Περσικό τριφύλλι φυτό

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το φυτό του περσικού τριφυλλιού

Το περσικό τριφύλλι [1] (Trifolium resupinatum L.) είναι ετήσιο αυτοσπειρόμενο είδος, γηγενές της Μ. Ασίας και των χωρών της Μεσογείου. Στη χώρα μας αυτοφύεται σε βοσκοτόπους και χέρσους αγρούς στις Κεντρικές, Δυτικές και Βορειοδυτικές περιοχές.

Βοτανικά χαρακτηριστικά περσικού τριφυλλιού

Το άνθος του περσικού τριφυλλιού

Το περσικό τριφύλλι είναι ετήσιο, χειμερινό φυτό, με βιολογικό κύκλο 6-8 μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα φυτά παραμένουν σε μορφή ροζέτας ενώ την άνοιξη αναπτύσσονται ταχύτατα οι βλαστοί, ιδίως στον καλλιεργούμενο τύπο. Το ύψος των βλαστών κυμαίνεται από 45 έως 90cm και δύναται να φτάσει μέχρι 120cm. Οι βλαστοί δεν φέρουν τρίχες και έχουν έκφυση όρθια ή πλάγια ανάλογα με το γενότυπο και την πυκνότητα των φυτών. Σε συνθήκες βόσκησης οι βλαστοί έχουν πλάγια έκφυση, ποτέ όμως δεν ριζοβολούν από κόμβους που έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Τα φύλλα έχουν μακρείς μίσχους και είναι σύνθετα με τρία φυλλάρια σχήματος συνήθως ωοειδούς ή ελαφρώς στρογγυλεμένου. Τα άνθη φέρονται σε σφαιρικές κεφαλές στην άκρη ενός μακρού άξονα, ο οποίος εκφύεται από τις μασχάλες των φύλλων. Το χρώμα των ανθέων είναι ανοικτό ροζ. Είναι αυτογονιμοποιούμενο φυτό με ένα μικρό ποσοστό σταυρογονιμοποίησης. Οι σπόροι είναι μικροί (περίπου 2000 σπόροι/g) και το χρώμα τους ποικίλει από κιτρινοπράσινο έως κοκκινοκαφέ. Περίπου το 95% των σπόρων είναι σκληροί, γεγονός που συμβάλλει στη φυσική επανασπορά και στην επιβίωση του φυτού.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες περσικού τριφυλλιού

Το περσικό τριφύλλι αντέχει αρκετά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι' αυτό συνιστάται η καλλιέργειά του στις βοριότερες και ψυχρότερες περιοχές της χώρας μας. Αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίς την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ευνοούν την ανάπτυξή του. Προσαρμόζεται σε βαριά και υγρά εδάφη. Παρ' όλο ότι το καταλληλότερο pΗ του εδάφους είναι μεγαλύτερο από 6,5 αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρώς όξινα εδάφη (pΗ 5,5-5,7).


Πληροφοριακά στοιχεία

Προϊόν
Περσικό τριφύλλι προϊόν
Τύπος εδάφους
Αργιλώδη εδάφη

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φλωρίνης
Νομός Ροδόπης
Νομός Έβρου
Νομός Κοζάνης
Νομός Σερρών
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Πιερίας
Νομός Καβάλας
Νομός Κιλκίς
Νομός Λαρίσης
Νομός Φωκίδος
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Πέλλης
Νομός Καστοριάς
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Κορινθίας
Νομός Αττικής
Νομός Αχαΐας
Νομός Ξάνθης
Νομός Χίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Βοιωτίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Τρικάλων
Νομός Ευβοίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Ηλείας
Νομός Λευκάδος
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Λέσβου
Νομός Λασιθίου
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Άρτης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Κέρκυρας
Νομός Σάμου
[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.