Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μπρόκολο φυτό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικ...')
 
 
(12 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}
Το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]] είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών. [[Καλλιέργεια μπρόκολου|Καλλιεργείται]] για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]]. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει "η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου". Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη δίαιτά τους.
+
[[Image:Μπρόκολο φυτό.jpeg|thumb|200px|Μπρόκολο φυτό]]
 +
Το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]] είναι ένα ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθή-Cruiferae, με καταγωγή από την Ιταλία. Στην Ελλάδα η [[Καλλιέργεια μπρόκολου|καλλιέργεια]] του μπρόκολου δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση ,και αυτό λόγο της ζήτησης. Σε παγκόσμια κλίμακα οι Η.Π.Α έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Στην εμφάνιση αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το καλλιεργούμε το μπρόκολο μοιάζει αρκετά με το κουνουπίδι. Η βλαστική του ανάπτυξη μοιάζει με αυτή του [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπιδιού]] με την διαφορά ότι η κορυφή του κεντρικού βλαστού διακλαδίζεται σχηματίζοντας έτσι πολλούς βλαστούς. Οι κορυφές των βλαστών του μπρόκολου διογκώνονται και μας δίνουν ταξιανθίες με πολλούς υποανάπτυκτους ανθοφόρους οφθαλμούς. Κάπως έτσι σχηματίζεται η ανθοκεφαλή του μπρόκολου που αγοράζουμε όλοι από τον εμπόριο.<ref name="Γενικά στοιχεία μπρόκολου"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}}
Το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]] αναπτύσσεται σε ύψος 45-60cm (ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη [[Ποικιλίες μπρόκολου|ποικιλία]]) και έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα (45cm). Τα φύλλα είναι μεγάλα, πλατιά και σαρκώδη. Η βασική διαφορά από το [[Κουνουπίδι φυτό#Βοτανικά χαρακτηριστικά κουνουπιδιού|κουνουπίδι]] είναι ότι το μπρόκολο εκτός από τη κεντρική ανθοκεφαλή σχηματίζει και δευτερεύουσες ανθοκεφαλές στις μασχάλες των φύλλων, που είναι ακανόνιστου σχήματος. Η κεντρική ανθοκεφαλή έχει μια διάμετρο από 7,5 - 20cm, ενώ οι δευτερεύουσες είναι μικρότερης διαμέτρου. Οι ανθοκεφαλές είναι μικρότερων διαστάσεων σε σχέση με εκείνες του κουνουπιδιού, συμπαγείς και αποτελούνται από τα μεγάλου μεγέθους ανθικά στελέχη, χρώματος μαύρου ή ερυθροιδούς. Εάν η ανθοκεφαλή παραμείνει στο έδαφος μετά τη συγκομιδή, τότε τα ανθικά στελέχη επιμηκύνονται για να δώσουν τα άνθη. [[Μπρόκολο φυτό|Φυτά]] με μεγάλα πράσινα φύλλα παράγουν μικρές ανθοκεφαλές πάνω σε ψιλό ανθικό στέλεχος.
+
[[Image:Φύλλο μπρόκολου.jpeg|thumb|200px|Φύλλο μπρόκολου]]
 +
[[Image:Άνθος μπρόκολου.jpeg|thumb|200px|Άνθος μπρόκολου]]
 +
Το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]] αναπτύσσεται σε ύψος 45-60cm (ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη [[Ποικιλίες μπρόκολου|ποικιλία]]) και έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα (45cm). Τα φύλλα είναι μεγάλα, πλατιά και σαρκώδη. Η βασική διαφορά από το [[Κουνουπίδι φυτό#Βοτανικά χαρακτηριστικά κουνουπιδιού|κουνουπίδι]] είναι ότι το μπρόκολο εκτός από τη κεντρική ανθοκεφαλή σχηματίζει και δευτερεύουσες ανθοκεφαλές στις μασχάλες των φύλλων, που είναι ακανόνιστου σχήματος. Η κεντρική ανθοκεφαλή έχει μια διάμετρο από 7,5 - 20cm, ενώ οι δευτερεύουσες είναι μικρότερης διαμέτρου. Οι ανθοκεφαλές είναι μικρότερων διαστάσεων σε σχέση με εκείνες του κουνουπιδιού, συμπαγείς και αποτελούνται από τα μεγάλου μεγέθους ανθικά στελέχη, χρώματος μαύρου ή ερυθροιδούς. Εάν η ανθοκεφαλή παραμείνει στο έδαφος μετά τη συγκομιδή, τότε τα ανθικά στελέχη επιμηκύνονται για να δώσουν τα άνθη. [[Μπρόκολο φυτό|Φυτά]] με μεγάλα πράσινα φύλλα παράγουν μικρές ανθοκεφαλές πάνω σε ψιλό ανθικό στέλεχος.<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
Θεωρείται λιγότερο απαιτητικό σε κλιματικές συνθήκες σε σχέση με το [[Κλιματικές συνθήκες κουνουπιδιού|κουνουπίδι]]. Η ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων ευνοείται από θερμοκρασίες κοντά στους 21 - 28<sup>o</sup>C και η ανάπτυξη της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μπρόκολου|ανθοκεφαλής]] από 15-20<sup>o</sup>C. Αν και είναι ανθεκτικό στο κρύο, μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημιές αν σημειωθεί παγετός κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοταξιών. Ανάλογα με την [[Ποικιλίες μπρόκολου|ποικιλία]] που θα διαλέξουμε υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ανάγκη έκθεσης τους σε χαμηλές θερμοκρασίες για τον σχηματισμό των ανθικών στελεχών. Για παράδειγμα οι πρώιμες και μέσης πρωιμότητας ποικιλίες δεν απαιτούν περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ οι όψιμες και αυτές που [[Καλλιέργεια μπρόκολου|καλλιεργούνται]] το χειμώνα απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθοκεφαλή και να ανθίσουν. Επομένως χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή της ποικιλίας.  
+
Θεωρείται λιγότερο απαιτητικό σε κλιματικές συνθήκες σε σχέση με το [[Κλιματικές συνθήκες κουνουπιδιού|κουνουπίδι]]. Η ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων ευνοείται από θερμοκρασίες κοντά στους 21 - 28<sup>o</sup>C και η ανάπτυξη της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μπρόκολου|ανθοκεφαλής]] από 15-20<sup>o</sup>C. Αν και είναι ανθεκτικό στο κρύο, μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημιές αν σημειωθεί παγετός κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοταξιών. Ανάλογα με την [[Ποικιλίες μπρόκολου|ποικιλία]] που θα διαλέξουμε υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ανάγκη έκθεσης τους σε χαμηλές θερμοκρασίες για τον σχηματισμό των ανθικών στελεχών. Για παράδειγμα οι πρώιμες και μέσης πρωιμότητας ποικιλίες δεν απαιτούν περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ οι όψιμες και αυτές που [[Καλλιέργεια μπρόκολου|καλλιεργούνται]] το χειμώνα απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθοκεφαλή και να ανθίσουν. Επομένως χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή της ποικιλίας.<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}
Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει [[Κλιματικές συνθήκες μπρόκολου|υγρασία]] και στραγγίζει καλά. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6 - 6,5, ενώ σε χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά#Ιχνοστοιχεία|ιχνοστοιχείων]] (απαραίτητα για το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]]). Το μπρόκολο έχει υψηλότερη ανθεκτικότητα σε αλατούχα εδάφη σε σχέση με άλλα λαχανικά.
+
Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει [[Κλιματικές συνθήκες μπρόκολου|υγρασία]] και στραγγίζει καλά. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6 - 6,5, ενώ σε χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά#Ιχνοστοιχεία|ιχνοστοιχείων]] (απαραίτητα για το [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολο]]). Το μπρόκολο έχει υψηλότερη ανθεκτικότητα σε αλατούχα εδάφη σε σχέση με άλλα λαχανικά.<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>
  
 +
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}
 +
Ο πολλαπλασιασμός του [[Μπρόκολο φυτό|μπρόκολου]] γίνεται είτε με απευθείας [[Σπορά μπρόκολου|σπορά]] είτε με τη χρήση σπορείου και στη συνέχεια [[Φύτευση μπρόκολου|μεταφύτευση]] στη τελική θέση (πιο συνηθισμένος τρόπος). Αναλυτικότερα στοιχεία αναγράφονται στις σελίδες της σποράς και φύτευσης.<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>
  
 +
{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}
 +
Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς το σχήμα των φύλλων και το χρώμα της ανθοκεφαλής. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας μετά από σχετική άδεια παρέκκλισης ή πρόκειται για εισαγόμενους βιολογικούς σπόρους. Ακόμα μπορεί να προέρχονται από σποροπαραγωγή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών. Οι πιο συχνές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
  
 +
[[Ποικιλίες μπρόκολου]]<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου"/>, <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κόκκινου μπρόκολου"/>, <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου2"/>, <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου3"/>
  
 +
{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}
 +
Το μπρόκολο προσβάλλεται από πολλές ασθένειες, που σαν αποτέλεσμα έχουν την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Κυριότερες και σοβαρότερες ασθένειες του κουνουπίδι στη χώρα μας είναι ο μαύρος λαιμός, η αλτενάρια, η βακτηριακή κηλίδωση και ο περονόσπορος. Όλες οι ασθένειες και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται λεπτομερώς στον παρακάτω σύνδεσμο:
  
 +
[[Ασθένειες μπρόκολου]]<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>
  
 +
{{{top_heading|==}}}Εχθροί{{{top_heading|==}}}
 +
Το μπρόκολο, όπως και όλα γενικά τα σταυρανθή λαχανικά, έχουν σοβαρούς εντομολογικούς εχθρούς με σπουδαιότερο και πιο συχνό την πιέριδα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται συχνοί προληπτικοί έλεγχοι και να μην αμελούνται οι καλλιεργητικές εργασίες (πότισμα, λίπανση, σκάλισμα εδάφους κ.τ.λ).
 +
 +
[[Εχθροί μπρόκολου]]<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>,<ref name="Σταυρανθή"/>
 +
 +
 +
==Πληροφοριακά στοιχεία==
 +
 +
{{Πληροφοριακά στοιχεία φυτού}}
 +
 +
==Ευδοκιμεί στις περιοχές==
 +
 +
{{Γεωγραφικά πληροφοριακά στοιχεία}}
 +
 +
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
 +
* [[Καλλιέργεια μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Μπρόκολο προϊόν]]
 +
 +
* [[Γενικά στοιχεία μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Κλιματικές συνθήκες μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Εδαφικές συνθήκες μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Πολλαπλασιασμός μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Ποικιλίες μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Ασθένειες μπρόκολου]]
 +
 +
* [[Εχθροί μπρόκολου]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Γενικά στοιχεία μπρόκολου"> [{{#show:Ιστοσελίδα Φυτά/Μπρόκολο| ?has link}} Γενικά στοιχεία μπρόκολου].</ref>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπρόκολο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
<ref name="Σταυρανθή"> Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.</ref>
 +
<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου"> [{{#show:Ιστοσελίδα Fitotech/Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου1].</ref>
 +
<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κόκκινου μπρόκολου"> [{{#show:Ιστοσελίδα Fitotech/Ποικιλίες και υβρίδια κόκκινου μπρόκολου| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια κόκκινου μπρόκολου].</ref>
 +
<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου2"> [{{#show:Ιστοσελίδα Spirou/Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου2].</ref>
 +
<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου3"> [{{#show:Ιστοσελίδα Syngenta/Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου3].</ref>
 +
</references>
 +
 +
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ζακύνθου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κέρκυρας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κεφαλληνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λευκάδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]]
 +
 +
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Βοιωτίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λασιθίου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηρακλείου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ρεθύμνης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χανίων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λακωνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μεσσηνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αρκαδίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αργολίδας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αχαΐας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηλείας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αττικής| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευβοίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φθιώτιδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φωκίδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κορινθίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ζακύνθου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κέρκυρας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κεφαλληνίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λευκάδος| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δωδεκανήσου| ]]
 +
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κυκλάδων| ]]
  
 
[[Category:Φυτό_Μ]]
 
[[Category:Φυτό_Μ]]
[[category:Σταυρανθές λαχανικό]]
+
[[Category:Σταυρανθές λαχανικό]]
 
[[παράγει::Μπρόκολο προϊόν| ]]
 
[[παράγει::Μπρόκολο προϊόν| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 16:35, 8 Ιανουαρίου 2014

Γενικά στοιχεία

Μπρόκολο φυτό

Το μπρόκολο είναι ένα ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθή-Cruiferae, με καταγωγή από την Ιταλία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του μπρόκολου δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση ,και αυτό λόγο της ζήτησης. Σε παγκόσμια κλίμακα οι Η.Π.Α έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Στην εμφάνιση αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το καλλιεργούμε το μπρόκολο μοιάζει αρκετά με το κουνουπίδι. Η βλαστική του ανάπτυξη μοιάζει με αυτή του κουνουπιδιού με την διαφορά ότι η κορυφή του κεντρικού βλαστού διακλαδίζεται σχηματίζοντας έτσι πολλούς βλαστούς. Οι κορυφές των βλαστών του μπρόκολου διογκώνονται και μας δίνουν ταξιανθίες με πολλούς υποανάπτυκτους ανθοφόρους οφθαλμούς. Κάπως έτσι σχηματίζεται η ανθοκεφαλή του μπρόκολου που αγοράζουμε όλοι από τον εμπόριο.[1]

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Φύλλο μπρόκολου
Άνθος μπρόκολου

Το μπρόκολο αναπτύσσεται σε ύψος 45-60cm (ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη ποικιλία) και έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα (45cm). Τα φύλλα είναι μεγάλα, πλατιά και σαρκώδη. Η βασική διαφορά από το κουνουπίδι είναι ότι το μπρόκολο εκτός από τη κεντρική ανθοκεφαλή σχηματίζει και δευτερεύουσες ανθοκεφαλές στις μασχάλες των φύλλων, που είναι ακανόνιστου σχήματος. Η κεντρική ανθοκεφαλή έχει μια διάμετρο από 7,5 - 20cm, ενώ οι δευτερεύουσες είναι μικρότερης διαμέτρου. Οι ανθοκεφαλές είναι μικρότερων διαστάσεων σε σχέση με εκείνες του κουνουπιδιού, συμπαγείς και αποτελούνται από τα μεγάλου μεγέθους ανθικά στελέχη, χρώματος μαύρου ή ερυθροιδούς. Εάν η ανθοκεφαλή παραμείνει στο έδαφος μετά τη συγκομιδή, τότε τα ανθικά στελέχη επιμηκύνονται για να δώσουν τα άνθη. Φυτά με μεγάλα πράσινα φύλλα παράγουν μικρές ανθοκεφαλές πάνω σε ψιλό ανθικό στέλεχος.[2]

Κλιματικές συνθήκες

Θεωρείται λιγότερο απαιτητικό σε κλιματικές συνθήκες σε σχέση με το κουνουπίδι. Η ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων ευνοείται από θερμοκρασίες κοντά στους 21 - 28oC και η ανάπτυξη της ανθοκεφαλής από 15-20oC. Αν και είναι ανθεκτικό στο κρύο, μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημιές αν σημειωθεί παγετός κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοταξιών. Ανάλογα με την ποικιλία που θα διαλέξουμε υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ανάγκη έκθεσης τους σε χαμηλές θερμοκρασίες για τον σχηματισμό των ανθικών στελεχών. Για παράδειγμα οι πρώιμες και μέσης πρωιμότητας ποικιλίες δεν απαιτούν περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ οι όψιμες και αυτές που καλλιεργούνται το χειμώνα απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθοκεφαλή και να ανθίσουν. Επομένως χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή της ποικιλίας.[2]

