Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ρόβι προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' __NOTOC__')
 
 
(7 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
+
{{{top_heading|==}}}Χορτοδοτική καλλιέργεια{{{top_heading|==}}}
 +
[[Image:Ρόβι προϊόν.jpg|thumb|px100|Οι λοβοί του ροβιού που περιέχουν μέσα τους καρπούς]]
 +
 
 +
Οι αποδόσεις σε σανό <ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"/> από [[καλλιέργεια ροβιού]] είναι πολύ μικρές, 200-300kg σανού/στρ. Η ποιότητα του σανού θεωρείται καλή, παρόμοια με εκείνη του [[Θρεπτική αξία σανού βίκου |βίκου]].
 +
 
 +
{{{top_heading|==}}}Καρποδοτική καλλιέργεια{{{top_heading|==}}}
 +
 
 +
Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε ευρέα όρια. Στην Ισπανία αναφέρονται αποδόσεις 40-220kg/στρ. σε καλλιέργειες αγρού, ενώ σε πειραματικές καλλιέργειες με βελτιωμένες ποικιλίες 160-300kg/στρ. Στη Συρία σε πειραματικές καλλιέργειες η απόδοση καρπού των καλύτερων γενοτύπων ροβιού κυμάνθηκε από 98 έως 127kg/στρ. ενώ του βίκου από 72 έως 141kg/στρ.
 +
 
 +
Στη χώρα μας η μέση στρεμματική απόδοση κατά το 1998 ήταν 119kg/στρ.
 +
 
 +
Η ποιότητα του καρπού θεωρείται παρόμοια με αυτή του [[βίκος προϊόν |βίκου]]. Οι καρποί χορηγούνται κυρίως στα [[αιγοπρόβατα |πρόβατα]] και στα [[βοοειδή]]. Δεν συνιστάται η χορήγηση στα μονογαστρικά ζώα ([[χοίροι]]), λόγω της τοξικότητας των σπόρων και την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους. Οι σπόροι του ροβιού περιέχουν διάφορους αντιθρεπτικούς παράγοντες, όπως κυανογόνα γλυκοζίδια, καναβανίνη και αναστολείς της τρυψίνης. Η διατροφική αξία του σπόρου <ref name="Καλλιέργεια ροβιού"/> είναι αξιόλογη. Ο καρπός του ροβιού είναι πλούσιος σε ολικές αζωτούχες ουσίες και εξίσου πλούσιος σε ενέργεια σε σύγκριση με τους σπόρους των [[Δημητριακά |δημητριακών]].
 +
 
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
*[[Καλλιέργεια ροβιού]]
 +
*[[Ρόβι φυτό |Ρόβι]]
 +
*[[Βίκος προϊόν]]
 +
*[[Αιγοπρόβατα]]
 +
*[[Βοοειδή]]
 +
*[[Χοίροι]]
 +
*[[Δημητριακά]]
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 
 +
<references>
 +
 
 +
<ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"> "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.</ref>
 +
 
 +
<ref name="Καλλιέργεια ροβιού"> [{{#show: Ιστοσελίδα ECO library GR/Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το ρόβι| ?has link}} Καλλιέργεια ροβιού]</ref>
 +
 
 +
</references>
 +
 
 +
[[Category:Όσπριο προϊόν]]
 +
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικών προμηθειών::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[παράγεται από::Ρόβι φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:13, 5 Φεβρουαρίου 2015

Χορτοδοτική καλλιέργεια

Οι λοβοί του ροβιού που περιέχουν μέσα τους καρπούς

Οι αποδόσεις σε σανό [1] από καλλιέργεια ροβιού είναι πολύ μικρές, 200-300kg σανού/στρ. Η ποιότητα του σανού θεωρείται καλή, παρόμοια με εκείνη του βίκου.

Καρποδοτική καλλιέργεια

Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε ευρέα όρια. Στην Ισπανία αναφέρονται αποδόσεις 40-220kg/στρ. σε καλλιέργειες αγρού, ενώ σε πειραματικές καλλιέργειες με βελτιωμένες ποικιλίες 160-300kg/στρ. Στη Συρία σε πειραματικές καλλιέργειες η απόδοση καρπού των καλύτερων γενοτύπων ροβιού κυμάνθηκε από 98 έως 127kg/στρ. ενώ του βίκου από 72 έως 141kg/στρ.

Στη χώρα μας η μέση στρεμματική απόδοση κατά το 1998 ήταν 119kg/στρ.

Η ποιότητα του καρπού θεωρείται παρόμοια με αυτή του βίκου. Οι καρποί χορηγούνται κυρίως στα πρόβατα και στα βοοειδή. Δεν συνιστάται η χορήγηση στα μονογαστρικά ζώα (χοίροι), λόγω της τοξικότητας των σπόρων και την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους. Οι σπόροι του ροβιού περιέχουν διάφορους αντιθρεπτικούς παράγοντες, όπως κυανογόνα γλυκοζίδια, καναβανίνη και αναστολείς της τρυψίνης. Η διατροφική αξία του σπόρου [2] είναι αξιόλογη. Ο καρπός του ροβιού είναι πλούσιος σε ολικές αζωτούχες ουσίες και εξίσου πλούσιος σε ενέργεια σε σύγκριση με τους σπόρους των δημητριακών.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
  2. Καλλιέργεια ροβιού