Εχθρός φασολιάς Αλευρώδεις

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πρόκειται για πολύ μικρές άσπρες πεταλούδες, μεγέθους 2-3mm, που παρουσιάζονται σε μεγάλους πληθυσμούς το καλοκαίρι, από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο σε θερμοκρασία 30-33oC για τον Bemisia tabaci και 15-25oC για τον Trialeurodes sp. Εμφανίζονται σε σμήνη, κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Το έντομο αυτό έχει πολλές γενεές το χρόνο. Κάθε γενεά συμπληρώνεται σε 20-40 μέρες. Η προνύμφη είναι 1mm και εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Τα τέλεια έντομα απομυζούν τους χυμούς του φυτού και εκβάλλουν μελιτώδη εκκρίματα (μέλωμα των φυτών και των καρπών) με αποτέλεσμα την εμφάνιση καπνιάς. Οι αλευρώδεις είναι φορείς αρκετών ιώσεων. Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη συστήνονται τα παρακάτω μέτρα.

  • Τοποθέτηση εντομοστεγών δικτύων στα παράθυρα και διπλή πόρτα εισόδου, που παρεμποδίζουν την είσοδο του αλευρώδη και άλλων εντόμων στο θερμοκήπιο, αν πρόκειται για κλειστή καλλιέργεια.
  • Τοποθέτηση ειδικών κίτρινων κολλητικών παγίδων σε μορφή πλάκας ή ρολού για παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου.
  • Χημική αντιμετώπιση με διάφορα εντομοκτόνα, όπου κατά προτίμηση επιλέγουμε εκλεκτικά εντομοκτόνα για προστασία των ωφέλιμων εντόμων.
  • Καταστροφή ζιζανίων και παλιών φυτείων που αποτελούν εστίες πολλαπλασιασμού του αλευρώδη.
  • Επιλογή ποικιλιών με ανθεκτικότητα στις ιώσεις.