Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Τεχνητή ωρίμανση καρπών λωτού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Οι [[Καρπός λωτού|καρποί]] μερικών [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]], δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή καρπών λωτού|συλλογή]] λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO<sub>2</sub>, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 [[Μήλο|μήλα]], [[Αχλάδι|αχλάδια]] ή [[Μπανάνα|μπανάνες]] και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.  
 
Οι [[Καρπός λωτού|καρποί]] μερικών [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]], δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή καρπών λωτού|συλλογή]] λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO<sub>2</sub>, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 [[Μήλο|μήλα]], [[Αχλάδι|αχλάδια]] ή [[Μπανάνα|μπανάνες]] και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.  
 
  
 
[[σχετίζεται με::Καρπός λωτού| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καρπός λωτού| ]]
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]

Αναθεώρηση της 13:52, 9 Ιουλίου 2013

Οι καρποί μερικών ποικιλιών, δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη συλλογή λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO2, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.