνόκαρπου

Ασθένειες πυρηνόκαρπων

Εχθροί πυρηνόκαρπων

Μέθοδος διαταραχής σύζευξης λεπιδοπτέρων

Βιβλιογραφία

  1. Πυρηνόκαρπα.
  2. Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου του Παναγόπουλου Χ., Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  3. Μονίλια.
  4. Ημίπτερα καρποφόρων δέντρων πτυχιακή εργασία του Καραβότα Κων/νου, Ηράκλειο 2010.
  5. Coleoptera καρποφόρων δένδρων και αμπέλου πτυχιακή μελέτη της Τσακιράκη Αργυρώς, Ηράκλειο 2010.
  6. Γεωργική ζωολογία-Φυτοφάγα είδη του Εμμανουήλ Νικολάου, καθηγητή Εντομολογίας και Ζωολογιάς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύνδεσμοι