Συντήρηση ροδιών

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:47, 10 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι καρποί που θα οδηγηθούν για νωπή χρήση μπορεί να συντηρηθούν σε κιβώτια των 16-18 κιλών (για να γίνει αργότερα η συσκευασία) ή σε κιβώτια μικρότερου μεγέθους ή σε τελάρα. Για περιόδους αποθήκευσης μικρότερες από 4 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί αυτούσιος σε αποθήκευση υπό ψύξη χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για τροποποιημένο περιβάλλον. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι 10 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, συνιστάται η συσκευασία των φρούτων σε σακούλες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και υγρασίας (Χtend, πολυαιθυλενίου και άλλες) και θερμοκρασία 5-8oC. Mε τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αφυδάτωση του φλοιού, αφενός, και, αφετέρου, αυξάνει η συγκέντρωση του CO2 και μειώνεται εκείνη του O2, οπότε η αύξηση του CO2 παρεμποδίζει την ανάπτυξη μετασυλλεκτικών ασθενειών. Όταν οι καρποί τοποθετούνται εντός της σακούλας πρέπει να είναι ψυχροί (προψυγμένοι). Η σακούλα Xtend βρέθηκε ότι κρατάει το επίπεδο του CΟ2 στο 5% και του Ο2 στο 12-14%. ΄Ετσι μειώθηκε η απώλεια υγρασίας κατά 4%, η εμφάνιση καφετιάσματος κατά 36% και η σήψη της κορώνας σημαντικά επί 4 μήνες περίπου. Για μακρά αποθήκευση μέχρι πέντε μήνες συνιστάται η αποθήκευση σε θαλάμους με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (5% Ο2 , 15% CO2 και 90-95% σχετική υγρασία). Σε θερμοκρασία 5oC και σχετική υγρασία 95% το φρούτο μπορεί να συντηρηθεί επί 2-4 μήνες μόνο, ενώ στους 10oC για συντομότερο χρονικό διάστημα. Στους 7-10oC δεν παρατηρείται ζημιά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, όμως σε θερμοκρασία υψηλότερη των 5oC και υγρασία 90-95% το ρόδι καθίσταται πολύ ευαίσθητο στις σήψεις και ιδιαίτερα στο βοτρύτη, οπότε η χρήση μυκητοκτόνων είναι απαραίτητη. Όταν το ρόδι προορίζεται για νωπή χρήση η καλύτερη θερμοκρασία συντήρησης σε κοινά ψυγεία θεωρείται μεταξύ 5-8oC και σχετική υγρασία 90-95%, αλλά για διάστημα 2-3 μηνών μόνο. Απώλεια υγρασίας στους καρπούς μεγαλύτερη από 5% είναι εμφανής. H απώλεια υγρασίας επηρεάζεται από την ποικιλία, το στάδιο ωρίμασης του καρπού και από τις καλλιεργητικές φροντίδες.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς, από την ομάδα Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια, Βασιλακάκη Μιλτιάδη Καθηγητής, Θωμίδη Θωμά Αναπλ. Καθηγητής, Ναβροζίδης Εμμανουήλ Καθηγητής, Παντελίδης Γεώργιος Δρ Μεταδιδακτορικός ερευνητής.