Καλλιέργεια περσικού τριφυλλιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σπορά περσικού τριφυλλιού

Καλλιέργεια περσικού τριφυλλιού

Η προετοιμασία του εδάφους και η λίπανση του περσικού τριφυλλιού γίνονται όπως αναφέρονται στο αλεξανδρινό τριφύλλι. Όσον αφορά στη σπορά για μια καλλιέργεια περσικού τριφυλλιού, καταλληλότερη εποχή είναι νωρίς το Φθινόπωρο, μετά τις πρώτες βροχές. Με ανοιξιάτικη σπορά η ανάπτυξη των φυτών είναι μικρή και εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για άρδευση, τα φυτά συνήθως ξηραίνονται πριν εξασφαλισθεί ικανοποιητική παραγωγή. Η ποσότητα σπόρου κυμαίνεται από 500 έως 800 g/στρ. όταν η σπορά γίνεται με ειδικές σπαρτικές μηχανές λεπτών σπόρων και 1,5 έως 2 kg/στρ. όταν γίνεται με τις σπαρτικές των χειμερινών σιτηρών, μετά από κατάλληλη ρύθμιση. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 25cm για σανοδοτική καλλιέργεια και 40-45cm για καλλιέργεια σποροπαραγωγής. Σε περιοχές με βροχοπτώσεις ή σε εδάφη που συγκρατούν υγρασία μπορεί να καλλιεργηθεί και χωρίς άρδευση. Για την επίτευξη όμως υψηλών αποδόσεων η άρδευση είναι απαραίτητη. Το περσικό τριφύλλι, όταν χρησιμοποιείται για βόσκηση, μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με ένα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αγρωστώδες, όπως το ετήσιον λόλιο, το κριθάρι κ.ά. για την αποφυγή τυμπανισμού στα ζώα.




Συγκομιδή και διαχείριση χορτοδοτικής καλλιέργειας περσικού τριφυλλιού

Με πρώιμη φθινοπωρινή σπορά, μπορεί να γίνει ελαφρά βόσκηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να συνεχισθεί αυτή κανονικά κατά την άνοιξη. Δεν πρέπει να γίνεται υπερβόσκηση κατά την άνοιξη διότι καταστρέφονται τα φυτά πριν σποροποιήσουν και έτσι δεν πραγματοποιείται η αυτοσπορά του και κατά συνέπεια η διατήρησή του στους λειμώνες.

Η καλύτερη ποιότητα σανού επιτυγχάνεται με κοπή στο ένα τέταρτο της άνθησης. Νωρίς την άνοιξη, όταν η πρώτη ανθοφορία καθυστερήσει, η πρώτη κοπή γίνεται στην έναρξη της αναβλάστησης των κατώτερων οφθαλμών. Ο αριθμός των κοπών στη χώρα μας κυμένεται από 2 έως 3 στην ξηρική καλλιέργεια και από 4 έως 5 στην αρδευόμενη. Το περσικό τριφύλλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, αλλά οι βλαστοί είναι λεπτοί και αποξηραίνονται σχετικά εύκολα. Για ενσίρωση καταλληλότερο στάδιο κοπής είναι λίγο μετά την πλήρη άνθηση.




Συγκομιδή και διαχείριση σποροπαραγωγικής καλλιέργειας περσικού τριφυλλιού

Συνήθως γίνεται ελαφρά βόσκηση ή μία κοπή κατά την άνοιξη και η επόμενη αναβλάστηση αφήνεται για την παραγωγή σπόρου. Οι σπόροι τινάζουν εύκολα. Για το λόγο αυτό η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα, όταν οι ταξιανθίες πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Συνήθως γίνεται θερισμός και μετά την αποξήρανση, αλωνισμός. Μπορεί όμως να γίνει και θεριζοαλωνισμός με τις θεριζοαλωνιστικές των χειμερινών σιτηρών, μετά από κατάλληλη ρύθμιση.




[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.