Συγκομιδή λούπινου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Καρποδοτική καλλιέργεια

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη συγκομιδή για την αποφυγή απωλειών από το πλάγιασμα των φυτών, το πέσιμο ολόκληρων λοβών και το τίναγμα σπόρων. Οι νέες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί, δεν τινάζουν εύκολα τους σπόρους. Ευκολότερη είναι η συγκομιδή των ποικιλιών περιορισμένης ανάπτυξης στις οποίες η ωρίμανση είναι περισσότερο συγχρονισμένη. Η συγκομιδή συνιστάται να γίνεται, όταν οι περισσότεροι λοβοί έχουν ωριμάσει, οι κατώτεροι σπόροι έχουν υγρασία 12%, ενώ το κατώτερο τμήμα των βλαστών είναι ελαφρώς πράσινο. Για τη συγκομιδή συνήθως χρησιμοποιούνται οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές των σιτηρών. Οι απώλειες συγκομιδής είναι αρκετά μεγάλες, 5-10%. Σ' αυτό συντελούν τα ξυλοποιημένα στελέχη τα οποία κόβονται δύσκολα με τα μαχαίρια που έχουν οι θεριζοαλωνιστικές των σιτηρών. Έτσι τα φυτά κατά τη συγκομιδή αναταράσσονται και προκαλείται πέσιμο λοβών και σπόρων. Οι απώλειες μειώνονται με την τροποποίηση των μηχανών ή με τη χρησιμοποίηση ειδικών συλλεκτικών. Για αποφυγή των απωλειών συνιστάται η συγκομιδή να γίνεται τις πρωινές ώρες, όταν υπάρχει υγρασία επάνω στα φυτά. Τους σπόρους που μένουν στο έδαφος τους αξιοποιούν τα πρόβατα που βόσκουν τα υπολείμματα των φυτών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη συγκομιδή του λούπινου που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά. Οι σπόροι λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους και της πεπλατυσμένης μορφής τους σε σχέση με τα σιτηρά καθώς και της χαμηλής υγρασίας τους, είναι ευαίσθητοι στην πρόκληση ζημιών που μειώνουν τη βλαστική ικανότητα (διαχωρισμός κοτυληδόνων, καταστροφή του εμβρύου κ.λπ.). Οι ζημιές αυτές συνήθως δεν είναι ορατές, γιατί δεν καταστρέφεται το περισπέρμιο. Στις καλλιέργειες σποροπαραγωγής για την προστασία της βλαστικής ικανότητας των σπόρων και την αποφυγώ απωλειών, συνιστάται η συγκομιδή να γίνεται με υγρασία σπόρων 18-20% και στη συνέχεια ξήρανση στο 14%. Η θερμοκρασία ξήρανσης να μην υπερβαίνει τους 40oC.

Χορτοδοτική καλλιέργεια

Ο θερισμός των "γλυκών" ποικιλιών λούπινων για παραγωγή χλωράς μάζας ή ενσιρώματος, γίνεται όταν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται στο στάδιο της μαλακής ζύμης. Για ενσίρωση χρησιμοποιείται κυρίως μαζί με καλαμπόκι ή σιτηρά. Λόγω των χονδρών χυμωδών βλαστών, το λούπινο δε θεωρείται κατάλληλο για την παραγωγή σανού.