Εχθρός φιστικιάς Ευρύτομο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προσβολή ευρύτομου σε φύλλο φιστικιάς

Το ευρύτομο(Eyrytoma plotnikovi) είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός της φιστικιάς. Έχει μήκος 4-5 mm, τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα των αρσενικών, με καστανόμαυρο κεφάλι και θώρακα, κοκκινοκίτρινη κοιλιά και κόκκινα μάτια, ενώ τα αρσενικά είναι μαύρα με κιτρινέρυθρα πόδια και μοιάζουν με μικρές σφήκες. Έχουν μια γενιά το χρόνο.

Ξεχειμωνιάζουν σαν προνύμφες (σκουλήκια μήκους 6mm) μέσα στους καρπούς που έχουν μείνει στο δένδρο ή έχουν πέσει στο έδαφος. Από τέλη Μαΐου έως τέλη Ιουνίου το σκουλήκι τυλίγεται σε κουκούλι, γίνεται τέλειο έντομο και βγαίνει την ίδια εποχή από τον καρπό ανοίγοντας μια τρύπα στη βάση του. Τα θηλυκά αφού γονιμοποιηθούν, εισάγουν στο εσωτερικό των νεαρών φιστικιών από ένα αυγό κοντά στη κορυφή τους. Από τη τρύπα που εισάγεται το αυγό μπαίνουν και μύκητες που καταστρέφουν την παραγωγή.

Οι ζημιές προκαλούνται κυρίως από τα σκουλήκια που αρχικά τρώνε τα μαλακά εσωτερικά τοιχώματα του καρπού και αργότερα τρώνε και τον αναπτυσσόμενο σπόρο. Οι ζημιωμένοι καρποί μαυρίζουν και μένουν πάνω στο δέντρο και αφού πέσουν τα φύλλα, σε αντίθεση με τους κούφιους που πέφτουν νωρίτερα. Οι ζημιές μπορεί να φθάσουν και το 95%.

Για την αντιμετώπιση του εχθρού αυτού, συνιστάται συλλογή και καταστροφή των καρπών που έχουν μείνει επί των δένδρων ή έχουν πέσει στο έδαφος μετά την συγκομιδή και παρακολούθηση της εξόδου των ενηλίκων από καρπούς που διατηρούνται σε κλωβούς σε συνθήκες υπαίθρου.

Ο χρόνος έναρξης εναπόθεσης ωών είναι 2-3 ημέρες μετά την έξοδο των θηλυκών και μέχρι περί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η εκκόλαψη των προνυμφών αρχίζει 2-3 ημέρες μετά την εναπόθεση του ωού. Οπότε εδώ εκτελείται ψεκασμός ανά 8-10 ημέρες από την έξοδο των πρώτων ενηλίκων και μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Επιπλέον, ψεκασμός με διασυστηματικά και με cypermethrin έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν διενεργήθηκε 3 ημέρες από την πρώτη έξοδο ενηλίκου από καρπούς σε κλωβό, στην Κύπρο. Επιπροσθέτως στη Ν.Γαλλία για την αντιμετώπιση του ευρυτόμου έγινε ένας ψεκασμός με lambda-cyalothrine 1-2 ημέρες από την 1η έξοδο έδωσε προστασία για όλη την περίοδο εμφάνισης (25 ημέρες). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το deltamethrin, ανά 14 ημέρες, με την εμφάνιση των ενηλίκων, με μέγιστο αριθμό εφαρμογών 2 φορές στην καλλιεργητική περίοδο.