Εδαφικές συνθήκες

Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6 - 6,5, ενώ σε χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων (απαραίτητα για το μπρόκολο). Το μπρόκολο έχει υψηλότερη ανθεκτικότητα σε αλατούχα εδάφη σε σχέση με άλλα λαχανικά.[2]

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του μπρόκολου γίνεται είτε με απευθείας σπορά είτε με τη χρήση σπορείου και στη συνέχεια μεταφύτευση στη τελική θέση (πιο συνηθισμένος τρόπος). Αναλυτικότερα στοιχεία αναγράφονται στις σελίδες της σποράς και φύτευσης.[2]

Ποικιλίες

Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς το σχήμα των φύλλων και το χρώμα της ανθοκεφαλής. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας μετά από σχετική άδεια παρέκκλισης ή πρόκειται για εισαγόμενους βιολογικούς σπόρους. Ακόμα μπορεί να προέρχονται από σποροπαραγωγή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών. Οι πιο συχνές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ποικιλίες μπρόκολου[3], [4], [5], [6]

Ασθένειες

Το μπρόκολο προσβάλλεται από πολλές ασθένειες, που σαν αποτέλεσμα έχουν την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Κυριότερες και σοβαρότερες ασθένειες του κουνουπίδι στη χώρα μας είναι ο μαύρος λαιμός, η αλτενάρια, η βακτηριακή κηλίδωση και ο περονόσπορος. Όλες οι ασθένειες και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται λεπτομερώς στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες μπρόκολου[2]

Εχθροί

Το μπρόκολο, όπως και όλα γενικά τα σταυρανθή λαχανικά, έχουν σοβαρούς εντομολογικούς εχθρούς με σπουδαιότερο και πιο συχνό την πιέριδα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται συχνοί προληπτικοί έλεγχοι και να μην αμελούνται οι καλλιεργητικές εργασίες (πότισμα, λίπανση, σκάλισμα εδάφους κ.τ.λ).

Εχθροί μπρόκολου[2],[7]


Πληροφοριακά στοιχεία

Ποικιλίες Μπρόκολο φυτό
Ποικιλία μπρόκολου Calabrese
Ποικιλία μπρόκολου Captain F1
Ποικιλία μπρόκολου Fellow F1
Ποικιλία μπρόκολου Fidel F1
Ποικιλία μπρόκολου Ironman F1
Ποικιλία μπρόκολου Monaco
Ποικιλία μπρόκολου Monopoly
Ποικιλία μπρόκολου Montop
Ποικιλία μπρόκολου Penta F1
Ποικιλία μπρόκολου Steel F1
... περισσότερα αποτελέσματα
Ασθένειες Μπρόκολο φυτό
Ασθένεια μπρόκολου Άνοιγμα ανθοκεφαλών
Ασθένεια μπρόκολου Αδρομυκώσεις
Ασθένεια μπρόκολου Αλτερνάρια
Ασθένεια μπρόκολου Βακτηρίωση
Ασθένεια μπρόκολου Καρκίνος σταυρανθών
Ασθένεια μπρόκολου Μη σχηματισμός ανθοκεφαλών
Ασθένεια μπρόκολου Περονόσπορος
Ασθένεια μπρόκολου Σκληρωτίνια
Ασθένεια μπρόκολου Τροφοπενία βορίου
Ασθένεια μπρόκολου Τροφοπενία μολυβδένιο
... περισσότερα αποτελέσματα
Εχθροί Μπρόκολο φυτό
Εχθροί μπρόκολου
Εχθρός μπρόκολου Αφίδες
Εχθρός μπρόκολου Μύγα
Εχθρός μπρόκολου Νηματώδεις
Εχθρός μπρόκολου Πιερίς
Προϊόν
Μπρόκολο προϊόν

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Γενικά στοιχεία μπρόκολου.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπρόκολο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  3. Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου1.
  4. Ποικιλίες και υβρίδια κόκκινου μπρόκολου.
  5. Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου2.
  6. Ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου3.
  7. Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.