Εχθροί Γκότζι μπέρι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τα όσα μας έδειξε η καλλιέργεια των φυτών Γκότζι μπέρι[1] στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι προσβάλλεται από την ψείρα και τον θρίπα. Αυτές οι προσβολές καταπολεμούνται με τα κατάλληλα εντομοκτόνα. Ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που θα κάνετε (συμβατική, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογική) θα επιλέξετε και το σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση των εντόμων αυτών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί προσβολή από ωίδιο (πάστρα). Για να το καταπολεμήσετε αυτό, θα πρέπει να ψεκάσετε τα φυτά σας με κάποιο κατάλληλο μυκητοκτόνο.

Στην Κίνα προσβάλλεται από το έντομο Scotia segetum, που είναι το ίδιο έντομο που προσβάλλει και την ντομάτα. Το έντομο αυτό είναι ένα έντομο εδάφους που τη νύχτα προσβάλει τα νεαρά [[γκότζι μπέρι |φυτά. Προσβάλει τα φύλλα αλλά και την βάση των νεαρών βλαστών. Η καταπολέμηση γίνεται με ένα φάρμακο του τύπου Endosulfan, acephate, κ.ά.

Επίσης προσβάλλεται από ένα είδος περονόσπορου. Στην Κίνα τον καταπολεμούν με διάφορα πρακτικά φάρμακα που προέρχονται από φυτά της τοπικής χλωρίδας. Στη βιολογική γεωργία κατά το Μάιο γίνεται η εισαγωγή των ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια του γκότζι μπέρι που καταπολεμούν τα βλαβερά. Για την καταπολέμηση διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών με βιολογικά μέσα χρησιμοποιείται η πυρεθρίνη.

Η ζιζανιοκτονία γίνεται με μηχανικά μέσα ανάμεσα στις γραμμές των φυτών και με τα χέρια επάνω σε κάθε γραμμή.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα SymAgro, Η καλλιέργεια τοο γκότζι μπέρι